kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | műanyag művek XI. - minden alkatrész nélkülözhetetlen


biszbaszt akartam írni elõször, de tuti törölték volta az egész blogom. na mindegy. már említettem nemrég, hogy új életet kezdtem a legozásban. belementem ugyanis az internetbe, ahol a mindenféle kockák és egyéb biszbaszok széles tárháza várt. korábban is ismertem a bricklink.com-ot, de nemigen vettem róla tudomást. leginkább azért, mert - bevallom õszintén - nemigen építettem saját dolgokat. aztán nemrég elkezdtem újra építgetni, de most kivételesen megkímélek mindenkit az űrkütyük huszadszorra linkelésétõl.

mikor fiatalkoromban építettem, azért nagyjából volt egyfajta leltár a fejemben a rendelkezésre álló alkatrészekrõl, ami a jelentõs mennyiség ismeretében eleve szép teljesítmény volt. ennél is szebb volt az éppen hiányzó egyetlen adott festésű jobb ajtót vagy ilyesmit megtalálni. mindenesetre a világ gyakorlatilag véget ért az épp rendelkezésre álló alkatrészekben, gyerekként nem filozofáltam olyanokon, hogy ebben vagy abban a készletben megvan amit keresek, és majd jól megveszem. nyilván nyáladzottam super carokra meg ilyesmi, de nem egy adott modell kapcsán.

ahogy viszont most több komolyabb építmény összehordására is rászántam magam, úgy váltak égetõ fontosságúvá bizonyos speciális elemek. elkezdtem belakni a bricklinket. elõször csak alkalomszerű, pár darabos vásárlásokat bonyolítottam. minden oké volt, és legalább akkora élmény volt megkapni az egyetlen náljont a pár darab becses kinccsel, mint régen az akármelyik komoly szetet.

innen a következõ lépés már nyilván a még tudatosabb nethasználat felé vezetett. az adott moc (gyengénlegozóknak: my own creations) építése ésvagy tervezése közben már úgy kezdtem, hogy megnéztem létezik-e egyátalán a kívánt alkatrész. egy példával illusztrálnám ezt a közérthetõség kedvéért: adott egy feladat, a szürke repcsinek szürke farokelemekre van szüksége. a farokelem beszerzése a következõképp néz ki:

1. elem ún. design id-jének azonosítása. minden lego elemnek van egy egyedi formája, a színre való tekintet nélkül. én annyit tudok, hogy a gyerekkori repülõmben tuti van ilyen elem. rákeresek gugli képkeresõvel.

2. elsõre-sokadikra megtalálom a szet számát, 6368. közben sok szép legot lát az ember, lehet kalandozni.

3. beírom gugliba, hogy "lego <szet> inventory". a találati listában peeron, toysperiod vagy egyéb oldal ugrik fel, kinek melyik a szimpatikusabb. itt kiderül, hogy a 4856 számú biszbaszért fáj nagyon a szívem.

4. node létezik-e öregszürkében? brickset-en van parts browser, jobb fent beírva a számot már köpi is a lehetséges design id-ket. a megfelelõt kiválasztva kiderül, hogy bizony ilyen elem világosszürkében (valószínűleg!) nincsen. de lehet, hogy mégis.

5. felmegy az ember bricklink fejlett keresõbe, beírja a biszbasz számát, és kiválasztja a színt. én az egyszerűség kedvéért kéket klikkoltam most, hogy legyen valami eredmény. kiválasztottam még a magyar eladót, kis mennyiségnél célszerűbb.

6. ember csinál bricklink accot, megrendel, emailt kap, utal, ablak sarkában postást les. kisgyermek lett újra szépen, mézeskenyér a kezében.

szép történet, de messze még az alja. az ember ugyanis vérszemet kap, és rájön, hogy neki igazából rendkívül sok biszbaszra van elképzelhetetlenül nagy szüksége. imígyen elkövetkezik a wishlist-gyártás, amikoris az alapvetõen szükséges óriás kerekektõl a sznobista színhelyes apróságokig bezárólag minden felkerül a bricklink my wanted llstára, adott színben, adott mennyiségben. innen ezután lehet shop szerint is vásárolgatni, amíg gazdasszony meg nem nézi a bankszámlakivonatot. jópofa, hogy az adott shopban fel lehet tölteni a kosarat az általunk vágyott (my wanted listán megadott) mennyiséggel, az ember így igen nagy sebességgel tudja lapátolni a pénzt kifelé az ablakon.

ennek a módszertannak két fontos következménye van. ez egyik, hogy az ember elkezd mindenféle nagyot - nagyon speciálisat álmodni. például elkezd akarni klingon űrkütyüt, meg egyéb beteg dolgokat, például óriásterepjárót. pláne, hogy lát a cuusoon mindenféle kultgyanús építményt is, ami legobörtönbe zárja az agya még épen maradt részeit.

a másik nagyon fontos következmény, hogy az ember ráeszmél, mennyire nem egyszerű még így sem a bevásárlás. az anyagiaktól eltekintve ugyanis elég nehézkes összegyűjteni az éppen szükséges elemeket, mégha az ember nem is feltétlen hazai eladótól vásárol. legutóbb tegnap futottam neki a kíváncsi robotnak a gyermek részirűl, nagyjából a szerencsének köszönhetem, hogy legalább a testet és az amúgy figyelemre méltó felfüggesztésű kerekeket meg tudtam építeni. összeraktam egy ilyen rocker arm konceptet 6 centis műanyag kerekekkel nemrég, de a test rögzítése csak nemrég tudatosult.

szóval a szerencsétõl függetlenül megszenvedtem, mire legalább némi színcserével összeraktam. márcsak azért is, mert az ember nem feltétlen tud egy szetet kötni egy adott elemhez, a marsjáró útmutatójában meg nem szerepelnek a lego id-k. ilyenkor küzdeni kell, mire az ember egyátalán azonosítja az adott elemet. bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek ez a szöszölés fájdalmas, ezért is volt nagy öröm rálelni például erre a vállalkozó szellemű boltra, amelyik ilyesmi kusztom modellek (igen szűk) portfólióját kínálja megvételre. a klingon űrkütyük persze olcsóbbak, hála az égnek.

azt meg csak remélni merem, hogy a lego az ereszkedõ berendezéssel együtt adja majd ki az msl-t, hiszen megkapta a 10.000 szavazatot.