kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | szemét világ II.


hozok is ajándékot meg nem is hozok. valahogy így foglalnám össze az eddigi tapasztalatokat a szelektív hulladékkezelést célzó projektemrõl. sok frappáns fejezetcím mocorog a fejemben a téma kapcsán, mégsem érzem az írhatnékot, egyelõre nem áll össze az anyag. a felelõsségtudat és a lelkiismeret mégis hajt, az alábbiakból kiderül miért...

level 1 completed

aki esetleg olvasta jelen írás elsõ részét az tudja, hogy korábban már készítettem egy primitív edényzetet a háztartásban keletkezõ hulladékok szelektív gyűjtésére. a projekt akkori beteljesedése gyanánt bevezetésre került a műanyagok (pontosabban a PE, PET, PP) és a papír teljeskörű elkülönítése. az ócska papírdoboz az akkori konyhában praktikus és végülis elviselhetõ küllemű volt. leginkább persze azért volt elviselhetõ, mert többé-kevésbé rejtõzködõ életmódot folytatott a hűtõ és a konyhaszekrény közötti kényszerzugban(y).

semmi sem tart örökké, az átmeneti jellegű konyhát végül sikerült egy normálissal kiváltani. a papírdoboznak mennie kellett, nekem pedig nõtt a gombóc a torkomban, mert nem volt egyértelmű hol fog a jövõben lakni a tároló. biztos voltam benne, hogy a korábbi megoldáshoz hasonlóan a konyhában (értsd: központi helyen) kell biztosítani az elhelyezést, egyébként túl sok macerával jár a rendszeres felkeresése. az egyetlen szabály szerintem a különkukánál, hogy a sima szemetes ne legyen közelebb.

zanzaszemét

v2

azt hiszem sikerült méltó helyet találni a szemétnek. mint látható a korábbi papírdoboz alsó része is megmentõdött a szent cél érdekében. a fiók bal oldala eszerint a korábbiaknak megfelelõen a papír és a műanyag átmeneti tárolására szolgál. újdonságnak tekinthetõ a jobb oldal, ahol a jellemzõen kisebb mennyiségben elõforduló és különleges bánásmódot igénylõ szemét lelt új otthonra. ilyen az üveg, a cd-k, az izzók, (ajándék) sörösdobozok és az ún. value cicakonzervek emésztésre alkalmatlan, de sörkollektor építéséhez nélkülözhetetlen részei.

jobb oldalt található még egy alapvetõen rendszeridegen mosóporos és öblítõs doboz, melyeket a helyért vívott harc egyfajta háborús veszteségének tekintek. ténykérdés, hogy ez a kialakítás jóval kisebb térfogatot biztosít a korábbihoz képest, így rutineljárást kellett csinálni az ürítésbõl. ez most is a korábban már kisajátított erõs najlonzsákokba történik, melyek egy többé-kevésbé tartható, eldugott helyen laknak jelenleg.

retroetilén

amióta a kertben összeraktam a komposztálót már van értelme a szerves maradványokat is külön gyűjteni. erre a célra megtaláltam a tökéletes eszközt: egy eredeti old-school nájlonszatyrot.



nájlon

az õrmacska azért néz a szokásosnál is gonoszabbul, mert beállított fotó volt és már jó ideje hülyítettem szegényt a hívogatással. folyton bemozdult meg elmászkált a shootingról, mikor esti fényviszonyok között ígyis nehézkes a fotózás. a múltba révedõknek íme a zacsi hátoldala is, legyen teljes a kép.

a zöldség stációi

fontosnak tartom felhívni a figyelmet a tényre, hogy az elsõ rész óta - az ott bemutatottak okán - komolyan megváltozott az értékrendem. talán az írások átadnak valamit ennek természetes voltából és ezáltal kevésbé tűnik a projekt valami elvakult természetimádó arc képmutató igehirdetésének. egyre inkább eltávolodom pedig ezáltal az átlagtól, egyértelműen érzékenyebbé váltam a számomra egyre fontosabb téma iránt.

hogy így születnek-e a sötétzöldek nem tudom, de egyre inkább beláthatóvá válnak a radikálisok tettei; kezdem látni, hogy nem feltétlenül mások, talán csak elõrébb járnak. az ebbõl eredõ óvatosságból nem is merek pálcát törni az atomvonat-szabotõrök felett, pedig nem teljesen értem milyen egyéb alternatíva van a jelenlegi helyzetben.

a múltkor még azt írtam nem vásárolok csomagolás-tudatosan. azóta többször is megtörtént a dolog: egyszer két fogkrém közül azt választottam, amelyiken (legalább...) feltüntették mibõl van a csomagolás. másszor a két macskakaja közül került az a kosárba, amely PP jelzést viselt a másik C/PP (vagy C/PE nemtom) jelecskéjével szemben (azóta se tudom mitõl lesz egy egyszerű nájlontasak kombinált, sose láttam ilyet korábban). ez persze még nem jelent valami rettentõ fordulatot, de régen eszembe sem jutott volna egy vásárlás során ezt a szempontot értékelve választani. most is csak utolsó lépésben, az egyéb preferenciák egyenlõ állása miatt-mellett került ezekre sor.

szelektív szemetelés

kezdeti lelkesedésem relatíve gyorsan alábbhagyott, a helyét súlyos lelkiismeret-furdalás kezdte el kitölteni. rá kellett jönnöm, hogy ennek a rohadt civilizációnak a tagjaként egy lélegzetvételt nem tudok tenni anélkül, hogy brutális mennyiségű hulladékot ne hagynék hátra. félreértéss ne essék, nem a civilizáció hibája. vagy nem csak.

az elsõ fordulat akkor következett be, amikor gazdasszony a minap rákérdezett egy PS feliratú műanyagdoboz kapcsán a követendõ eljárásra. "a PS-t nem lehet a többivel együtt gyűjteni, úgyhogy dobd csak ki..." - hangzott akkor a válasz. már abban a pillanatban rájöttem, hogy ez nem teljesen van rendjén, így azóta elkezdtük a PS cuccokat is külön gyűjteni. szerencsére ez nálunk aránylag kis mennyiség, így a logisztika beláthatóan nem okoz gondot az elkövetkezõ 1-2 évben. remélem addig találok valami normális ártalmatlanítási lehetõséget. a következõ lépés rögtön ezután a tetra pak elkülönítése volt, ez talán kritikusabb az összes többinél, igazi birodalmi überszemét.

az eset kapcsán egyébként jól megfigyelhetõ zöldülésem, hiszen bár korábban is számtalanszor szembesültem PS hulladékkal, ekkor jutott elõször eszembe, hogy a lehetõség hiánya ellenére kezeljem. utólag nagyon fontos lépésnek érzem az aktuális "elvárásokon" való túllépést, az önelégült "mennyi mindent külön gyűjtök" szemléletmódról egy szempillantás alatt "eggyel kevesebb féle szemét felelõs kezelését kell még megoldanom" szemléletre váltottam.

reuse-reduce-recycle

ennek kapcsán pedig sok mindent át kell értékelnie az embernek. szemét ugyanis nem csak kukába rakással és csatornába ürítéssel keletkezik, hanem többek közt minden megvásárolt termék minden gyártási fázisában. a szemét legnagyobb részét nem is látja az ember, még akkor sem ha kisebb-nagyobb rendszerességgel szeméttelep mellett közlekedik. kicsit megrémülök ilyenkor egyébként, ugyanis a közeli szemétlerakó közvetlen közelében (aka a kerítés túloldalán) szántóföld van. talán majd rakok fel képet az egyébként példásan felszántott területrõl, amelyen évrõl évre ennivaló finomságok nõnek a hipósdobozos-elemsavas-gyógyszeres-használttamponos táptalajon. XXI. század - fincsimi?

a fenti fejezetcím egyébként egy angol alliteráció, melynek magyar megfelelõje talán az újrahasználat-tömörítés-hasznosítás hármas lenne. eredetiben hangzatosak ugyan és kétségkívül szükséges lépései a hulladékok kezelésének, de diszkréten elmarad a legfontosabb lépés, a megelõzés.



ezt mind

márpedig a társadalom az életszínvonal növekedéséval egyre betegebb lesz, vagyis egyre több terméknek érzi szükségét. persze én sem vagyok jobb a Deákné vásznánál, természetesen ugyanúgy vásárolok mint bárki más. pedig lehet lépéseket tenni.

resist-reuse-reduce-recycle

a fenti kiegészítés a legfontosabb szerintem, az ellenállás képessége nélkül elveszik az ember a bunkóképzõ média szirénjeinek azonnali és akciós vásárlásra csábító éneke által. ezzel kapcsolatban jelenleg úgymond alapkutatások folynak, melyekrõl talán a következõ részben számolok be részletesen. egyelõre annyi történt, hogy sikeresen megszabadultunk a magyar tévétõl, helyette német csatornák mennek. persze szirének azon is vannak, de a profi marketingesek tudják, hogy a reklámok laboratóriumi pontossággal kiszámított fegyverek. az átlag magyarra az átlag német reklám kevésbé hat. nem beszélve arról, hogy a termékek egy része ugyebár nem is kapható nálunk, a megjelenés is kultúráltabb. mondjuk beszélõ lábgomba helyett van "in action" bemutatott urinmeghajtásos terhességi teszt, de ha választani kell még mindig ez utóbbi az elvisehetõbb. legalább nem kezd el beszéni a pi*a (* = s) csurgás közben.

ennél konkrétabb ellenállni valók is eszembe jutottak persze. amióta tudom, hogy a használt gumikat elõszeretettel alkalmazzák cementgyári fűtõelemként, a betonra is másképp tekintek. be is fagyasztottam a korábbi kocsibejáró betonozós projektünket, most a betont potenciálisan kiváltó nagyméretű osztályozott kavics alkalmasságát próbálom kideríteni a faluban látott minták alapján. megfelelõ technológiával szerintem működhet a dolog. igyekszem az utóbbi idõ vásárlásai során is kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a szükségesség mérlegelésére is, és a tartós ésvagy természetes megoldásokat is nagyobb elõnyben részesítem.

példák

a képi világában talán kissé kopár második részt egy kis csomagolás-technikai gyűjteménnyel szeretném feldobni, a jó és rossz példákat rövid kommentekkel megvilágítva.

példaértékűnek tartom az alábbi két csomagolást. az elsõnél egyetlen darab PE alapú műanyaggal sikerült egy minimális, mégis erõvágó nélkül bontható burkot tervezni a termék köré, gyakorlatilag visszazárható módon. a második ugyanezeket teljesíti annyi kivétellel, hogy papír is része a csomagolásnak. fontos, hogy nem ragasztva vannak, vegytisztán elkülöníthetõk. itt se kell flex a kibontáshoz.



csillagos ötös

csillagos hármas

vannak aztán határesetek, ahol láthatóan komoly erõfeszítéseket tesznek, mégsem sül el jól a dolog. ez egyik ilyen tipikus dolog a papír matricák használata. alapvetõen utálom, amikor műanyagot és papírt ragasztanak össze, jellemzõen nem lehet szétszedni õket. ritka esetben gyors, megfelelõ szögben történõ feltépéssel megoldható a feladat, de itt komoly szépséghiba, hogy csak próba után derül ki az alkalmasság. lehet még újra- meg újrarányomással próbálkozni, egyes matricák ilyenkor szépen engednek és kis darabonként felszedhetõk. ilyen például a hologramos matrica a dvd-ken, szeretjük. az alábbi képen két, szomszédos anyagból készült matricánál látható a lényeges különbség:



féligazság

nagyon érdekes kérdés egyébként, hogy érdemes-e elválasztani a kisebb papír- és műanyagdarabokat. állítólag ezeket vegyileg választják szét az újrahasznosító üzemben. úgy gondolom abszolút tipikus hozzáállás további vegyianyagok bevonása az újrahasznosításba, én lehetõség szerint megkímélem magam a nem vegytiszta (nem szétválasztható) anyagok szelektív hulladékként kezelésétõl. leginkább pedig büntetném azt, aki ilyet gyárt. például az alábbi, kissé bürokrata megközelítésű "megoldást" is:



a megrendelõ szava szent

az alábbi értetlenség is egyre inkább kezd divatba jönni, vékony fóliát ragasztva a papírra teszik csillogóssá és ezáltal kapósabbá a termék csomagolását.



shiny happy lnb

végül pedig az örökifjú kozmetikai ipar egyik remeke: ezüst festékkel bekent üveg ismeretlen anyagú tetõvel. de egyetlen fehéregér se döglött meg, míg ezt a szofisztikált megoldást kiagyalták.



forever

a végére még egy kis gondolatébresztõ: újratölthetõ piezos öngyi kontra import török gyufa. nem tudom az igazságot, de nálam talán a gyufa felé billen a nyelv, a belátható alapanyagok miatt.



light my fire