kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | műanyag művek III. - a lókiemelõ gép


ez a bejegyzés nem is ez akart lenni, hanem egy másik, sicc tranzit jellegű. aztán úgy gondoltam mégsem lenne méltó egy fikázós poszt, úgyhogy máshonnan kezdem. majd közben felfedem úgyis milyen csalódás ért.

tanakodtunk most, de nem tudjuk pontosan mikor is kezdõdött kicsiny lapa számára a jutub. nagyjából 1,5-2 éves korra saccolom. a kockák kedvéért megemlítem, hogy egy 10 éves thinkpad t21 lett az ltsp-tévéje, de a kedélyek megnyugtatása végett leszögezem, hogy hamarabb tudott technicet összepattintani, mint pöcökegerezni. szóval figyelünk az értékrendre, lásd múltkori ellenõrzõ kérdést:

"mit szeretsz legjobban a világon?"
"...hát ...a legot."
"és engem?" (kicsit olyan vidáman elváró-számonkérõ hangsúllyal)
"téged is szeretlek, apa."

ez szerintem nagyjából rendben van, eszerint még megismer, sõt, még kedvel is engem. nade a téma nem a büszke apukák szentimentális öregekotthona-esélylatolgatása, hanem a jutub. ahogy szerintem minden fiúgyermeknél, nála is a tűzoltó-rendõr halmaz volt az érdeklõdés középpontjában. habár igyekeztem már itt megfelelõ irányba állítani a fejlõdését, nyilvánvalóan jobban izgatta az igazi létrás-locsolós-akciós tűzoltózás, mint a parancsnoki g wagen. persze punkrockerként azért próbálom inkább a tűzoltóság felé terelgetni amúgy is. azaz a másiktól el, na mindegy.

eljövé tehát hozzánk a tadano, maga a mindenható jármű, a közúti és lovacskás kármentés alfája, omegája, jézuskája és különbenis figyelem, riasztás. ezt a becses videót azóta körülbelül 23.000 alkalommal néztük meg, a gugli már felállított egy proxy szervert ide az utca végébe ami csak ezt cacheli. és igen, bár hiszek az internet pusztulásában, voltam akkora marha, hogy nem mentettem le. mert bár ki gondolta volna, de híres elõadók számait lopta el szegény tűzoltó, hogy sumák mentõs kamuvideoba csomagolva megoszthassa azokat a világgal. hála az égnek késõbb valahogyan újra felkerült, ha minden igaz józanabb (vagy rutintalanabb) lemezkiadók által pesztrált elõadók zenéjével. ekkor már nem késlekedtem, gyorsan letöltöttem és azóta is ezen hallgatom a slágereket.

közeledett aztán a második születésnap, én meg elkezdtem bajban lenni. ekkora nagyjából az összes értelmes duplo megvolt, vonat meg állatok meg minden, amit tapasztalt legos ex-kisgyerekként érdemesnek tartottam. hozzáteszem, gyakorlatilag minden használtan, a korábban említett helyrõl. olyannyira, hogy a születésnap elõtt tán fél évvel sikerült neki épp valami komoly felnövési "level completed"-et csinálnia (bili-téma vagy mittomén már mi), és elmentem neki egy jutalomfalat kis duploért a helyi bótba. nem is gondoltam bele, hogy az új jövevény elsõ új, dobozos készletét fogom megvenni.

amikor nagy nehezen kiválasztottam valami árban megfelelõt és értelmeset, majd levettem a polcról, abban a duplos dobozban megcsörrent valami. nem pont ugyanaz volt ez a csörrenés, mint régen a lukacsos zacsik meg a legok csúszkálása az akkor még végkonyabb dobozban. ahhoz viszont eléggé olyan volt, hogy leperegjen lelki szemeim elõtt életem összes legosdoboz-kinyitása, inkluzíve összes plusz prospektus és a friss, ropogós abs illata. akkor és ott tudatosult bennem talán elõször, hogy mostantól bármelyik legot megvehetem, és egészen addig élve építhetem, amíg gazdasszony rá nem jön.

persze amelyik kutya ugat. merthogy bennem valahogy sosem élt gyűjtõszenvedély, nekem sosem voltak szetek kipakolva a vitrinbe. és ugyanígy talán soha, de soha nem építettem még b modellt sem meg. pár napja történt, hogy kicsiny lapa egy új, ajándék szetbõl a b verziót kérte elõször megépíteni. tiszteletben tartottam és nem tettem csípõs megjegyzéseket, de kicsit rövidzárlatot kaptam. a leírás alapján építés öröme amúgy sem foglal el elõkelõ helyet a preferenciarendszeremben, úgy vagyok vele hogy hát ja, muszáj megépíteni. persze élvezem az alkalmazott megoldásokat, és valahol lenyűgöz a komolyabb, működõ modellekbõl sugárzó intellektus. de a saját építéshez számomra sehogyan sem fogható.

szóval nekem a szetek mindig csak eszközök voltak ahhoz, hogy az éppen aktuálisan elképzelt űrhajót, teherautót, dzsipet, trükkös páncélszekrényt vagy robotkezet meg tudjam építeni. egy-egy új szet jellemzõen pár hetet bírt ki, aztán ment a kupacba, hogy valami igazán ütõs moc legyen belõle. ez azóta sem változott, egyetlen aktuális modell körül mozog az agyam mikor nagyritkán nekifogok, ami aztán addig marad ép, míg valamelyik alkatrészre szükség nem lesz az újabb modellhez.

ennek a mentalitásnak látszólag semmi köze a témához, de mégis sok van. ez ugyanis azt eredményezi, hogy nincsen öncélú szetvásárlási ingerenciám. amióta látom, hogy a neten a nekem szükséges pár speciális cucc olcsón megszerezhetõ, még kevésbé izgatnak az új kiadások. legalábbis a magam számára, és itt jön a fontos ideológiai-motivációs rész: az apuka célja végülis a gyermek/ek legoélvezetének maximálása kell legyen az adott anyagi kereteken belül.

és akkor a sok csapongás után itt térek vissza ahhoz a ponthoz, amikor is bajban voltam a második szülinap leendõ ajándéka kapcsán. hiszen egy harmadik duplo tűzoltó vagy sokadik más jármű már nem sok igazi örömet tudna szerezni. ami a duplon kívül még kellett (pölö zárható rakterű mentõ), azokat megcsináltam neki kusztom built, falhozverés-álló lego (nem duplo) kivitelben. erre a falhozverõs témára azért fontos kitérnem, mert a gyári lego szetek ilyen korban még nemigen működnek. egy dolog, hogy összerakja neki az ember, ez rendben van. az is oké, hogy a kész modellel eljátszik, belerakja a minifiget, satöbbi. viszont mikor nem szerencsésen fogja meg, akkor arról kisebb-nagyobb darabok esnek le, amiket aztán nem tud még visszarakni.

szóval kicsit patthelyzet, mert akár új, akár használt duplora már nem szívesen költ az ember, viszont a city lego még nem az igazi. természetesen más játék eleve szóba sem jöhet. bár gazdasszony a múltkor a tiltás ellenére vett neki valami sárga geomag "versenyautót", arról ahogy várható volt kiderült, hogy legoautó árban egy rossz vicc, nyeklõ-nyakló szatyorműanyag. összeépíteni és utána gurítani nem sikerült használhatóan, pedig jógyerek módon leírás alapján próbálta mindkettõnk. legalább le van tudva a téma, gazdasszony saját kárát tanulta meg mi a különbség a lego és a játékvilág többi része között.

nem keveset filóztam a dolgon, és végül egy eléggé váratlan következtetésre jutottam: kicsiny lapa a duplo után technicet fog kapni, aztán majd jöhet a city lego mikor már magabiztosan vissza tudja rakni a leesett részeket. nyilván a technic elsõre elég hülyén hangzik, mint koncepció. viszont belegondolva annyira nem beteg ötlet: a mostani technicekbõl van ugyanis egy csomó "mini" kiadás, amik nagyjából lego méretű járművek. régen ilyen nem volt, mert nem is lehetett a sok speciális alkatrész nélkül ilyen méretbe összezsúfolni a dolgokat. most viszont vannak ilyenek, és amellett hogy részletgazdag, vizuálisan is tartalmas (kissé elvont) modellek, mindegyikük működik, azaz tényleg lehet velük játszani. mivel az alkatrészek alaposan össze vannak kapcsolva, nem áll fenn a veszélye széthullásnak, rekonstruálhatatlan szétszedésnek.

ennyi már bõven elég lett volna, hogy két kézzel elkezdjem a helyi teszkó khm ritkás technic repertoárját a kocsiba pakolni. rájöttem azonban még egy dologra, ami emellett szólt: ha ez tényleg működik, akkor ár / érték arányban messze a legjobbat tudom megvenni. tud vele ugyanis 2-4 éves korig is játszani, és az alkatrészek ugyanúgy aranyat fognak érni, mikor tényleg belenõ a technicezésbe. ehhez hozzájön az a némiképp sajnálatos tény is, hogy nekem még a régi fajta, legos kialakítású technicekbõl van rengeteg, viszont az új, studless teljesen kimaradt. nehéz kérdés lesz a megfelelõ módon ötvöztetni a kettõt a fejében, ha sosem találkozik majd studded modellekkel. persze de, ha én elõre összeválogatok egy-egy modellt, és úgy kapja meg, hogy megépíti. abban biztos vagyok, hogy lesz olyan szintű felfogása, hogy képes legyen a két világot ötvözni és az elõnyöket kihasználni.

addig viszont még sok víz lefolyik a dunán, az itt és mostban a technic minik brilliáns ötletnek tűntek. nyilván a sors akarta így, de pont ekkorra kiadtak egy kicsiny tadanot (8067), lásd elöl a képen. ez két éves kora óta a kedvenc játéka, és meg is értem mert nagyon jól sikerült modell, sok funkcióval. kanyarodik, kitámaszt, forgatja és emeli a gémet, a zsinórt pedig persze le lehet engedni, és be is lehet akasztani a lökhárítóba. kicsiny lapa ezt olyan korában kapta meg, mikor a by design kicsit szoruló csörlõt még nem volt képes ujjal elforgatni. mégis, a modell azóta is nagyjából ép, egyszer volt egy komolyabb szétszedési projektje, de rövidesen feladta. ezen tanulta viszont meg a technic alapvetõ működését, a kerekek le- és felszerelésével.






a nagy sikerre való tekintettel ráálltunk erre a vonalra, lett targonca, traktor, teherautó, nagyjából ebben a sorrendben. próbálkoztam egy valamivel komolyabb exkavátorral is, de a lánctalpakat szisztematikusan lebontontotta, a markoló pedig élvezhetetlenül lassú és eléggé instabil is.

terepjáró-merci hívõként elaléltam, mikor 2012-ben kijött a mini unimog. már azt nagyra értékeltem, hogy unimog lett az eddigi legnagyobb és legkomplexebb modell (unimog hajtáslánc, portáltengely, nem is sorolom), de nyilván megfizethetetlen kategória. találtam viszont egy kult darabot igen-igen régrõl. nagyon tanulságos történet, mert ez a régi unimog még inkább lego, mint technic, és gyakorlatilag pillanatok alatt elbomlik a gyerek kezek között. viszont egy ilyenre majd tán igazi technic-korban benevezünk.






végül a maradék modellek a képeken: a kék heliszállítót így vettem használtan, azóta is egyben van és vad helikopteres üldözések folynak segítségével. a lánctalpas daru a fentebbi képen új szerzemény, de a lánctalp már arról is le-leesik játék közben. mindenesetre hármasban sikerül felemelniük a számomra fõkult autót, ami egyesek szerint buggy, mások szerint gyanús. természetesen ezeken kívül is rengeteg kisebb technic modell van még, ami szóba jöhet, van például tartósabb gumilánctalpas exkavátor is, meg ami csak a gyerkõcnek szimpatikus. és persze ugyanúgy nem esnek szét a nagyobb technic modellek sem, amiket viszont érdemes alaposan átgondoltan, a leendõ robotépítések szükséges kellékeire (aktuátorok, motorok, légtartály, kompresszor, óriáskerekek stb...) figyelve kiválasztani.