kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | a falra szerelt kompjúter I.


már az elõzõ pc konceptnél egyértelmûvé vált számomra, hogy a hûtés további optimalizálására egy álló elrendezés alkalmasabb, mint a fekvõ. már akkoriban kacérkodtam a kéményépítés gondolatával, de éles tesztre nem került sor. a projekt akkor mindössze odáig jutott, hogy lefényképeztem egy droppen lámpaernyõvel, ami egész jó kémény-alapanyagnak látszott.



droppen

a tesztek elmaradása részben lustaságomnak, részben objektív okoknak köszönhetõ. a legos koncepció célja alapvetõen az egyventis üzem volt, nem pedig a passzív mûködés. ezáltal a ház légcsatornája és a bordák keresztmetszete igen szûkös lett volna a kevéske nyomáskülönbséghez. a tápot sem akartam nagyon izzasztani, és abból indultam ki, hogy egy venti mindenképp kell a tápnak. akit érdekel ezen a linken megtalálja a képes összefoglalót.

a helikopterleszálló tündöklése és bukása

teljesen elégedett voltam az eredményekkel, újfent sikerült minimális költségvetésbõl valami használhatót alkotni. nem is nagyon babráltam sokáig. aztán jézuskával hozattam egy mobilprocesszort, itt kezdõdött a balhé. a k7 / nforce2 platform tökéletesen kiszolgálta igényeimet, ezért hosszas rágódás után a malacpersely úgy döntött elodázom a platformváltást, teljes mellszélességgel szembe helyezkedem a fogyasztói társadalommal.

olyan gépet akartam, ami 7/24 mûködés mellett is keveset fogyaszt és sokat tud. számomra a különálló, kicsiny szerver/letöltõgép sosem volt szimpatikus, szeretem az egyszerû dolgokat. tudtam, hogy képes vagyok a platform lehetõségeit a nekem megfelelõ mértékben kitolni, csak a megfelelõ proci kellett a 2000+ palomino helyett.

a megvásárolt 2600+ xp-m igazából csak félmobil, ún. sff típusú, 45w tdp-s barton jószág. örültem, hogy kaptam, egybõl elkezdtem vele játszódni. kisebbfajta hidegzuhanyként ért, mikor kiderült az asus a7n8x deluxe lapról, hogy a minimum vcore 1,575v. drága forintokért vásárolt procim így kb. 3-5%-kal fogyasztott csak kevesebbet a palo bátyusnál. az arcomat kapartam. összeült a kupaktanács, szívem választottja bölcsen csak annyit mondott: ''neked bizony új lap kell, vegyél egyet''. bár most így visszagondolva nem pont így történt.

megküzdöttünk tehát, én nyertem. az abit nf7-s v2-re esett a választás, ami szinte megegyezik az asus lappal, meg van benne 1,1v vcore is. fontos szempont volt, hogy kompatibilis legyen a 8rdavcore nevû progival is a tündér, amivel menet közben lehet állítani a feszt, az fsb-t és még millió dolgot. meglett a lap, persze a procifoglalat máshol volt. akkor már tudtam, hogy nem fogom átépíteni a mûanyagdobozt. valami sokkal durvább járt az eszemben...

agyam égéstermékei

a gép a nappaliban kapott helyet, hiszen htpc-ként is használtam. a nappali viszont nem túl nagy, a lehetõségek szerint ki kéne használni minden talpalatnyi helyet. most még nem vészes a dolog, mert a nem létezõ lapostévé helyén uralkodó crt tévének úgyis kell egy állvány. ezen kapott helyet a legogép, az erõsítõ, a szünetmentes meg a többi eszköz. eleve úgy vagyok vele, hogy én a technikát használni, nem pedig nézni szeretem. az ezer kütyü mindig is szúrta a szemem, a kábelrengeteg pedig még a legjobb szándékkal is ocsmány és kezelhetetlen.

rájöttem, hogy ha függõleges elrendezésben pakolom össze a dolgokat, akár több legyet is üthetek egy csapásra. a tervek szerint a pc, a szünetmentes, a modemkütyük és az (élére állított...) erõsítõ elfér egy kb. 70 centi széles palást mögött, maximum 20 centi mélységben. ez a jövõre nézve annyit jelent, hogy a majdani lapostévé egy diszkrét ál-állványt kap fából, ami a híradástechnika burkolata. nemtom mennyire érthetõ ez így, olyasmi mintha egy 70 centi széles lemezradiátor egy alul és felül nyitott, egyszerû fa dobozt kapna.

mindezen felül egy kémény segítségével elképzelhetõnek tartottam, hogy teljesen passzív gépet alkossak. itt kezdõdtek a kérdések.

a termik-terv

az elv relatíve egyszerû: a meleg levegõ adott térfogatra esõ tömege kisebb, mint a hidegé, így felfelé száll. ez jól hangzik, de elég sok kérdés felvetõdött bennem a megvalósíthatósággal kapcsolatban:

1. elég lesz-e a 70-80 centi magas kémény, hogy megfelelõ áramlási sebességet érjek el?

mivel nem tudtam a választ azzal nyugtattam meg magam, hogy a leendõ tévé 20 centinél keskenyebb lesz, és probléma esetén a kémény egy, a lenti résznél keskenyebb, 5-7 centis mélységben folytatható lesz a tévé mögött. a tévé kémény elé szerelése csupán technikai kérdés. a felfelé elkeskenyedõ csatorna ha minden igaz áramlási szempontból is jobb, mint az állandó keresztmetszet.

2. mekkora keresztmetszetû legyen a légcsatorna?

igen nehéz kérdés volt, ezen filóztam a legtöbbet. alapvetõen a táp alkatrészei és a processzor bordája fûtenek, a vga nem vészes. nem tudtam igazából eldönteni, hogy egy nagy keresztmetszet esetén az alul lévõ táp megfelelõ hûtést kap-e, vagy csak átbukik felette a levegõ, amit a proci szív felfelé. végül a kérdést hasraütéses számítással oldottam meg, és egy 24 x 12 centis beömlõnyílást vizionáltam a kémény aljába. így még mindig van egy fallback-lehetõségem és be tudok rakni akár 2 db 12 centis ventit alulra.



input

3. mivel érintésvédjek?

a 2. pontban már megfogalmazódott, hogy a táp van alul. ezt egyrészt az alkatrészek elhelyezése diktálta, másrészt így az kapja a hûvös levegõt. így viszont mindenképpen szükség volt valamilyen rácsozásra, a sült macskák elkerülése végett. egyértelmû volt, hogy minimális nyomáskülönbséggel dolgozik a rendszer, így a lehetõ legkisebb ellenállású azaz maximális hasznos keresztmetszetû rácsozat kellett. nem egyszer voltam guberálni a vastelepen, de nem találtam olyan rácsot, mint amibõl a céges hamutartó csikkelnyomó része van. nagyon vékony acéldrót, talán 6 milis sûrûségben, az érintkezési pontokon kötve (forrasztva?) van. ez kritikus pont volt, csaknem fél évet vártam az alternatív megoldásokra. bár hasonlót nem találtam, zsko fõnökkel megegyeztem rács ügyben. mondjuk mikor elmeséltem mire kell nem az volt az elsõ gondolata, hogy épelméjû vagyok. emellett csinálnom kell egy, a korábbit kiváltó hamutartórácsot is.



hamus


4. milyen bordát rakjak a processzorra?

hát ilyen marha nagyot, ni:



borda

ingyenbordát építeni nem egyszerû feladat, pláne nem passzív-képeset. a korábbi megoldás bevált, úgy gondoltam hõcsõ nélkül is menni fog a dolog. a bordák általában ugyebár két alapvetõ részbõl állnak. az egyik elviszi a prociról a hõt a megfelelõ távolságra, a másik pedig megfelelõ felületen leadja azt a környezetbe. a hatalmas pii bordákat a korábbi verzióban egy 25x50 milis keresztmetszetû alutömb kötötte össsze a processzorral, és a megoldás jól mûködött. tette ezt annak ellenére, hogy függõlegesen kapcsolódott hozzá, így oldalra csak 25 mm állt rendelkezésre a hõ elvezetéséhez. belátható, hogy a magot elnagyolva egy pontnak elképzelve abból fégömb alakban terjed a hõ. a korábbi keskeny tömbnél így jelentõs veszteségekkel kellett számolnom. az elõzõ verzió tehát valahogy így nézett ki:



v3

a borda mint látható már önmagában is hatalmas (egyenként 70x125x45mm) és elég ritkás. biztos voltam, hogy megfelel majd a passzív üzemhez mind felület, mind pedig légáteresztés szempontjából. pár sikeres teszten át is esett eredeti, fent látható formájában, de terhelés alatt ezzel a megoldással kompromisszumokra kényszerültem volna.

az nf7-es is kihívások elé állított, ugyanis az északi hídra ventit álmodtak a mérnökök. bár az általam megvásárolt darabon már passzív borda volt, ennek mérete igazi passzív üzemet nem tett lehetõvé. már idle állapotban is forró volt, terhelni meg sem próbáltam. a probléma ezzel az volt, hogy hõcsõ híján mindenképpen szükségem volt az északi híd feletti helyre is a passzív bordához. arra így esélyem sem volt, hogy megfelelõ felületû bordát kapjon az északi híd miközben a prociborda belóg fölé. megszületett tehát az ultimate borda ötlete, mely egyben lefedi mind az spp chipet, mind a cpu-t. a kettõ közötti magasságkülönbség áthidalása újfent csak mérnöki kérdéssé degradálta a problémát.



szinteltolásos

gányolni öröm

mielõtt az igazán véres részletekre fényt derítek, két dolgot szeretnék tisztázni, legfõképp a kritikákat megelõzendõ. az egyik, hogy ha szépre szerettem volna, akkor az lenne, legfeljebb még nem lenne kész. az elkészített szerkezet mint említettem egy diszkrét fenyõfa tábla mögött fog rejtõzni, semmi nem fog látszani belõle. ennek megfelelõen nem érdekel, hogy néz ki. a másik, hogy a noti ellenére hatalmas ûr tátongott a szívemben, míg készült a gép. igyekeztem tehát a leggyorsabban elkészülni vele.

a fenti okokból a kivitelezés során két dolgot sikerült kifejezésre juttatni: a felhasznált anyagokkal szembeni beteges felsõbbrendûséget, valamint az igénybe vett eszközök és technológiák iránti tisztelet teljes hiányát. tovább tetézte a dolgot, hogy nem vagyok szakértõje a fémek megmunkálásának és ehhez kapcsolódóan nem minden mûvelethez állt rendelkezésre megfelelõ eszköz. a profiktól ezúton is elnézést kérek, igazi gányolás amit mûveltem.

a bordára szerelt alaplap

a korábban használt alutömbbõl maradt még vagy fél méter, ebbõl egy 21 centis darabot vágtam le. tana fõnökkel sikerült a meglévõk mellé két további bordát barterolnom, ebbõl hármat terveztem a cpu+lap hûtésére. a maradék egy megy majd a vga-ra, hogy a légellenállás hasonló maradjon. a tömb érintkezõ felületeit 180-as, majd 360-as papírral dolgoztam meg vastag üveglapon.

nehézkesen kimértem a mag és északi híd közti magasságkülönbséget, majd a megfelelõ vastagságú alu lapot felrögzítettem a tömb aljára. persze elõtte zsírtalanítás meg vastagon pasztázás bejátszott. kiderült, hogy az elõzõ bordánál alulbecsültem a paszta mennyiségét, alig a felület negyedére oszlott szét. most nem kíméltem, adtam neki bõven. az érintkezõ felület egyikének közepére nyomtam szép gombócot, majd a két részt összenyomva és körkörösen egymáshoz simítva oszlattam el az anyagot, ezáltal elkerülve a légbuborékokat. a csavarokat jól megtéptem. kábé ugyanez játszódott le a három bordával is, de itt megszenvedtem a furatokkal meg a csavarokkal. a kész eszköz valahogy így néz ki:



valahogy

a biztonságos rögzítéshez egy libikókás rendszert csináltam, ami a négy alaplapi furaton keresztül kiegyenlítve húzza rá a magot a tömb aljára. mondjuk erõsen be voltam szarva, hogy lesarkazom a procit, végül csak összejött. a hidat egyszerû menetesszárral húztam be. a titántól lestem el a pányvázást, a borda ki lett kötve a lapot tartó alulemezhez.

kémény

nem kívánok túl sok szót fecsérelni a körítésre. egy ibm szerverház moddolt fedõlemeze lett az alaplemez, a légcsatorna teteje meg egy vékonyka alulemez lett, amit bonthatóra csináltam meg. egyelõre smoke-teszt van, alapjáraton hagyom összeszokni a dolgokat. a vga sem a végleges, ott még nincs is légcsatorna.



smoking

itt tartok most, minden rendszer mûködõképes. mivel már lázadás van itthon egyelõre ennyi. esetleg megköszönném, ha valaki ajánlana egy megbízható hõmérséklet-monitorozó programot az nf7-hez. addig is itt a galeri az eddig történtekrõl. persze csak óvatosan, nehogy kijöjjön a kéménybõl a füst itthon a nagy terheléstõl.

következõ rész