e nem túl fantáziadús cím után nem kezdek bele
feszegetni, hogy amit készítettem az pasta-e vagy spagetti, és hogy mi
az a makaróni, és pláne nem lesz feltárva, hogy bolognai-e vagy valami
más. ez mindösszesen spagetti tészta húsos paradicsomszósszal, ahogy én
ismerem.
múltkor már összerezzent valaki, amikor minden elõzetes figyelmeztetés
nélkül húst kezdtem emlegetni. nem tudom a spagetti manapság drágának
számít-e, én zsengeifjú koromban ilyesmivel éltem túl. persze abban
legolcsóbb parízer lakott, meg nem volt ez a flanc se a fűszerekkel.
mindenesetre arra gondoltam ezúttal összeírom mi mennyibe kerül benne.
az alább elkészített szósz mennyisége relatíve bõségesen pakolva
nagyjából egy csomag 500g-s tésztához elég. szerintem a "4 adag"
nagyjából fedi a valóságot, persze én se egy adagot tolok. kezdjük a
hozzávalókkal balról jobbra:
kockázott paradicsom - darabonként mondjuk 239 huf, de
akciósan kell
venni, olyankor akár 139 (lásd gugli elsõ spar). fontos, hogy
daraboltat vegyünk, ne egész hámozottat. persze nem sokban különbözik,
de ha jól rémlik árban ugyanaz, és nem kell vele piszmogni. azért
kétféle, mert ilyet húztam ki épp a spájzból. mivel nagyon sokáig eláll
tényleg célszerű beraktározni belõle, mikor olcsó.
a friss magyar fóliás pariból ilyenkor már eléggé hiányzik a vezúv
koromfekete földjének íze, de nyáron nyilván opció lehet a saját termés
(lásd még az egyre divatosabb urbán balkonontermesztõ szubkultúrát).
majd ha eljutunk logisztikában a befõzésig, akkor akár a konzervnél is
olcsóbb lehet (bár nehéz lesz). az egyik ebbõl eleve bazsalikomos, de
ez részletkérdés, az akciós van mindig megvéve és kész.
sűrített paradicsom - ebbõl illene az autentik magyaros aranyfácánt
venni, ha lenne épp a teszkóban. árat nem tudok, gugli szerint van
valahol kofa 45 forintért. lehet, hogy ez is az. mindenesetre az állag
nem a klasszik dobozbanmaradós, de egész sűrű.
fokhagyma - ez egy kis fej, és azért lesz ennyi mert ez egy pikánsabb
jellegű szósz lesz. árat erre passzolok, szerintem nagyságrendileg 5
deka és 60 huf körül.
hagyma - mondjuk szűk 50 deka, 70 huf.
vaj - szerintem a 2 dekával sokat mondok, max 40 huf. úgy gondolom,
hogy ha nem legolcsóbb sertészsírral fõz az ember, akkor ebbõl
érdemesebb nem-legolcsóbbat venni. már volt róla szó, hogy a best of
ebbõl számomra a cserpes.
darált hús - állítólag kötelezõ disznóból csinálni. manapság az elõre
csomagolt darált húsok minõsége soha nem látott mélységeket dönget.
mivel már marhahús-festéket sem raknak bele, a színük is inkább hajaz a
friss hóra, mint valami állati eredetű dologra. ennek jegyében
leroncsoltattunk egy kilónyi lapockát, ahol legalább látszik mi megy
bele a gépbe. ennek a kilónak igazából csak a fele kellett volna a
spagettibe, de megalomán módon beledobtam jó 70 dekát. nem lett volna
szükséges. 1139 / 2 huf.
fűszerek - oregánó és bazsalikom. rettentõ lustaságunkban télen nem
termesztünk, nagyjából 250 forint egy műanyagcserepes. a mag zacskója
140 forint, és ipari mennyiség termeszthetõ belõle. én túlozva 50
huf-ot írok erre. lesz még benne só, bors, méz (cukor), balzsamecet,
csípõs paprika. legyen további 40 forint összesen.
persze kelleni fog tészta is, az akciós durum spagettit 139-ért árulják
ha jól emlékszem. a tészta hánytojásos-durume voltáról nem kívánok
témázni, mindenki olyat vesz amilyet megkíván.
összegezve: 139 + 139 + 45 + 60 + 70 + 40 + 570 + 50 + 40 + 139 = 1292
huf a négy adagra. hogy ez sok-e azt nem tudom, szerintem ennél
kevesebbõl egy laktató és széles spektrumú kaját nehezebb kihozni. mint
látható ennek a fele a hús, párizsival / debrecenivel lehet faragni az
árból. elõre is bocs, ha valamit nagyon benéztem, menet közben találtam
ki a matekozást, nem készültem fel a tényleges-aktuális árakból.
akkor most fõzzűk meg. elõször a hagymát vágom félbe, hosszában még
kettõbe-háromba, aztán keresztben tényleg vékony szeletekre. b terv a
kockázás, de ez valamivel tán jobban ragaszkodik a tésztához. a
fokhagymát szintén nagyon vékony szeletekre vágom, szépen megmarad és
növeli a vizuális pikánsságot.
mennek a fazékba. nem teflonba, rendes fém aljúba. azt
szeretném, ha
kicsit odakapna.
egészen nagy lángon pirítom, amíg már barnul az edény
alja.
beledobom a húst, közben szenvedek a fényképezéssel.
látható, hogy a
kis pörc már fel is jött az edény aljáról, és ízzé válik a leendõ
szószban.
összedarabolom a fűszereket. nagyjából ekkora kupacok
lettek a kezemhez
képest. szárítottból nem kell sajnálni, mehet csapott evõkanál
nyugodtan.
a hús levet ereszt. brilliáns, csak kár hogy azt is ki
kellett fizetni.
itt vannak a fűszerek. a balzsamecetbõl szűk evõkanál
ment bele,
helyette jó a fél citrom leve is, esetleg nagyon c tervként kis ecet.
kiskanálnyi méz, mellette jobbra nem túl jól látható a chili por.
flancból kis karikázott csípõs paprika is ment bele. ez ízlés szerint
kiváltható akár egy apróra vágott csípõs zöldpaprikával is, amit a
hagymákkal együtt megdinsztelünk. jobb alul egy egész komoly kupac
durvára õrölt bors.
a húst is odakozmáljuk picit, hadd piruljon.
összetesszük.
olasz kajához olasz kannásbort. 1799 a pennyben, nagyon
kellemes ital a
vino rosso nagynevű pincészettõl.
bíborvörös és átlátszó.
nem úgy, mint a legutóbbi teszkós mellényúlásom a 749
(?) forintos
zavaros-üledékes hulladékból.
persze én vagyok a marha, minek veszek kétéves bort.
teszkóban múltkor
belenyúltam egy másik kommersz termékbe is, ott a 4 üveg 3 különbözõ
évben készült. az is ilyesmi pimpós-bátorságpróbás volt. és ha már
szóba hoztam, szakmai ártalomként megemlítem a lot számok témakörét.
ezen a boron a lot egész egyértelmű, szépen el van választva. az L betű
utáni elsõ szám az év, a többi a nap. jellemzõen azonban csak 4
számjegy van, ilyenkor az L1234 a 2011 utolsó számjegyét és 234. napját
jelöli.
a hangos énekelgetés hatására a szósz egész emberesen
megáll már a
fakanálon. itt látható, hogy a majd másfélszeres adag hús már nem
kellett volna. ekkor már csak közepes lángon fõzögetjük.
profi spagettievõ emberként a tésztát úgy nyitjuk, hogy
hozzácsapjuk az
asztalhoz. ilyen trükköktõl minden csaj elalél. pláne ha sikerült a
kannásborból jól megitatni elõtte.
nem szóltam bele, mert a tésztát gazdasszony nyomta (a
nyitást is csak
a demo kedvéért replayoltam). mindazonáltal a szószba rakotthoz hasonló
mennyiségű só mellett tolt a vízbe olajat is. ezt a víz olajozást sose
értettem, mert hiszen szinte kizárt, hogy a tészta találkozzon vele.
olajozni és vízben lemosni a tésztát a leszűrés után is tilos, merthogy
úgy nem ragad rá a szósz. természetesen ez azt is magával vonja, hogy
szűrés után a tésztát meg a szószt (konyhasznobul sugo-t) célszerű
egybõl összekeverni. a tésztát nem fõzöm teljesen lágyra, kelljen
harapni de ne legyen kemény. energiatakarékosságból fedõvel fõzöm.
oké, bevallom rácsaltam egy jó adag dobozos reszelt
parmezánt. igazából
úgy vagyunk vele, hogy ha van, akkor rárakjuk, ha meg nincs, akkor nem.
szerintem tényleg kihagyható. persze a parmezán finom. de például a
tömbös parmezán az én érzékeim szerint nem ad annyit hozzá. ahogy én
gondolom ez leginkább amiatt van, hogy otthon nem tudja az ember olyan
finomra lereszelni, mint amilyen a szárított. márpedig ha jól okoskodom
az íz egyenesen a felülettel aránylik ez esetben. valami sajt
mindenesetre szokott kerülni rá, de nem mindig.
végül szót ejtenék a fogyasztás illõ módjáról.
spagettitésztát
összeaprítva tálalni vip belépõ a purgatóriumba, ahol is az idõk
végezetéig teknõsöket kell rugdalni és gombákat kell elkapni luigival
és marioval. igazság szerint az 50-60 centis tészta az igazi, amit
semmivel sem bonyolultabb megfõzni, csak az elején kell egy kis
türelem, mire meglágyul annyira, hogy beletuszkolja az ember a lobogó
vízbe.
a hosszútészta-szájbarakási trükk a következõ: ügyetlenebbik kézbe a
kanál, ügyesebbikbe a villa. a tészta tetejét jobbról balra, vízszintes
irányban átszúrjuk, hogy saccra 8-10 szál kerüljön a villa lukaiba (és
nem fölé). ezt a bal oldalt irányban tartott kanálnak szúrjuk, majd
szépen elkezdjük forgatni a villát a kanálban, hogy közben folyamatosan
érintezzenek. kis gyakorlattal rá lehet jönni, hogy mikor kell feljebb
emelni, hogy kevesebb új szál tekeredjen, és mikor kell utánszúrni,
mert a villára tekeredett adag kevéske lett. addig tekerjük, míg a
szósz jobbára összefogja tekercsbe, hogy a szánkba rakhassuk. mint itt
is látható elfért volna kicsivel több tésztára kapaszkodó szósz, csak
itt felvette az túlhús. de foghatom az olajozott tésztára is.
|