kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven XVIII. - büntetõkrém


ebben a részben - talán sokak várakozásával ellentétben - nem a grafitos vazelinrõl lesz szó. ez jobban büntet majd. állott, több éves kacsazsír, bal felsõ szalonna nem kell, hagyma de, kiló teszkós csirkemáj fele. másik fele holnap kell.


DSC01705_k.jpg


hagymát ennél sokkal több (legalább 2 vagy több deci, nem csak ami a pohárban van) kacsazsírban megúsztatom, de csak cseppet.


DSC01711_k.jpg


elfelezem, lemosom a kiló csirkemájat. megy a zsírba úszni. együtt úsznak a kis hagymácskákkal. folyamatos böködés közepette 15 perc körül ez lesz. itt vége.


DSC01755_k.jpg


megvárom, míg forráspont alá hűl. egyben nem fér be a botmixer daráló tégelyébe, a zsír nagyját meg némi hagymát hagyok ki a két adag darálásból. azért a zsírból is kell a turmixba, hogy a tégely faláról visszaessen. a turmixolt pépet visszakaparom a serpenyõbe a kimaradt (de még jó meleg) zsírhoz-hagymához. megy még bele legalább egy púpozott kiskanál só, bors, csípõs pirospaprika, majoranna, két kiskanál almaecet, kis méz. jó alaposan összekevertem. fokhagyma csak azért nem ment bele, mert van valami "fokhagymasó" nevű maradékom, amit helyette szórtam, hogy fogyjon.

a büntetés végrehajtása:

DSC01760_k.jpg


kis bõrkepép meg na-benzoát és már mehet is a polietilénbe. mivel a hűtõben elég nehezen kenhetõre köt, kis zsírral, vajjal még az eddigieken felül is meg lehet kínálni.


DSC01763_k.jpg


nagymamától loptuk, az övé ilyen:

DSC01497_k.jpg