kezdõlap | home

lapanet | kompjuta | v1 | broadbanda ház yó kis dtk, az előlap alsó részén előre pontozva direkt modding célra. fúrtam egy csomó lyukat és kiszedtem a mögötte rejlő értelmetlen acéllemezt is. az eljáráshoz kombifogót használtam. csincsi lett...

a vinyó (amíg csak 1 volt) rugalmas talpat és szép nagy bordát kapott, ezüstzsírral. a táp (codegen 300x) ránézésre nem kapott levegőt, ezért a venti mögötti acéllemez és a belső beömlőnyílások is moddosultak. a tápventi sorba lett kötve egy másik 8 centissel. a vinyó késobb kapott havert, így a standard helyre kerültek, bár nem standard formában. a két floppy-előlap eltávolításával egész jó beömlőnyílás kerekedett, az egyik vinyót rögtön első használattól kezdve fordítva üzemeltetem. így egész elviselhető mennyiségű levegő befér közéjük, az elektronikát hűtendő. paráztam ám a fordítgatás miatt, de pl. a cég dell desktop gépeiben is hétköznapi maxtorok nyomulnak gyárilag fejjel lefelé.

a legizgalmasabb rész persze a kartonpapír volt. ennek célja a levegő egyirányúsítása volt. alapesetben a proci fújja szerteszét a meleg levegőt, majd az keveredve a hideggel részben újra a prociba jut. a deltaté tehát kisebb lesz, így a teljesítmény is. leválasztottam a prociventi feletti-előtti-alatti részt a táptól. a procihűtő (titán tu-154) által feldolgozott levegő csak friss lehet, az általa felmelegített pedig csak hátra-fel távozhat a 2 X 8cm ventin. igyekeztem pontosan dolgozni, de a biztonság kedvéért hagytam 2-2 centiket a kartonpapír mellett, justincase a prociventi és a két kimenő venti nem ugyanannyi levegőt szállít.

hoppá majdnem elfelejtettem. a videokártya korábban ventis volt, aztán csapágyasodás miatt kénytelen voltam az eredeti bordától megválni. a felapplikált passzív borda mind tervezés, mind kivitelezés szempontjából sok kívánnivalót hagy maga után (nem is vagyok már büszke rá), de ez volt az első mod és mivel működik (ez nem csoda a radeon 7500 tekintetében) nem akarom babrálni. majd a 9600-os szebb lesz. meg kellett oldani még a levegő áramoltatását a borda körül hiszen belátható, hogy irányítás nélkül átbukna a kártya mellett. a kártya alatti két pci fedőlemezt kivettem és egy nyárias jellegű színösszeállítással újrahasznosítottam az abit ex-alaplapom user manualjának hátsó borítóját. a dolog - bár bénán néz ki - jól működött, a borda erőteljesen szöszölődött ami mindenképpen levegőáramlásra utal.

az u alakú oldal-tetőlemez miatt rendes oldalsó hangszigetelés nemigen volt megvalósítható, így csak egy milis parafalap került rá belülről, valamint a fémes érintkezések közé a fellépő rezonanciák terjedésének csökkentésére.

a fentiekkel egy-két fokot nyertem, meg sikerült megbotránkoztatni pár jóérzésű embert. persze a gép még 50% prociventi (speedfan) mellett is aránylag zajos volt, ezért beraktam egy kisszekrénybe a megfelelő méretű ki és beömlőnyílások biztosítása és természetesen a légáram egyirányúsítása mellett. így egész tűrhető lett.


v1_01.JPG

880

kB

v1_02.JPG

884

kB

v1_03.JPG

684

kB

v1_04.JPG

736

kB

v1_05.JPG

784

kB

v1_06.JPG

720

kB

v1_07.JPG

833

kB

v1_08.JPG

887

kB

v1_09.JPG

820

kB

v1_10.JPG

714

kB

v1_11.JPG

755

kB

v1_12.JPG

693

kB

v1_13.JPG

701

kB

v1_14.JPG

678

kB

v1_15.JPG

779

kB