kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | dzsungelthémás klub V.


az elõzõ részben már felfedtem a fátylat a csepegtetõ rendszer agyáról, ami végülis nem más, mint egy nyomáscsökkentõ egy nagy szűrõ társaságában. oké, de minek csepegtetõ rendszer, mikor szerteszét spriccelnek a turbinák? a csepegtetõ rendszer nagy elõnye az irányított locsolás. irányított locsolásra pedig szükség van, ugyanis egy klasszikus virágoskertet feltételezve a füves résszel ellentétben nincs tele az alja gyeppel, ami elnyomná a terjeszkedõ gazokat. célszerű tehát az egyébként is jól lokalizálható törzseket irányított locsolással megcélozni. takarékosabb is így a locsolás, az esõztetõ pedig beláthatóan nem képes megfelelõ lefedettséget biztosítani az útjába kerülõ növények árnyékolása miatt.

cseppben a tenger

a neheze akkor jön, mikor az ember a fentieket belátva nagy boldogan beballag a barkácsbótba és szembesül a nagyságrendileg ezerféle csepegtetõs mütyürrel, kütyüvel és izével. a legegyszerűbb megoldás talán a narancssárga vagy zõd lapos tömlõ, melybõl kicsiny likakon spriccel a víz. nekem csak nyomáscsökkentve működött rendesen, talán eleve így kellett volna beépítenem.

ennek egy kultúráltabb formája a ''standard edition'' fekete csepegtetõ tömlõ, x centinként elõregyártott résekkel. ez végülis diszkrét és ismerõsnél jól működik; inkább keskeny csíkok locsolására alkalmas, ahol a tövek közel vannak egymáshoz. praktikus például sövényhez, de pl. tujasorhoz szerintem pazarlás. ennek egyébként már van föld alá ásható verziója is, melynek hosszútávú (10+ év) üzemképességével szemben ugyan vannak fenntartásaim, mégis bevállalom majd a más módszerrel belocsolhatatlan kocsibejáró gyepszõnyegéhez.

a legizgalmasabb azonban a kicsiny vezetékek és egyebek garmadája, a következõ felépítéssel: normál kerti tömlõ vagy telepített vezeték --> 1000 vagy 2000 litér / óra nyomáscsökkentõ --> 1/2'' (kisujjnyi) kpe csövek --> 3/16'' (vastagszívószálnyi) leágazások --> leágazásonként mondjuk 5-10 csepegtetõ kismütyür. képes helyszíni beszámolónk egy lehetséges happy endrõl:

3/16''
tekergetõs végcsepegtetõ

madártávlat
1/2'' --> 3/16'' leág
3/16'' kereszt elág
3/16'' tekergetõs oldalcsepegtetõ
3/16'' tekergetõs végcsepegtetõ

a rendszert másodszorra már gazdasszonyom is össze tudta tákolni, csak egy metszõolló kell a csövek méretre vagdosásához. minden elem kézzel összenyomható ill. sérülésmentesen szétválasztható, a rendszer elemei mellett nekem csak kis drótokra volt szükség a fejek pozícionálásához.

lehet még olyat is művelni, hogy a feles fõvezetéket megszurkálja az ember egy célszerszámmal, így közvetlenül abba is csavarozhatók végcsepegtetõk. ez optimális lehet pl. tujasorhoz vagy bármilyen nagyobb növényhez. pár dolgot persze érdemes figyelembe venni. virágoskert esetén például nem érdemes fix vízhozamú csepegtetõket venni, ezek inkább kertészetekben, azonos növényeknél válhatnak be.

én is ezért döntöttem a tekergetõs mellett, ezeket állítgathatja az ember napestig. és ezt mindenki veheti szó szerint, nekem például még nem sikerült megtalálnom az összhangot az egyes fejek (jelenleg 60-80 db) között. egyrészt nem egyszerre lett telepítve minden rész, másrészt ültetéskor egy-egy leágra újabb fogyasztókat rakva azok mind a 3-7 korábbi fejre hatással vannak. megfigyeltem ezen felül egy jelenséget, miszerint a locsolás kezdetekor feltételezésem szerint légbuborékok miatt egyes fejek nem hajlandóak elindulni. lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, mindenesetre aki nagyon unatkozik nyaranta mindenképpen szerezzen be egy kezdõ csomagot.

isa, por és humusz vagymik

bár a locsolás automatizálásával a munka oroszlánrészét levettük saját vállunkról, maradt még tennivaló bõven. ilyen például a gazolás, ami viharlámpa megfelelõ alkalmazásával gyakorlatilag folyamatosan végezhetõ tevékenység. ez még nem is akkora baj, mert rendszeres munkavégzéssel kordában tartható az egyébként bámulatra méltóan életképes szaporulat. a nagyobbik problémát az eltávolított növények logisztikája jelenti. aki kicsit is foglalkozott már a témával egybõl rávághatja: komposztálás a megoldás.

végigtúrtam a netet, tiszta forrásokból igyekezve magamba szívni a komposztáló-gyártás fortélyait. arra jutottam, hogy a levegõztetés a legfontosabb, így hulladék lécekbõl egy lehetõség szerint ritkás dobozt építettem. ennek alja nincsen, hogy a kukucok lentrõl bele tudjanak ugrani a fejük fölé töltött szerveshulladék-mannába. a doboz a meglévõ elemek miatt 120 x 120 cm-es alapterületű, így félelmek lettek úrrá rajtam a belsõ rész levegõztetésének kapcsán.

a rend kedvéért nagy vonalakban: kétféle bomlási folyamatról beszélünk. a rothadás anaerob folyamat, nem vesznek közben levegõt a bacik. ennek eredménye az erõsen mocsárszagú, nyálas massza. a korhadás ezzel szemben aerob folyamat, ahol más típusú bacik levegõt is használva csinálják meg a yó kis humuszt. a két folyamat persze ennél sokkal bonyolultabb, a korhadás például valami 7 elkülöníthetõ fázisra bontható.

a bomlás során mindkét típusú folyamat jelen van, a cél a korhadás arányának maximálása. ehhez elsõsorban levegõ kell, mérsékelt mennyiségű víz és még több levegõ. mivel hülye ötletekbõl mindig is jól álltam, gondoltam csinálok légkondit. passzív hűtésbõl úgyis megvan a mestervizsga, egy köbméternyi zöldséget csak átszellõztetek valahogy.



kompletta


a kész szerkezet valahogy így néz ki. a szellõzést flex vágókoronggal művelt hosszanti rések próbálják biztosítani a két 50-es pvc csövön. a csövek alsó vége nincs egyenesre vágva, hogy belekapaszkodjanak az élekbõl induló lécekbe. a csövek telepítésénél és a töltésnél is ügyeltem, hogy az alsó nyílások nyitottak maradjanak, remélve a jobb szellõzést. bár ez az elsõ szezon és még nem bolygattam meg a termést úgy gondolom sikeres a kialakítás. erre csupán abból következtetek, hogy sose fogy el benne a hely. jól megpúpozom és két-három hét múlva eltűnik a púp, lehet újra pakolni. szaga nincsen, így remélem a jó irányba halad a feldolgozás is.

az egyetlen gond csak az, hogy a tároló befogadóképessége kevés ahhoz a mennyiségű alapanyaghoz, ami a kertben termelõdik. csupán a referencia kedvéért: a gyep 200 m2 körül van, a virágoskert 70. ezekkel, és az otthon keletkezõ hulladékkal simán megtelik az edényzet. persze a fűnyesedék a necces, hatalmas mennyiséget termel ki magából a terület. heti egyszeri nyírással jellemzõen 50 kiló körüli a levágott mennyiség, az idõjárástól és a trágyázottságtól függõen. tovább nehezíti a fű feldolgozását, hogy nagyobb (értsd 5+ cm vastag) kupacban berohad, mert a szálas szerkezet jól elszigeteli a kupac belsejét a levegõtõl. a mulcsozás lenne az üdvözítõ, de nincs lelkierõm két-három naponta nyírni a füvet. mulcsozni a manuálok szerint maximum 2 centis nyírási magasság alatt szabad, e fölött a fű berohad a tetejére visszakerülõ nyesedék alatt. mindenesetre tervezem egy robotfűnyíró megépítését, a terv már nagyjából összeállt.

terülj, terülj komposztkám

álmodozás után vissza a szigorú valósághoz. a fűnyíráskor keletkezett nyesedéket jobb híján szétszórom a kocsibejáróban és párszor átforgatva hagyom egy hetet száradni, mielõtt a kupacra töltöm. még így is a kukába megy csaknem a negyede, annyi van. igazából fogalmam sincs mit fogok vele akkor csinálni, mikor a kocsibejáró már szintén füvesítve lesz. ha szerencsém van, akkor a szomszéd átveszi, az állatok biztos örülnek a friss fűnek. korábban gondoltam rá, hogy esténként elszívom, de azóta leszoktam a dohányzásról, így ez a lehetõség kiesett.

ha az átmeneti tárolást-szárítást sikerül valahogy megoldani, akkor egész korrekt kis rendszer lehet a végén. már elõ van készítve egy ugyanilyen ketrec, a fent bemutatott mellé fog kerülni. elõtte viszont még deportálnom kell tündér gazdasszony növényeit a műveleti területrõl. ebbe tervezem kora õsszel áttölteni a jelenlegi kupacot, remélem az átforgatással tavaszra szépen összeérik majd. a mostani így kiürül és az õszi metszéseknél már részben idén újra megtelik. az sem tiszta még teljesen, hogy mit fogok csinálni a végtermékkel, de valószínűleg egyszerűen trágyaként szétszórom a virágoskertben. kár, hogy nincs valami ipari darálóm, akkor még talán a fűre is lehetne szórni a kész masszát.

ahhoz persze finomabbra is kéne aprítani a félkész komposztot, mint amekkorára a gallyszecskázó gépek aprítanak. bár a kínai ipar lenyűgözõ eredményeinek hála erõs a csábítás, úgy gondolom meg fogom tudni állni egy ilyen gép beszerzését. valahol visszásnak érzem a komposztálással történõ környezetvédelmet, ha közben műanyagból, acélból meg csomó más jópofa anyagból készült gépeket veszek hozzá. persze gazdaságilag sem feltétlenül indokolt, ha nincsenek a kertben nagyobb gyümölcsfa-ligetek, vagy más nagy mennyiségű metszeni való. egy jó metszõolló viszont alapvetõ.

a teljesség kedvéért persze illik ejteni pár szót a töltelékrõl, bár a képlet elég egyszerű. a kerti hulladék majdnem mind bele mehet, a vastagabb virágtörzseket vagy a fásszárú dolgokat érdemes kisebb darabokra vágni. mivel a művelet célja csupán a nagyobb és védtelenebb felület biztosítása a bacik és nagyobb állatkák támadásához, a pedánsak elõtte a balta fokával meg is zúzhatják a vastagabb ágakat. nem merem belerakni azokat a gaz-tetemeket, amiken érõfélben lévõ magot vagy annak látszó alkatrészt vélek felfedezni. ha jól tudom nem célszerű a gyantás ágakat sem belerakni, ilyen a fenyõ mellett a tuja is.

a lakásban már korábban is próbálkoztam a szemét elkülönített gyűjtésével, mostanra ebbõl a kezdeti sikereken felbuzdulva egész hulladék-kezelõ rendszer kezd kibontakozni. a részleteket kicsit késõbb elmesélem egy másik írás keretein belül, most elég legyen annyi, hogy egy öreg nájlonszatyor szolgál bio-gyűjtõként a konyhában. ebbe belekerül a kávézacc, az összes zöldség héja, tökmaghéj, lehullott chips, leválasztott kenyér-matrica, morzsa, almacsutka de még a tojáshéj és gyakorlatilag minden valaha élt dolog is. kivétel a citrom- és narancshéj valamint a hús a macskák miatt. én ráborítom a kupacra még az esetleg meghagyott-megsavanyodott fõzeléket is, de az ilyeneket lehetõség szerint befedem egy lapát földdel, hogy a legyek ne mocccanjanak rá annyira. mondjuk a komposztáló köré letelepedett darázspókok némelyike még így is valószínűtlen méreteket ölt, de azt nem mondhatom, hogy sok lenne a légy.

poszthumusz

bár a fenti sorokat már nem volt kedvem átszerkeszteni, azok adatbázisra vetése óta történt pár említésre méltó a tárgyalt témákban. az elsõ, hogy terv szerint elkészült a bioketrec ikertestvére és megtörtént a félkész komposzt áttöltése.



halfzware


látható, hogy a fenti, még felismerhetõ réteg alatt egy nyár leforgása alatt homogén szerkezetűvé vált az eredeti formájában inkább a felsõ rétegre hajazó töltelék. itt már az átlapátolt matéria látható annyi megjegyzéssel, hogy a töltelékbe korábban a fű berohadását megelõzendõ elég nagy arányú földet is rétegeltem kísérõnek.

a másik történet egyelõre csak rövid élménybeszámoló, hiszen lényegében elsõbalhés vagyok. múltkor ugyanis fogtam magam és úgy döntöttem kipróbálom végre a mulcsozós módot a fűnyírón. beszerzéskor azért választottam ezt a típust, mert beépített gyepszellõztetõ hengerrel volt megáldva, a mulcsozás akkoriban nem hozott különösebben lázba. most ott tartok, hogy a gyepszellõztetõ kisebb csalódás, viszont a mulcsozás egyelõre jópofának tűnik. a ''Hattrick mulchcut'' rendszerű eszközpark alulnézetben:



rikk


a hiánypótló jellegű fotó talán kissé alulvilágított, mindenesetre a lényeg látszik. elöl lakik a szellõztetõ, ami a gyengébbik, drótos kivitel. e mögött dolgozik a csillagharcos mesébõl már minden bizonnyal ismert x-szárnyú vadász. ez gyakorlatilag két, egymástól kissé különbözõ síkon forgó hagyományos kés, elméletileg speciális kialakítással a daráláshoz. alapesetben a szellõztetõ henger nem forog, a fűnyírás pedig a szokványos gyűjtõkosárba történik. mulcsozáskor a vágódob kimeneti nyílását egy mellékelt műanyag elemmel kell elzárni, így a nyesedék jobb híján összeaprítódik és visszahull a talajra zöldtrágya gyanánt.

a szellõztetõ hengert eddig rendszeresen használtam, alapvetõen kényelmes és hasznos jószág. erõteljesen kifésüli a fű közül az összes elszáradt alkatrészt és kicsit megemeli az esetleg terpeszkedõ gazjószágok leveleit a mögötte haladó kések nagy örömére. üröm viszont, hogy az ily módon szellõztetés inkább kész gyepszõnyegeknél használható, a félkész és kissé foltos füvön a koncepció nemigen működik. sõt. a szellõztetõ henger ilyen felületeken felveri a földet és persze a gondos tisztítás ellenére a föld felszínéhez közel pihenõ kavicsokat, majd a nagy sebességgel forgó késekre dobálja. egy-egy szerencsétlen esetben irtózatos hanggal robban szét a kavics, ahogy kisebb-nagyobb szilánkokra vágja a kés. az így gyorsan tompuló élek persze egyre gyengébb minõségű vágást eredményeznek, egyfajta patthelyzetet teremtve. a szellõztetõ + nyíró kombinációt a gyártó már nem is kínálja, persze csak mulcsozósat igen.

talán tavasszal szedtem szét utoljára a késeket, kis vigaszként legalább leszerelhetõk a pengék és mindkét oldalukon van él. múlt héten tehát nekirugaszkodtam és a frissen élezettre fodítottam a késeket. nem volt túl nagy a fű, de volt mit darálni bõven. ha már lúd alapon egyszer mentem végig mindenhol, nem szöszöltem sokat az oda-vissza egyenletes vágással. az eredmény már menet közben meglepett: az elõzetes várakozások ellenére a fel-felfordított cípõtalpon nem sok nyomát leltem a nyesedéknek. guvasztottam a szemeim az éppen lenyírt sorra is a fűnyíró mögött, de ott sem láttam különösebb nyomát a darabkáknak.

az eredmény elsõ nekifutásra elég meggyõzõ, meglátjuk mi jön késõbb. azóta még egy alkalommal nyírtam ugyanígy bõven 3 centi feletti hosszúságot, de itt sem tapasztaltam semmilyen végterméket. az útmutató szerint persze nem lehet mindig mulcsozni, de ha a tavaszt és az õszt megúszom nyesedék nélkül, már boldog vagyok. a technológiával egy kis idõt is spórolok, az ürítéses módszerrel heti egyszer másfél órát küzdök, mulcsozva heti kétszer fél óra a szintidõ. a fél óra nyereséget persze beárnyékolja, hogy kétszer kell rávennem magam a munkára.



szapora


hirtelen ezt találtam bemutató fotónak. kicsit talán felszisszenõs, de hát közelrõl mindenki pattanásos. a fotó nem sokkal nyírás után készült, a 3 centi körüli ''magasság'' az oka a ritkás kinézetnek. messzirõl nézve azért nem olyan vészes. mint látható szépen elszaporodtak a nyár során a gizgazok meg a macskák is. a gyomok talán egy szerencsétlen és túlságosan erõteljes szellõztetési manõver eredményeként szökkentek szárba, mivel a nyári forróságban sikerült meggyengítenem az addig uralkodó füvet. a macskához nem nyúltam, az magától kezdett el terjeszkedni.

mint a majomkenyérfák

igazából csak egy fejezetcímet akartam kiragadni, de nem tudom megállni az alapmű ideillõ idézetét. most meg már nem tudom eldönteni melyik mondatokat merjem elhagyni, annyira megigézett...



das broot


''A majomkenyérfával meg úgy van, hogy ha az ember késõn kap észbe, soha többé nem bír megszabadulni tõle. Egyszerűen elborítja a bolygót. Átlyuggatja a gyökereivel. Ha aztán a bolygó túl kicsi, a majomkenyérfák meg túl sokan vannak, elõbb-utóbb szétrobbantják.''

(a kép és szöveg otthona: mek.oszk.hu)

a fennkölt bevezetõben megénekelt majomkenyérfák azonban gyermekjátéknak tűnnek a való világ egyes produktumai mellett. ilyen például a tarack, amely kb az alienhez hasonló trükköket vonultat fel az életben maradáshoz. a fűben lapulva terjeszkedik, ha az ember nem figyeli a kicsivel fakóbb zöld leveleket simán elmegy mellette. a kis tündér elõször minden égtáj felé elindít egy-egy indát a föld felszínén vagy annak közelében, amely szívószálhoz hasonló vastagságú és erõs, hegyes vége van. csúnyán megszúrja az ember kezét, de a föld alatt átmegy a krumplin vagy répán is.

ezek az indák 3-4 centinként saját kis gyökérkéket eresztenek és újabb levelek fakadnak rajtuk. mikor úgy tartja kedvük csinálnak egy 5-10 centis U betűt a talajban, majd újra a földön folytatódnak. egyetlen növény négyzetméteres méretű területet is elfoglalhat. a legdurvább azonban, hogy szinte lehetetlen elpusztítani, mert ahány részre vágja az ember, annyi új növény fejlõdik tovább. legyilkolása csak a gyökérzet minden részének maradéktalan eltávolításával lehetséges. az alábbi képen egy friss vérontás eredménye, viszonyításként az egyetlen növény jobb oldalán normál téglák láthatók.



betevõ


a másik ennél is jóval durvább volt, jó fél méteres kúszógyökerekkel és kb. 80 x 80 cm kiterjedéssel. azt a gyengébb idegzetem miatt még lefotózni se mertem, nagyon siralmasan néz ki a csata helyszíne. akire sikerült jól, de megalapozottan ráijesztenem, itt talál még rémüldöznivalót.