kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | a tévé visszavág


tengeri csellentyûcske

igazából régóta megvolt már a coralreef hd-wmv trailer. szegény gép azonban nem nagyon tudta összefüggõen lejátszani (windows media playerrel). gondoltam van netburst meg ilyen jóságok elrakom késõbbre. az akkori gép a jelenlegi konfig egy 2000+ palomino (1666mhz) procival meg 512 rammal.

sokszor elgondolkodtam hd tartalmak ügyében mik a lehetõségek. a jellemzõen gyors mérlegelés eredménye, hogy proci-upgrade meg tévé-upgrade kéne. persze álmodik a nyomor. mostanra találtam egy 2600+ mobil athlon XP-t, amivel jelenleg a küzdelem szakaszában vagyok. errõl talán majd máskor, de itt jön a lényeg:

ma isteni ötlettõl vezérelve kipróbáltam a videót a media player classic-ban. eddig talán azért nem vetemedtem ilyenre, mert korábban nem mûködött rendesen a wmv az mplayerc-ben. ekkor ért a meglepetés: mind a monitor 1280x1024, mind pedig a tv 720x576i felbontásában gyönyörûen, fia framedrop nélkül letolta a halakat, búvárokat, tengeri szöszöket, búvárnõ egyes haja szálait, mindent. gyönyörû szép.

az rgb titok

mesélek egy kicsit errõl a tv-s dologról, hátha nem mindenki tudja mi ez. nem kívánok technikai részletekbe belemenni, a következõrõl van szó: van egy átlagos 72-82 cm képcsöves tévé (50/100hz egykutya). a felbontása nagyságrendileg 500-800 pixel vízszintesen. ha ezt a tévét s-video (ún. trapézosan négypöcsû) vagy kompozit (ún. egynagypöcsû) jellel etetjük (ún. tévé-out), akkor nem az elérhetõ legjobb minõséget kapjuk. ugyebár ez felháborító, mert a pc-rõl lejátszott tartalom (dvd pl.) rosszabbul fog kinézni, mint a teszkós dvd-játékoson. hoppá! akkor az tudhat valamit. rgb jelet.

az rgb jel képes nagyon nagy felbontást nagyon szép színekkel megrajzolni. ez ugyanaz a jel, amivel a szegényebbek a monitort etetik, márpedig annak képe ugye tûéles. csatlakozója ún. trapézban sokpöcsû, másnéven 15 pin dé-szub. a gazdagoknak árult monitorok digitális konnektort (dévéí) használnak mert nekik több pöcsre telik. a vga kártyák manapság jellemzõen két digitális aljzattal jönnek a világra, de ez nem nagy baj, mert minden ilyen aljzatban ott bújik egy rgb jel is. a dévéí aljzat a rá illeszkedõ kis mütyürrel bármikor átalakítható analóggá. alaplapra épített vga vezérlõvel lehetnek olyan gondok, hogy a dvi aljzat nem tud analóg rgb jelet így legfeljebb úri monitor esetén van szabad rgb aljzatunk.

a pöcsös mindentvivõ

az átlagos tévé egyedül a scart csatin (ún. nagylapos ezerpöcsû) keresztül tud rgb jelet fogadni. a scart a mindenes, abba bele lehet tuszkolni s-video jelet, kompozit jelet és a számunkra lényeges rgb jelet is. itt hívnám fel a figyelmet, hogy mivel a tv-out nem ad ki rgb jelet, az s-video/kompozit --> scart átalakító kábelek mit sem érnek ilyen szempontból. a scartba belefér még pár dolog, van rajta sztereó hang meg vezérlõjelek is. fontos, hogy a scart bemenet a tévén nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tévé képes megérteni az rgb jelet, konkrétumokat a júzersz manuálban lehet találni.

amennyiben megfelelõ felbontású és frissítésû rgb jelet adunk a tévének a pc egyik rgb kimenetérõl, kiváló képminõséget érhetünk el. ehhez mindössze egy megfelelõ kábel kell, meg némi szoftveres vudu. kábelt lehet venni pl. itt vagy erõs idegzetûeknek lehet ún. indusztri gréd típusút csinálni otthon. a vuduzás ahhoz kell, hogy az egyébként nem támogatott 25hz váltottsoros módban magyarázzon a vga kártya a rádugott tévének.

a jóság

az alábbi fotók egymást követõen készültek ugyanolyan körülmények között, állványról, idõzítéssel, az általam elérhetõ maximum felbontásban (3mp). balra az s-video kép, jobbra az rgb.



before-after

ez pedig az eredeti kép egy 1:1 részlete:



hires

nem kommentelem túl a fentieket, telt színek, sokkal részletgazdagabb minden kép. a bioenergiás sötét-világos csíkozódás a valóságban persze nincs ott.

erõsen hátépécé

a fenti megoldással a tévé teherbírásától függõen jellemzõen egy 640x480, 720x576 vagy 800x600 felületet kapunk, ami kiterjesztett asztalként, mint egy második monitor mûködik. így egy dvd lejátszásakor megkapjuk a teljes minõséget.

persze ezt a sok okosságot nem az ujjamból szoptam ki. nálam szakértõbbek itt meg itt meg itt találhatók.