kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | a falra szerelt kompjúter III.


van egy 3200+ teljesítményû procim, ami annál 40 wattal kevesebbet fogyaszt; ehhez passzív hûtésem hõcsövek, rezesbandák, denevérek és szamurájok közremûködése nélkül. az egész szépség pedig fent van a falon, gyakorlatilag semmi helyet nem foglal és mindössze párezer forintba került. aki úgy gondolja itt vége a sufnituningnak, téved.

mindenhol jó, de legjobb a nappaliban

otthon szabadidõmben leginkább a netet túrom, a gépet hekkelem vagy zenét hallgatok, ritkán nézek tévét. sokat akarok amikor elvárom, hogy a nappaliban a tévéhez hasonlóan legyen egy számítógép? szerintem nem. és itt nem arra gondolok, hogy beülök a nappali nem létezõ dolgozósarkába. arra gondolok, hogy a házimozizós fotelbõl szeretném bömböltetni a zenét is, szterejóban, internetet böngészve. azt hiszem megalapozott az igény egy nappali számítógépre.

igen ám, de a számítógépek ronda, böszme jószágok. már a commodore 16 is böszme volt a külsõ kazettás egységgel, de az még vállalható. ha megnézel egy mostani gépet van benne ezer kábel, a hátsó része mint egy atomreaktor de még az asztalon, a beviteli eszközök körül is brutális a dzsungel. van 220v meg videojel a tévének, legalább egy usb kábel ésvagy hub meg az árgólszakadtabbaknál bill és egér kábel. mikrofon? smart kártya olvasó? ne csak arra gondoljon a kedves olvasó, hogy ezek majd elutaznak a csoda usb hubon keresztül a gépsárkányba, hanem arra is, hogy ezen eszközök mindegyikének van legalább egy méteres kábele amivel szerintem képtelenség együtt élni.

mint írtam nem csak kocka jómagam lakom a nappaliban, ezért régóta törekedtem egy kompromisszumos megoldásra, ami közelítõleg a "minimális kiterjedésû és teljes funkcionalitású felhasználói felület" eszményi képe felé mutat. cél tehát minimalizálni az ui lábnyomát, ezáltal csökkenteni a bûnös eszköz jelenlétébõl adódó feszültséget. ez beláthatóan két részfeladatot jelent: integrálni kell a beviteli eszközöket és meg kell oldani ezek összeköttetését a géppel. kezdjük az elsõvel:

a powertape-re szerelt monitor



panel

ez egy második verziós ui, amiben a minimális helyre zsúfoltam össze a szükséges dolgokat. felhívom a figyelmet, hogy az elkészítés során minden kábel érintetlen maradt, semmit nem vagdostam szét. a mára már feleslegessé vált rádiósegér-vevõkészüléket leszámítva a monitor hátuljától a maximális kiemelkedés kb. egy centiméter. mielõtt valaki elkezdi fikázni két dolgot érdemes szem elõtt tartani:

-a burkolat hiánya átmeneti és pótolható - ez meg is fog történni.
-aki lenézni ezt az igénytelennek tûnõ megoldást, azzal szívesen kiállok egy asztalt-portörlõ versenyre.

az eszközt gyakorlatilag 5 másodperc lerakni a földre vagy épp átvinni a konyhába, amennyire a kábel engedi persze. van benne kártyaolvasó, egy szabad usb csati, egy mini usb kábel, egy cat6 stp kábel (bár tudnám minek...), mikrofon, egér, bill és a monitor két kábele. van még egy kapcsolókábel is, amit szeretnék kiváltani egy szoftveres megoldással (lásd késõbb).

egyébként már megvannak a végleges formáció tervei, ami egy kifordítható konzolként fog manifesztálódni. egyelõre lusta vagyok leülni sketchup elé és digitalizálni, így képet nem tudok közölni. a vizuális típusú olvasók közelítõ képet alkothatnak egy amerikai-típusú-iskolapad (pl. ilyesmi) és egy fotel gondolatbeli keresztezésével. annyi lesz a plusz fícsör, hogy a felület elülsõ szélén ott fog figyelni a monitor és az egész kihajtható lesz oldalra. a kivitelezés elég húzós, mázsás alap meg brutál fémszelvények kellenek hozzá.

elektronok az alagút végén

mivel az érintett helyiség nemrég lett felújítva, adott volt a lehetõség egy padlózatba rejtett kábelcsatorna kialakítására. hogy ez is kevés pénzbe kerüljön, egy általános, 45-ös (50-es?) pvc csõ került a polisztirol szigetelésbe. ezt követte a minõségellenõrzés:



kuttya

szükség volt még megfelelõ hosszúságú (7,5 m) vga kábelre és csinálnom kellett ugyanekkora usb-t is. az usb elméletileg 5 méterig garantált, de ekkora távon is egész jól mûködik. a végére kapcsolt 4-es passzív hubon elvan az egér, a bill és a kártyaolvasó is. sajnos a mini usb már nem kap túl sok kraftot, így a telefon csak nagymamásan töltõdik. a mini usb-vel összességében 8,5 m-es kábel megbírkózik a fotóapparáttal is, viszont a pendriveokat már 7,5 m-en se szereti. majd talán bepróbálom vastagabb kábelen adni neki az 5 voltot. sajnos a monitor 220v kábelét nem tudtam kiváltani, a szünetmentes miatt ezt is be kellett küldenem az alagútba. egy korábbi konceptnél a külsõ tápos monitort tudtam etetni a gép tápjáról, így összesen 2 db stp és 2 db 0,75 kábelbõl állt a köldökzsinór. ott mondjuk csak a mikrofon és bill volt közösítve az stp-n, nem volt usb meg ilyenek.



73

takarékoság-pazarláss

emlékeztetõül a v6 úgy jött létre, hogy az elõzõ alaplap nem tudott elég kevés feszt adni a beszerzett mobil procinak, az új laphoz meg már nem volt kedvem a legoházat igazítgatni. a mobil processzor azért volt kiemelt fontosságú, mert egy napi 24 órában üzemelõ géprõl van szó. ez már önmagában elég stresszt jelentett az építés során, hiszen megeshet, hogy a hostolt webszájt-komplexum napi átlagosan 1 látogatója pont üzemkívületi állapotban tévedne az oldalra. elég mission-critical, oda kell figyelni nagyon és amit lehet menet közben megcsinálni. csak hogy konkrét példát említsek az animált kurzoros frissítés után 2 napig nem tudtam aludni, hogy a júzereket nem tudtam kiszolgálni a restart során.

az nf7-s v2.0 az eddigi lapjaim netovábbja és amíg el nem hullik ez így is marad. a történelem során azonban párszor már bebizonyosodott, hogy a csúcs hardver megfelelõ szoftver nélkül fabatkát sem ér. ezt tudják mostanra többek között az nvidiát használó vista-júzerek és a legutóbbi mars-szonda (rip) mérnökei is. nekem azonban nem kell katasztrófától tartanom, mert zsebemben a villanyóra-lassító szuperalkalmazás, a 8rdavcore.



8rdavcore

aki ismeri a speedfan-t annak talán elég annyi, hogy ez egy nagyságrenddel többet tud. akinek ismeretlenek a fenti fogalmak, vázolom röviden mire jó a szoftver:

-fsb, agp freki
-cpu, ram, chipset, venti fesz
-ram idõzítések
-meg csomó más rövidítés állítgatására.

a hanyag legyintések után felhívnám a figyelmet pár apróságra:

-beállítás-kombók mentése és betöltése
-beállítás-kombók automatikus betöltése (pl. terhelés vagy hõmérséklet szerint)
-teljes parancssoros támogatás

persze a világon semmi sem tökéletes, én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy megadatott a gombhoz vásárolnom a kabátot. a további szerencsés alaplapok listája itt található. noigen, nem mai gyerek egyik sem és a szoftver fejlesztése csúnyán abbamaradt.

mivel más alaplapok támogatottsága relatíve hidegen hagy, elsõ dolgom volt kitesztelni a procival elérhetõ minimum és maximum frekvenciákat. a minimum végül félgõz lett, 1000mhz-nél (66mhz fsb) az istennek sem ment lejjebb stabilan. ezt viszont megcsinálja 1,2v vcore mellett is. a maximumot egyelõre nem tudom pontosan, az elõzõ tulaj elmondása szerint 2500 körül még elmegy 1,7 volton. ez persze beláthatóan nem a venti nélküli kategória. azért egy diszkrét 2310 @ 1,6v kijött belõle tartósan is, mindenféle égési sérülés nélkül. itt a számítási teljesítmény megfelel egy athlon 3200+ processzornak, gondolom referenciaként jobban értelmezhetõ, mint félmobil õritkasága. nézzük a fogyasztási adatokat:



fogyasztás

a fenti rendszer csupasz, a felsoroltakon kívül csak egy egér + bill kombó lóg rajta. a legutolsó sorba ugyan nem került adat, de ha jól saccolom az utolsó elõtti sorban lévõ, kicsivel magasabb fesz miatt a két utolsó sor egykutya. amikor a mérések készültek még nem volt valami jól bekéményezve a gép és nem akartam megsütni semmit, így húzva nem terheltem. megnéztem emellett pár eszközt:



fogyasztás II

a fentiekbõl látható, hogy a programmal jelentõs, 20%-os megtakarítás érhetõ el az alaprendszerre vetítve. a 18 watt nem sok, de szerintem nem is kevés. pláne, ha más oldalról nézve terhelés nélkül 40 wattal kevesebbet eszik a 3200+ eszköznél (a közelítõ adatok alapján, mondjuk +/- 5w). én ezekkel az eredményekkel elégedett vagyok.

elégedett vagyok még a szünetmentes teljesítményével is, gyakorlatilag konstans 5w fogyasztást jelent csak. kellemes meglepetés volt az erõsítõ 0 standby fogyasztása, ez persze a mérõmûszer mérési tartományát tekintve maximum 1-2w-ot jelent. kellemetlen volt viszont látni, hogy a tévé 13w-ot eszik meg nehezékként, plusz 1w az antennaerõsítõ. a vinyó idle állapotban mért fogyasztása szerepel a táblában. hozzátenném, hogy zone kollégám jóval többet, 10w feletti értéket mért saját merevlemezénél.

érdekes és hasznos dolog a harmadik, bakup vinyóval kapcsolatban, hogy leállítható. reméltem, hogy mûködik ez a fícsör, ugyanis semmi esetre sem hagytam volna éjjel-nappal üresjárni egy éjszakai mentés kedvéért. mikor az eszközkezelõben letiltom szépen beparkol és leállítja a motort. lehetséges, hogy ennek ellenére majszol valami áramot, kollégám lehúzott és rádugott közötti különbséget mért, míg én a fenti letiltós játékot mûveltem vele. ugyanígy lettek egyébként kimérve a tuner és wlan fogyasztások is.

aki ezek után azt hiszi, hogy monstantól felkelek minden éjfélkor eszközkezelõt varázsolni ntbackup alá, az nem figyelt bekötött szemmel telepítéskor és nem ismeri devcon barátomat, aki ezen a linken lakik és asszem fent van iwiwen is.

"...all I see is blonde, brunette, redhead..."

mivel az elõzõ bekezdés megírása óta eltelt egy kis idõ, sikerült megalkotnom pár proof-of-concept vbscript kódot a 8rdavcore és a devcon kényelmes használatára.

klajne.vbs



option explicit

dim klajne, regroot, installed, sh, fso

Set sh = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")

regroot = "HKEY_CURRENT_USER\Software\klajne\"

on error resume next

klajne = sh.regread(regroot & "klajne")

if klajne = "" then
installed = msgbox("The program is currently not installed. Would you like to install it now?",vbquestion+vbyesno,"Missing parameters")
if installed = vbyes then
sh.regwrite regroot & "klajne", 0
end if
wscript.quit
else
end if

if klajne = 1 then
sh.run "D:\appz\util\devcon.exe " & "disable ""pci\ven_1260&dev_3890""",7,true
sh.regwrite regroot & "klajne", 0
else
sh.run "D:\appz\util\devcon.exe " & "enable ""pci\ven_1260&dev_3890""",7,true
sh.regwrite regroot & "klajne", 1
end if
fso.CopyFile "D:\linktarolohely\klajne_" & klajne & ".lnk", "D:\kvikklauncs\klajne.lnk"

a fenti kód röviden arra jó, hogy egy ikon segítségével lehessen ki- és bekapcsolni a harmadik hdd-t. a script egy általa létrehozott és futtatás során módosított reg bejegyzés alapján dönti el, hogy ki vagy be kell kapcsolni a merevlemezt. az utolsó sor csak hab a tortán; lehetõvé teszi, hogy csak egy ikont használjunk a státuszváltásra. a "linktarolohely" könyvtárban két linkfájl található klajne_1.lnk és klajne_0.lnk néven, ezeket cserélgeti a program státuszváltáskor. a funkcionalitást nem befolyásolja, de különbözõ ikonokat rendelve a linkekhez az xp szépen frissíti azokat (pl. quicklaunch vagy desktop célmappával) és látható éppen be van-e kapcsolva a kütyü. alábbiakban az általam használt ikonok a wifi, a hdd és a sebesség változtatására, remélem így könnyebben leesik mirõl van szó:



ikonszet

a wifi kódja a fentivel megegyezõ, csak minden "klajne" helyett "vifi" van. a sebességváltós kódnál a fentieken felül csak annyi a trükk, hogy a 8rdavcore általam nem ismert okból az fsb-t nagyon lassan (15-20 mp) állítja, a feszt meg csak azt követõen merem lejjebb tekerni. az alábbi kód minden másodpercben megnézi dolgozik-e még a 8rdavcore az fsb-n és ha már nem, akkor leveszi a feszt. természetesen ugyanez folyik visszafelé is. a kódokat mindenki saját felelõsségre használja, de mint látható semmi különös varázslat sincs egyikben sem.

következõ rész