kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | a falra szerelt kompjúter II.


szerettem volna a teljesen kész géprõl-géppel írni a második részt, de a szépséges fa elõlap még jó ideig csak terv marad. az elsõ rész végére elért tesztüzemtõl így is hosszú út vezetett a jelenlegi állapotig, a (majdnem) teljeskörû mûködésig. készült egy teljes album is a kapaszkodó szörny kibontakozásáról.

bitsûrûség

a két vinyót elsõ körben az alaplap fölé lógattam be, ez azonban több szempontból is elõnytelennek bizonyult. a húzózáras felfüggesztés nagyon labilis és - valljuk be - nagyon gányolt is volt. közben egyébként is úgy megszaladtunk anyagilag, hogy vettem egy 6000 forintos sata raid kártyát (eredeti kouwell). ezzel egy régebbi 80 gigás sata vinyót kívántam etetni, backup céljára. mivel itthon nem volt vinyókeret, megint hiénáznom kellett. a keret elsõ összeépítésekor max. fél centik maradtak a vinyók között, ennek ellenére optimista módon beszereltem. a keret rögzítésének módjáról nem készült fotó, de annyit elárulhatok hogy itt is szögekkel manipuláltam.

védelmemben annyit hozzáteszek a dologhoz, hogy a fal egyrészt tele van konnektorokkal és szerelõdobozokkal, másrészt ezek alatt fut a falban a központi fûtés. még egy alagút is van az elektronoknak, errõl még szó lesz. a rendelkezésre álló hely így elég szûkös bármilyen szerelvényhez. arról már nem is beszélek, hogy semmi esetre sem akartam az alaplemezhez rögzíteni a keretet a rezonanciák miatt. persze a vinyók hangereje ennek ellenére a gépben található ventik számával fordítottan arányos.

mivel a szerelést követõ reggel már tojást lehetett volna sütni szerencsétlen adattárolókon, kicsit szét kellett húznom õket egymáshoz képest. kicsit ugyan jobban kilógnak, mint a táp fedõlemeze, de bõven belül vagyunk a 20 centin (a táp 12 centi magas). ehhez persze újra kellett forrasztanom a sata tápkábelt, ami külön élmény volt a kinzo márkás eszközzel. a témakör csattanójaként csak annyit, hogy mint kiderült a az adott molex ág nem szívleli a 3 vinyót és a modemet, így bakupkor a gép félpercenként megfagy 3-4 másodpercre. utána megy tovább, mintha mise történt volna. a dvd játékost meg a harmadik vinyót külön ágról kell etetnem. a forrasztás a kedvenc hobbim.

nehézfém

volt azonban a vinyóknál nagyobb falat is. aki emelt már szünetmentes tápot tudhatja, hogy a térfogatának jelentõs részét kitevõ akkumlátornak komoly súlya van. fogtam tehát 2 db 20 centis szöget, majd jó hosszan elõfúrva beütögettem az ytong-ba. erre a két szögre raktam rá a berendezést olyan módon, hogy mögötte elférjenek a használatban lévõ konnektorok. a ups dobozára az ültetéshez gumitappancsot ragasztottam, így biztosan áll, már csak egy saválló csõkifolyó hiányzik. a szünetmentes és a fal között a dugaljak miatt rés maradt, ide került a router és a modem. mivel alulról nyitott a hely, így megfelelõen szellõzik mindkettõ. rögzítésükhöz hanyag eleganciával csak powertape-et használtam - örök, mint a nyomorúság.

fali erõsítõ

az erõsítõvel elsõre taktikai hibába futottam. már a szerelés elõkészületeinél tartottam és már "irányba" volt állítva a földön, amikor az én egyetlenemnek feltûnt az élére állított erõsítõ és az ugyanakkora üres hely a falon. (hmm... will they ever fit together?) mivel látta, hogy most épp a falra szerelõs korszakomat élem, nem kellett sok, hogy leessen a tantusz.



gyanús

ez volt az igazán kényelmetlen igazság, nem Grönland olvadása. a nagy családi konfliktusok idõvel mindig megoldódnak, kivártam hát azt az idõt mikor elmegy otthonról. egy darab tipli+csavar kombóra van bízva a rögzítés, de az jó méretes. az erõsítõ fedõlemeze késõbb talán eltávolításra kerül a jobb szellõzés érdekében, bár volt már rosszabb sora is egy kisszekrénybe zárva.

kábelbarát

már a korábbi gépeknél is sokat piszmogtam a kábelekkel, és ebbe a gépbe kellett a legtöbb. nem sorolok fel mindent, csak a kritikusabbakat. a táp atx kábele például olyannyira meghatározó volt még az alaprendszer kialakításánál, hogy ehhez mérten kellett az alaplapot rögzíteni. a táp helye ugyebár adott volt, az atx kábelköteg és az alaplapi foglalat közötti távolság döntött az alaplap függõleges helyzetérõl. igazából még a táp helyét is a használaton kívüli molex kábelek döntötték el a dobozon belül.

idõrendben ezt követte az optikai spdif kimenet problémaköre. ez a régi alaplapon nem volt, az nf7-en viszont szériafelszerelés. egészen addig boldog is voltam, míg ki nem derült, hogy szállítás közben megsérült és kontakos lett. nagyon megijedtem, semmi esetre sem akartam analóg kábelkötegeket és nem rémlett alaplapi spdif kimenet. szerencsére mégis van ilyen a lapon, úgyhogy egy msi hátlapi spdif panel költözött a pci foglalatok alá. utólag belegondolva nem sikerült a legszerencsésebb helyet megtalálni neki a rakás közepén.

áram, van, minden

komoly fejtörést okozott még a 220v kábelezés. összesen 4 eszközhöz volt szükség szünetmentes (gép, monitor, modem, router), 3 másikhoz (tv, erõlködõ, antenna) pedig túlfeszvédett tápellátásra. a szünetmentesen 2 + 1 kimenet volt, elosztókról helyszûke miatt álmodni sem mertem. elsõ körben közösítettem a monitor és a pc dugaszát, bár ezzel nem mentem sokra. külön problémakört képezett a modem és a router, mert a külsö tápoknak sehol nem volt kialakítható hely.

még a v3 koncepthez csináltam molex --> modem 12v átalakítót, ezzel ez egyik tápot kilõttem. a router tápját még ki kell váltanom, de még nem találtam megfelelõ csatit. ugyebár a modem nem az enyém, a router tápkábelét sem nyírnám szét szívesen. most ez utóbbi a dvd-meghajtó leendõ helyén bújik, legrosszabb esetben valami hosszabbítóval bedugom a második, még szabad szünetmentes dugaljba.

tévépóráz

a tévépóráz koncepciója csupán annyit jelent, hogy egy kötegbe próbáltam beletuszkolni az összes szükséges kábelt. további fícsörként azt tûztem ki célul, hogy a póráz minden eleme bontható legyen az egyik végén (tehát vagy a tévénél, vagy a gépnél leválasztható legyen). csináltam egy új, az elõzõnél rugalmasabb rgb kábelt is a tévéhez. mivel ez egy kontakthibás vga kábelbõl lett, csupán egy méter hosszúra sikerült, hiszen feleznem kellett az eredetit. a gép oldalán, a vga kártyához csavarokkal rögzített kábel predesztinálta mind a teljes hosszúságot, mind pedig a bonthatóság helyét.



tévékábel

a tetõantenna erõsítõje további problémák forrása volt. a szerkezet egy telcsitöltõre hajaz, a kábel végén egy koax csatlakozóval. ebbe a csatlakozóba kell beszerelni a koax kábel végét, a csatlakozóból pedig kijön az erõsített kép. igazi csoda. a baj csak az volt, hogy a gépbe rakott tunerhez szintén erõsített jel kellett. az erõsítõ doboza így a tévé mögé került, kábele pedig innen mászik a gép gyomrába, ahol már az erõsített jelet osztom el a tunerre és tévéhez menõ koaxra. hiába no, a 21. század. mondjuk amilyen hulladék képe a tunernek van, az egész nem ér fabatkát sem, pedig szuper tévészervert akartam csinálni. mindenesetre egy késõbbi beltérit is munkába lehet fogni, mert a vga vivos. nem vittem túlzásba a dolgot, még nincs pontos terv a végleges kábelt illetõen. ez valószínûleg nem lesz majd elég hosszú, mert a fa elõlap alatt kell átbújnia.

félcsõ versus hûtõtorony

végre kiderül az igazság, volt-e értelme a sok csiszolgatásnak, kuncsorgásnak, flexelésnek, izgulásnak. most jól bebizonyosodik, hogy a kémények mûködnek méghozzá nem is kicsit. elõször azonban mindenki keressen legalább 3 különbséget az alábbi két kép között.



csõ

röviden arról van szó, hogy a korábbi burkolat a jobb oldali képen már kiegészült egy második kéménnyel (ún. duál-korom). ezzel az eredeti, baloldali csõ két oldalfala is teljes lett, így a korábbihoz képest kb. 20 centivel nõtt a kémény hasznos magassága. a hosszabb kéménnyel a proci hõmérséklete 3 fokkal csökkent, ez több mint amire számítottam.

az alábbi táblázatból kéménymagasítás okán tehát mindenhonnan kéretik levonni 3 fokot.



-3 celsius

a borda hõmérsékleteit maghõmérõvel ügyetlenkedtem össze, közben lézeres-rávilágítós-infrás eszközzel mértem ellent, hogy minden hiteles legyen. a "tömb közepe" az általam elérhetõ, maghoz legközelebbi hely, a "tömb külsõ széle" a bal szélét jelenti, ahol nincs semmilyen hõforrás alatta. az adatokból látható, hogy a marha alutömb azért elvégzi a dolgát, nem véletlenül hívják szegény ember hétpájpjának. a durva tuning során elkövetett 66 - 3 = 63 fok szerintem szintén jó eredmény, ez ahogy korábban írtam egy 3200+ teljes terhelés alatt, kb. egy órányi kurzor-is-aligmozgós cpu teszt után.

józan paraszti ésszel belátható, hogy ha 20 centi -3 fok, akkor egy méter -15 fokot jelent. ha át tudok hatolni a födémen, már megkezdõdik majd a jegesedés a borda vezérsíkjain. ha pedig sikerül a tetõgerinc fölé érõ kéményt csináltatnom, megverem a folyékonynitrogénes norvégokat. sõt, talán még folyékonypébés rgb-t is. a viccet félretéve szerintem a hûtés jó eséllyel javítható további 5 fokot egy tovább emelt, szûkített kémény formájában, amely a leendõ lapostévé mögött diszkréten megbújik.

a befejezõ részben megzabolázom az ördögi szerkezetet egy hasznos kis programmal, elmélkedek az elsõdleges célként kitûzött alacsony fogyasztásról és lesz szó alagutakról is, hisz az úgyis idõszerû.

következõ rész