kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | műanyag művek I. - üdvözöld kislegoval a világban


műanyaglétembõl fakadóan ez a bejegyzés mondhatni szolgálati közlemény. habár komoly lego(zó) emberként ismerem magam, mégis döbbenten tapasztaltam, hogy egy egész világ maradt rejtve elõttem egészen az elsõ gyermek eljöveteléig. akkor ugyanis felcsaptam a netet, mondván én ugyan korosztályilag épp lecsúsztam róla vagy 30 éve, de a gyerkõc miért ne kaphatná meg a világ legkirályabb kisgyerekjátékát, a duplot. az összeset.






a kép közepén ott virít maga a kultnyúl, a valaha volt leg játék ever. körben még pár ez meg az, gyorsan összehordott kultpolip meg összekapcsolt vasút és országúti duplo kocsik. de hoppá, egy feltűnõen sárga és rendszeridegen kétpupú terepgumis jármű is keveredett a képre. na ez mi? remélem nem csak én vagyok olyan láma, hogy elõször csak pilláztam, mikor megláttam hogy van olyan, hogy primo.

a primo pedig maga a megváltás, a lego - duplo billundi istállóból eljövé hozzánk, hogy 3 hónaptól duploképes korig ne unatkozzon a ded. a bejegyzés keretei nem teszi lehetõvé, hogy részletesen taglaljam a szokásos brilliantizmust, de kedvcsinálóval azért készültem. van itt lenyomásra almából kibújó zenélõ keljfeljancsi kukac, kis úszó teknõc, meg labda amiben csuszikáznak a figurák. ezeket ugyanazok az arcok tervezik, akik a legot. el lehet képzelni mit kapsz.






van ezen kívül még sokkal több minden. persze vannak kockák, ez alap. de van például rugós kukac, amire ráültethetõ mindenféle csörgõ vagy nem csörgõ figura. ezek a figurák egymásra ráejthetõk, ahogy látható a koncepció ugyanaz, mint a duplonál vagy legonál, csak ez zif (zero insertion force). ahogy lentebb majd látható és elvárható, ezek kompatibilisek a duploval (azaz rászorulnak a 2 x 2 kockára), és van olyan primo kocka is, aminek a teteje már eleve duplosított.






az alábbi képen még kiborítottam gyorsan az egyik ládikát, de még mindig méltánytalanul kevés látható a számtalan extrából. billegõs papagáj, igazi babacsörgõk, gumizott fogzássegítõ csörgõ (nem látszik), vízben sípolós hajó (nem látszik), foszforeszkáló szellem, egymásba kapcsolható vonat sípolós mozdonnyal, logikai formafelismerõ-beledobó, satöbbi, satöbbi. természetesen a primotol függetlenül ownedolva lett az összes duplo kultcsörgõ is, a labdázó nyúltól a mozgó szemű kacsáig. sajnos a kép nem lett túl jó.






az elsõ katarktikus felismerés után a második nagy meglepetés akkor ért, mikor kiderült hogy ezeket már nem lehet újonnan kapni. ha tippelnem kéne egyszerűen annyi anyag és olyan precíz, hatalmas szerszámok kellettek az elõállításához, hogy nem lehetett épeszű áron gyártani õket. ez annak fényében, hogy örökké tart és hogy a használtpiacon kapható, nem túl vészes. sõt. a használpiacon persze vannak elég elrugaszkodott árak, mi személy szerint ebben a boltban találtuk meg a házi használtprimo-duplo-beszállítónkat. itt a duplok és primok is nagyjából félár körül vannak, ami a jellemzõen kifogástalan akárhányéves állapot mellett szuper. nincs közöm a bolthoz, csak szeretjük.

természetesen mi megszerzett billundi jószágot nem adunk ki többet a kezünkbõl hacsak nem kenyérre kell, de ha úgy alakulna akkor a mi cuccaink is ide kerülnének vissza. egy enyhe fertõtlenítõs elmosás, és mehet tovább a bandázás valahol egy messzi gyerekszobában. micsoda fennkölt küldetés egy kupac műanyagnak, hogy gyerekek tucatjait - generációit tanítja meg fogni-harapni-motorikázni-látni-hallani. most éppen elég kevéske a választék, érdemes rendszeresen (és nem 3 héttel ünnep elõtt) visszajárni, folyamatosan változik a készlet.

végül kis érdekességként becsempésztem legalább egy említés erejéig a duplo toolo rendszerét, ami normál duplora épül, de beépített csavarokkal és a mellékelt csavarhúzóval stabilan össze lehet kötni az egyes alkatrészeket. õszintén nem fűztünk hozzá nagy reményeket, és valóban kicsit túl bonyolult lett egy kisgyermek igényeihez, hamar elmúlik a csavarozási kedv. annyi baj legyen.