kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | dzsungelthémás klub III.


ott hagytam abba a történetet, hogy - mivel a frissen vetett füvet valamivel locsolni kellett - beszereztem a korábban bemutatott 380 típusú eszközbõl két darabot. már akkor látni lehetett, hogy a két darab kevés lesz a 15 x 8 m-es terület lefedésére, de úgy gondoltam teszt gyanánt megteszi.

összetesszük

ezen a ponton fontosnak tartom kicsit kibontani a dolog elméleti hátterét. bár a kert elsõ verziójánál nem volt túlzottan sok tervezgetnivaló, azért kõpakolás elõtt futottam egy kört a locsolós cég honlapján. az ott megadott technikai adatok alapján került elsõ körben engedélyezésre a hátsó téglalap, melyet késõbb a bunker-esõztetõ alkalmatlansága miatt kellett teljesen átalakítani. ennek ellenére szerencsének tekintem a dolgot, hiszen ha az elsõ verzió beválik talán nem is gondolkodok egy másik kialakításon.

adott volt tehát a két nagy szórófej, a korábban lefektetett két vezetéket csak meg kellett toldani. azért volt eredetileg két vezeték, mert nem voltam meggyõzõdve, hogy egy vezeték keresztmetszete elég lesz több szórófejre is. a két vezetékhez külön elzárható csapokkal szerelt elosztót is vettem a biztonság kedvéért, erre végülis nem volt szükség. a szórófejek kiosztásánál az apróságokra is figyeltem, így a hátsó, alacsonyabban és távolabb lévõ sarokban elhelyezett szórófej saját kört kapott a maximális teljesítmény érdekében.

bár személy szerint nem használtam, felületesen átfutottam a korábban már emlegetett tervezési segédletet, ahol szintén folyik számolgatás, mert a csövek hosszával számottevõen nõ azok ellenállása is. azt mondjuk nem láttam a segédletben, hogy nagyobb szórási felület érdekében javasolt lehet ferdén beépíteni a szórófejeket, én szükségbõl mégis így tettem. ez sajnos sokat nem nyomott a latban, de ha választani kell a ''nincs'' és a ''ronda'' fű között, akkor az utóbbi mégiscsak szimpatikusabb.



háromnyóccan


az így kialakított rendszerben az egyik csövön a hátsó 380-as, a másik csövön ennek ellendarabja ült a téglalap átellenes sarkában, elöl pedig egy 200-as locsolt. ez a csõ késõbb kiegészült egy narancsszínű spriccelõs szalaggal is, mely a virágágyást locsolta.

a kerti csapnál is figyeltem arra, hogy a szórófejek a két csap közül a golyóscsapra kerüljenek, ennek a szaki szerint nagyobb az áteresztõképessége. az éles tesztek során aztán leesett az elsõ kõ a szívemrõl, mert a vízhozam bõven elegendõnek bizonyult a szórófejek párhuzamos működtetéséhez. bármelyik kör elzárása minimális hatással volt a másik kör szórási távolságára.

ezzel gyakorlatilag level 1 completed volt, a golyóscsappal egy mozdulat volt a locsolás vezérlése. a hátsó részen minden igyekezetem ellenére maradtak hiányosságok, hiszen a két hátsó fej szórási felülete középen csak az átlók metszéspontjában érintette egymást. akkoriban persze ez volt a legkisebb problémám, így jó darabig nem is foglalkoztam vele.

esõrobot

a pár sorral feljebb említett párhuzamos működésnek elõször persze nem volt jelentõsége. a locsolás kezdetekor és végeztével úgyis oda kellett menni a kerti csaphoz, a rendszer pedig körönként is rendelkezett csappal. így ha nem működött volna párhuzamosan, a körök közötti váltás csupán két plusz tekerést jelentett volna félidõben. egy csapásra fontossá vált az ''smp'' viszont, mikor elkezdtem nézegetni a barkácsbótban kapható vezérlõpaneleket. mivel a cég termékeire koncentráltam nagyjából két lehetõség volt:

-ha sikerül egyszerre etetni az összes fejet, akkor megteszi egy alap vezérlõ, mondjuk 13e huf környékén.

-ha több kört kell etetni, akkor egy kicsivel komolyabb, mondjuk 15e huf vezérlõ kell, valamint egy számomra azóta sem világos elven működõ polipszerű elosztó, talán 10e környékén.

az árakat persze emlékezetbõl és tájékoztató jelleggel írom, simán belefér +/- párezer forint. ettõl függetlenül látható, hogy a több kört kilocsolni képes verzió saccra egy tizessel drágább, mint az egyszerűcske. hála az égnek nekem elég volt ez utóbbi, gyorsan be is szereztünk egyet még mielõtt elkap minket az ínhüvely-gyulladás a sok golyóscsap-tekergetéstõl. voilá életünk elsõ esõrobotja:



n-e-m 
v-a-gy-o-k  r-o-b-o-t


az eszköz legfeljebb napi három, legalább pedig talán heti egy öntözésre programozható, a locsolás idõtartama 1-tõl 120 percig állítható ésszerű lépésekben. 9v elem hajtja, melyet másfél szezon alatt nem kellett cserélni. a beüzemelést megelõzõen újfent gombóc volt a torkomban, hiszen nem tudtam mekkora a beépített szelep áteresztõképessége. ez végül szintén nem volt probléma, így nagy megelégedéssel locsoltuk a gaz-fű keveréket napi fél órán át. hogy egészen pontos legyek a locsolás éjjel 2 körül indult, hogy a drága csapvízbõl a lehetõ legkevesebb menjen veszendõbe párolgás miatt.

persze a robot attól is robot, hogy reagál a környezet változásaira. úgy gondoltuk ha már megspóroltuk a több körös mizériát, megérdemlünk egy vezérlõ upgrade-et. a környezettõl függetlenül működõ automata locsolás egyetlen hátránya, hogy esõben is locsol. ezzel nem különösebben foglalkozik az ember az elsõ vízdíj érkezéséig, utána viszont már érezni, hogy érdemes lehet befektetni egy megfelelõ szenzorba. az általunk vásárolt vezérlõhöz csatlakoztatható volt esõérzékelõ és talajnedvesség-érzékelõ is, mindkettõ borsos, 10k körüli áron.



nedves


részemrõl a fent is látható talajnedvesség-érzékelõt tartottam fontosabbnak, hiszen míg az esõérzékelõ csak az éppen zuhogó esõben gátolja meg a locsolást, addig a másik mindaddig, míg a talaj eléggé ki nem szárad. bár egy kis elosztóval kombinálható a két szenzor, az esõérzékelõ roi értéke beláthatóan a béka segge alatt van. szigorúan nézve persze a nedvesség-érzékelõ sem a megtérülés netovábbja, hiszen csak a távollétünkben esõ esõk során el nem locsolt víz- és csatornadíjat spóroljuk meg. a géppel az volt az egyetlen gondom, hogy kifejezetten az ellenõrizendõ területen belülre kérte a telepítést a manual. ez nálam a gyepet jelentette, így igen kényelmetlen volt fűnyírás során. persze az érzékenység állítható, így lehetõség van kisebb csalásra, például a határos virágoskertbe történõ telepítéssel.

légszomj

a vetést követõ idõkben még csak suttogni lehetett a szót, hogy ''gyepszellõztetõ'', így nem csak a gazokkal gyűlt meg a bajunk. a fű egyre komolyabb csomókba kezdett összeállni, erõtlen utánvetési próbálkozásaink látszólag sorra kudarcot vallottak. kicsit talán türelmetlenek is voltunk, de ez a rengeteg szenvedés után talán érthetõ. már nem tudom mikor kölcsönöztünk elõször gyepszellõztetõt, de utólag látva az eredményt simán megérte.

persze az élet nem ilyen egyszerű, hiszen a gyepszellõztetés mint az számomra is kiderült külön tudomány. a műveletnek két alaptípusa különböztethetõ meg: a ''sima'' gyepszellõztetés inkább az összenõtt fűcsomók megtépázására koncentrál, megszabadítva azokat az elszáradt részektõl. a talajlazítás aka mélyszellõztetés mélyebbre hatol, feltépi az esetleges mohásodást és kis csíkokat vág a földbe a csomók szétválasztása és a talaj kondícionálása érdekében. a kettõ között technikailag nem sok különbség van. mindkét esetben egy, a talajjal párhuzamos hengerre szerelt acéldrótok vagy éles fémlemezek forognak nagy sebességgel és a beállított magasságig ill. mélységig hatolnak a fűbe vagy a földbe.

gyepszellõztetéshez szerintem célszerű olyan gépet választani, ami képes mélyszellõztetni is. ezt jellemzõen a késes munkahenger jelzi, a drótos henger ugyanis - bár tüskéi erõsek - soha nem fogja tudni a csutkákat szétvagdosni. a tüskék visszahajolnak komolyabb akadály esetén, ahogy néztem a földbe is csak a centrifugális erõ miatt mar bele. íme egy sok harcot megélt mélyszellõztetõ kölcsönbarát:



harcos


alább pedig egy középkategóriás, 32 centi munkaszélességű, victor lima echo kódnevű berendezés látható a szolídabb tengellyel. éppen kis házi ünnepséget tartunk, most hogy kiengedték garis szervízbõl. élete második küldetését követõen annyira elgyengült szegény, hogy már a tengelyt sem tudta megforgatni, csak mély nyöszörgésre tellett erejébõl. a több éves jótállási idõ ellenére kényelmetlen dolog az ilyen, pláne az elõéletet figyelembe véve.



beteges


ha minden igaz mélyszellõztetni kora tavasszal és késõ õsszel kell, normál szellõztetés havonta javallott. nálam ez úgy tűnik bevált, bár én helyzeti elõnyömbõl adódóan talán havonta többször is szellõztetek (errõl majd késõbb). mélyszellõztetéskor nem kell félteni a gyepet. nekem eddig sose sikerült benne tartós károkat okozni, pedig keresztbe és kasul is meg szoktam járatni a gépsárkányt rajta (állítólag így szakszerű). persze elsõre elég gyászosan néz ki, de hamar életre kel. én szeretem csinálni, mert utána mindig szép tiszta a fű. néha hatalmas mennyiségű elszáradt szárdarabkát gyűjt össze, meggondolandó tehát egy gyűjtõkosárral felszerelt példány beszerzése.

érdekességképpen jegyzem meg, hogy a mélyszellõztetõ eddig az egyetlen eszköz, amellyel normálisan tudtam utólag füvet vetni. a feladatban pusztán annyi a kihívás, hogy a meglévõ gyep miatt nem lehet a magokat bedolgozni a földbe. ezzel a módszerrel csak levágja az ember a füvet, majd a szórógéppel kijuttatott fűmagot a mélyszellõztetõvel bedarálja. persze a hatásfok nem 100%, de a gép által vájt mélyedésbe legalább valamennyire belehullik a vetemény, a vájatokból felvert föld pedig valamennyie betakarja a kint maradtakat. remélem sejthetõ, hogy ilyenkor nem használok gyűjtõkosarat.



hármasgép


a fenti képen a jelenlegi eredmény látható, abból is a szebbik fele. kicsit még mindig felemás érzéseim vannak a minõséggel kapcsolatban, mert bár gazmentes és tiszta, még mindig messze nem elég sűrű egy pirinyó fehér labdához... komolyra fordítva a szót a képen látható gyep frissen vágott, a fűnyíró elérhetõ legkisebb, 3 centis beállításával. ez nagyon alacsony, ennél lejjebb csak kézi géppel lehetne menni. mondjuk ez jól jönne a vágáskép miatt.

bár a méretéhez képest végülis annyira nem néz ki rosszul, nem mindenhol viseli jól a vágást. mostanában a napsütötte részeken az a heppje, hogy tömegesen szakad vágás közben. nem tudtam még rájönni hogy mi okozza, remélem csak az a baj, hogy túl sokáig hagyom nõni. igaz, hogy minden hétvégén nyírom, de a heti 10 centi növekménnyel nehéz lépést tartani. pont ma akartam beiktatni egy félheti tesztnyírást, de kis technikai baki miatt csak locsolás végére értem haza, így buktam a nyírást.

az esõztetõre szerelt kert

bár a kert végülis elkezdett szépen fejlõdni tudtam, hogy átalakításokra van szükség. bár a középsõ rész kapott egy további esõztetõt, a hátsó fertállyal semmit sem tudtam kezdeni. nem szívleltem továbbá a fűbe rakott kõkarika-páholyokat sem, ezek körül még akkor is nyűgös volt a nyírás, mikor utólag szintbe döngöltem õket. a koncepciónak volt még egy komoly hiányossága: gyakorlatilag nem volt virágoskert, csupán egy soványka sziklakert-csík került kialakításra.

erre ne kattincs, nincs mögötte nagyobb kép


végül a fent látható második verziót szültük meg, melynek minden vonalát könnyeimet hullatva rajzoltam le, hiszen méterenként 4 darab 25 kilós kõ felszedését és az új tervnek megfelelõ lerakását jelentette. mint látható eltűntek a kis kõkarikák a gyeprõl, bár egyetlenem nagyon tartott féltett növényeinek átültetésétõl. kialakításra került továbbá egy hatalmas hátsó virágoskert, melybe akár nagyobb fákat is lehet ültetni. az elsõ virágoskert is elnyerte végleges formáját, lett egy nagyobb terasz és grillezõhely.

a tervezéskor a tapasztalatokból okulva az elsõdleges szempont az esõztetõk elhelyezése volt. a gyep sziluettje gyakorlatilag az utolsó sarokig bezárólag az esõztetõk szórásképét követi, persze pár további feltételt is teljesítve eközben. az egyik ilyen feltétel volt, hogy nem lehet a gyepfelületen belül esõztetõ, hiszen kényelmetlenséget okoz a tavaszi és õszi mélyszellõztetéskor (...micsoda dráma...). mivel a korábbi gyötrelmek révén pontosan tisztában voltam a hatótávolságokkal, bátran mertem vállalni a kihívást.

a következõ feltétel az esztétikum volt, hiszen a cél alapjában véve mégiscsak egy szép kert megépítése volt. igazából nem sokat filozofáltunk, azonban igyekeztünk szem elõtt tartani a várható emberi jelenlét szerinti összképet. ez annyit jelent, hogy a teraszról, a grillezõhelyrõl és a kertre nyíló ablakokból nézve is kielégítõ látványt próbáltunk kialakítani. itt kicsit messzebre is mentünk, mert a leendõ nappali üvegfelületeinek terveit már kicsit a kerthez is idomítottuk.

figyeltünk arra is, hogy a bejárat irányából érkezõ újoncok számára az elsõ benyomás kellemes legyen. igyekeztünk a virágoskerteket is ''körülölelõsre'' csinálni ''betámadós'' helyett, magyarán a szemlélõ felé fordított parabolatükör körívéhez hasonlóan. hátra azért is csináltunk nagyobb virágoskertet, hogy az oda kerülõ nagyobb növények a távolság ellenére is érvényesüljenek. a kerteken belül igyekeztünk a távolsággal arányosan növekvõ rendben elhelyezni a növényeket, azok várható mérete alapján.



teaseme


a hátsó rész még kicsit üres, ott reményeink szerint úgyis eluralkodik majd a tavaly tavasszal ültetett cseresznyefa. a gyep elsõ része a nemrég történt reinstall miatt foltos, meg kellett emelnünk az eredeti szintet pár centivel. itt nem lehetett a kövek szintjével játszani, mert a terasz betonjának esése diktált.