kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | otthoni szerver hõbörgések


épp most olvastam ezt, több szempontból is elgondolkodtam rajta.

elsõ körben azért, mert a koncepció számomra nem idegen, gyak. évek óta win 2003-at használok itthon. miért? technikai szemszögbõl nézve mivel ez a legfejlettebb. az ebbõl eredõ motiváció kábé "nekem van egy plusz záram az ajtón, míg a 300 millió szomszédnak nincs". ez igaz pl. 5.1 --> 5.2, iis, sec conf wizard etc miatt. linux nálam jelenleg nem játszik, tesztkörnyezetben legfeljebb.

ettõl eltekintve szolgáltatások tekintetében is jobb a helyzet, pl. nem kell második számítógép, mert lehet vékonykliensezni. nálunk ugyan még nicsen gyerek (macskák külön vannak képezve gólyavadászatra - nem bízhatom a véletlenre), de szvsz tök reális domain környezetet felépíteni ha pl. vékonykliens nem játszik a játékok miatt. hogy csak példát említsek lehet utána turkálni a gyerek msn logjában ésvagy nem kell külön töltögetni a pornót. normálisan megfogalmazva egy ellenõrzött környezetet lehet biztosítani, központi felügyelettel. hosszútávra tervezünk, meg nem is csak rólam van szó.

egy harmadik témakör az ár kérdése, jól elvan az ember 180 napos próbaverzióval, sp2 bétákkal ingyér egy darabig ohne hekkelés. bizonyítványomat magyarázandó mondhatom persze, hogy van egy legális campus licenszem, és hogy részben tesztcéllal használom. de a campus is lejár egyszer, sp2 meg mindjárt kijön. és igazából itt kezdõdik az egyik fájdalmam. a jelenlegi rendszerben (nem friss adat) 200e pénzt kell leperkálni a win 2003-ért. sbs szerintem ugye felejtõs, minek sql meg exchange, erõsen elválik ilyen szempontból a home és az office használat. most hogy oem-ben mennyiért lehet kapni nemtom, mert nem néztem. mindenesetre elfogadnék vmi jó kis vékony rackszervert, azok nagyon csinik csak sajnos messze büdzsé felett van még mindig. vagy fõleg ugye, nem lct alkatrészeket nyomnak a szerverekbe.

tegyük fel ms megoldotta a problémámat, elõadja a win 2003 szervert home szerver konstrukcióban. tegyük fel nem lehet több 5 aktív júzernél (milyen egyszerû lenne a korlátozás, ugye), minden szolgáltatás fut, zsír. de miért kell ezt megint hardverrel együtt árulni? csak remélni tudom, hogy normális áron (mittomén 60e) lehetõség lesz valahogy megvenni, mert annyiért istenbiza megvenném. az más kérdés el merném-e árulni otthon...

továbbgörgetve modern leányálmaim fonalát remélném, hogy sikerül olyan hw-t építeni a cucc köré, ami képes htpc funkcióra is meg ugye csekély fogyasztású is. merthogy a legkomolyabb problémát az otthoni szerverben az jelenti, hogy 7/24 mûködnie kell. legalábbis a fenti szolgáltatásokat veszem alapul. hát marha kíváncsi leszek a dologra, remélem ésszel csinálták. valami egyébként lehet ebben az otthoni szerveres dologban, mert ahogy a forrást nézem Bill is ilyet kapott karira. meg mellé az egész portfóliót...