a májkrémhez
hasonlóan nem bonyolult kaja. elmentem a boltba, vettem 1,2 kiló
karajt, zsömlét meg üveg bortot.
vénuszolaj, serpenyõ, dugóhúzó, bütykös klopfoló,
bökõvilla,
vágódeszka, kés, autentik tubusos-szórós flekken fűszerkeverék és
tűzhely volt itthon. a húst lemostam, 3 egyforma darabból 2 a
fagyasztóba, 1 a deszkára került. igyekeztem 4 egyforma szeletet vágni
(két személyre), ez nagyjából az óriástáblás csoki vastagság. a fehér
hártyát átvagdostam.
elkezdtem ütögetni a szeleteket a bütykös klopfolóval.
elõször körbe a
külsejét, majd módszeresen a közepétõl, kicsit mindig a széle felé
toszigatva a húst. nem kell félni tõle, közepes erõvel ütögetem, míg
már itt-ott átlátni rajta mindenhol. laposat nem használok, hogy valami
tartása azért maradjon, fel lehessen venni a deszkáról. a második oldal
is kap egy kevés ütleget, de inkább a fűszerezés miatt fordítom.
mindkét oldal megkapja ugyanis az igény szerinti flekken keveréket.
hozzáteszem, hogy én még tényleg sose csináltam mással, csak ezzel
tudom garantálni az eredményt. hozzáteszem ez a cucc vajas házikenyéren
is állat.
serpenyõben két löttyintésnyi olaj hevül. bort már
kinyitottam, naná.
beledobom a húst az olajba. 5-10 mp-re rá beleöntök egy
mondjuk fél
dekányit a pirosborból. nagy sercegés, bugyogás, szuszmorgás veszi
kezdetét.
mikor a bor kicsit elpárolog már (ez mondjuk 15-20 mp,
szóval itt nincs
idõ stopperrel szarozni, mint téhúsnál), a húst megfordítom, egy pici
borhiányos sercegés után megy egy hasonló löttyintésnyi bor.
mikor ez a bor is nagyjából elillan, az elsõ, bejáratós
(köszi) húsunk
készen van. a bejáratás nem vicc (mármint itt sem, ugye), mert a
második hústól kezdõdõen már borkoszos serpenyõvel kezdünk, egészen
máshogy pirul és sűrítõdik a bor.
a tányérok és a zsemle már epedve vár.
rá van öntve boroslevestõl a tányérra. ennek az elsõnek
elég kevés leve
szokott lenni. azért finom.
serpenyõ szélérõl cseppeket letörlöm, vissza a forró
tűzhelyre, már
öntöm is rá a két lötty olajat, mert a bor meg a hús maradéka pirulnak.
10 mp-en belül már megy bele a következõ hús, és további 5 mp-en belül
a fél deka bor. kezdõdik minden elõlrõl, azaz csak majdnem. ugyanis
ettõl kezdõdõen egy egészen krémes, dús öntetet kapunk a hús mellé.
persze nem kell addig rajtahagyni, hogy elpárologjon az is.
jellemzõ a tiszta tányér effekt, a borszósz annyira
finom, hogy mind a
serpenyõ, mind a tányérok tisztára vannak törölgetve a zsemlével. ezen
a két dolgon kívül viszont a környéken minden vastagon foltos,
fröccsökkel teli lesz. lásd borosüveg, hogy mire számítson, aki
vikingekkel fõz.
két emberre a hús 600 huf volt, a bor két nagy pohár
mellett még éppen
elég volt megcsinálni. ez a szent istván merlot 800 forint, de a
korábban spagetti kapcsán hírbe hozott
pennys 5 literes 1800-ért ugyanilyen jó. nem egy hűde kiadós vacsora,
de nagyon finom és egyszerű. meg lehet közben inni bortot.