kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | telepítés bekötött szemmel III.


az eddigi részekben automatizáltuk az operációs rendszer telepítését és leküzdöttük a cd méretbeli korlátait. ehhez kapcsolódóan felpakoltunk egy office telepítõt a windows dvd-re, ami epedve várja a személyre szabott telepítési parancsot. rendszerünk azonban mit sem ér driverek nélkül. ebben a részben a merevlemezünkön pihenõ telepítõ-összeállítást egészítjük ki a szükséges meghajtókkal. emlékeztetõül abból indulunk ki, hogy a windows a D:\appz\src\i386 könyvtárban csücsül.

$OEM$ könyvtárak

az i386-tal egy szinten lévõ $OEM$ könyvtár tartalmát a telepítõ automatikusan átmásolja a megadott helyre.

példaként D:\appz\src\$OEM$\$1 könyvtár tartalma az elsõ partíció gyökerébe kerül. $2 a második partíció gyökerébe és így tovább. ha egy C:\temp mappát szeretnénk létrehozni a telepítés során, csak csináljunk egy üres könytárat D:\appz\src\$OEM$\$1\temp\ néven. ha ebbe a könyvtárba egy fájlt rakunk, az átmásolódik a C:\temp\ könyvtárba. remélem a koncepció világos, következzen egy rövid felsorolás mit hova pakol a setup:

D:\appz\src\$OEM$\$1 --> elsõ partíció gyökere, pl. C:\
D:\appz\src\$OEM$\$2 --> második partíció gyökere, pl. D:\
D:\appz\src\$OEM$\$$ --> windows könyvtár, pl. C:\windows\
D:\appz\src\$OEM$\$Progs --> programok könyvtára, pl. C:\program files\
D:\appz\src\$OEM$\$Docs --> felhasználók könyvtára, pl. C:\documents and settings\

természetesen a telepítõ figyelembe veszi a válaszfájlban megadott egyedi könyvtárneveket, emiatt nem kell aggódni. az $OEM$ könyvtárak segítségével egyszerûen pakolhatunk pl. telepítést nem igénylõ programokat, windows témákat vagy bármi mást a megfelelõ helyekre egyéb macera nélkül. jogos a kérdés, hogy mi köze ennek a driverekhez. csak annyi, hogy jobb híján egy $OEM$ könyvtárba fogjuk azokat is pakolni. lássuk:

könyvtárszerkezet

aki figyelt a fentiekre, az talán kicsit furcsállja, hogy a drivereket átmásoljuk a célpartícióra, pedig ezekre csak egyszer van szükség. erre egyszerû a magyarázat: nem nagyon lehet mást csinálni. a telepítõ az általam ismert leírások és tapasztalatok alapján sem a forrás-lemezt (cd v. dvd), sem pedig bármilyen más partíciót nem fogad el driver forrásként. ha valaki tud kerülõutat szóljon. én nem találtam, úgyhogy kineveztem a következõ könyvtárat a driverek szerény hajlékának: D:\appz\src\$OEM$\$1\tmp\drv\

a könyvtár tartalma a telepítés végeztével megtalálható lesz a C:\tmp\drv\ elérési úton. célszerû lehet a $1\tmp\ könyvtár használata minden ''egyszer használatos'' dologra, így a telepítés végeztével egyszerûen ki lehet takarítani a szemetet. megjegyzem, hogy ennek megfelelõen a $1\tmp\ könyvtáron belül más dolgok is vannak:

D:\appz\src\$OEM$\$1\tmp\drv - driverek
D:\appz\src\$OEM$\$1\tmp\patch - windows hotfixek (ha nem integráltuk õket)
D:\appz\src\$OEM$\$1\tmp\appz - minden telepítést igénylõ program
D:\appz\src\$OEM$\$1\tmp\codec - kodekek, ízlés szerint kerülhetnek akár az appz könyvtárba is...

driverek összeállítása

most, hogy kellõképpen túlragoztuk a struktúrát, jöjjön a lényeg. bármilyen furmányos telepítõprogramok mögé is bújnak, a driverek alapvetõen legalább 3 fájlt tartalmaznak:

valami.inf - telepítési információk
valami.sys - maga az eszközvezérlõ
valami.cat - biztonsági katalógus

jó eséllyel minden eszközvezérlõben megtalálhatók ezek a fájlok. az egyszerûbb eszközök meghajtói nem is feltétlenül tartalmaznak többet, de a komolyabb eszközök (pl. vga kártya) ennél sokkal több fájlt is tartalmazhatnak. nekünk ezzel nem kell foglalkozni, annyi a dolgunk, hogy a különbözõ driverekhez tartozó fájlokat bemásoljuk egy-egy könyvtárba. mintaként álljon itt az általam használt felállás:



unattend

az egyes meghajtókat jó ötlet lehet feldolgozási sorrendbe rakni, ami nagyjából a következõ:

1. alaplapi driverek (itt nvmem és nvsmbus)
2. sata / scsi / raid vezérlõk (itt silraid, de ez még nem lesz elég)
3. hálózati vezérlõk (itt 3comnic és nvnic)
4. wdm vezérlõ (vga-ja válogatja, ATI elõször ezt szereti, itt atiwdm)
5. vga-vezérlõ (itt aticat)
6+. minden más tetszés szerint

komplex driverek

nem minden drivernél egyértelmû, mit kell bemásolni a célkönyvtárba. referenciaként egy ATI driver feldolgozását tudom röviden szemléltetni, az NVIDIA gondolom hasonló elv szerint történhet, legalábbis az nforce alaplapi driverek telepítõje erõsen hajaz az ATI vga telepítõre. tehát van egy telepítõ exe fájlunk, melyre duplán kattintva felajánlja a komponensek kicsomagolásának célkönyvtárát. a kicsomagolást követõen elindul maga a telepítõ, de ez esetben erre már nincs szükségünk, nyugodtan megszakítható a varázsló. persze célszerû megjegyezni, hova kerültek a fájlok (C:\ATI\support\ vagy C:\NVIDIA vagy más), ebbõl a könyvtárból kell kiszedni a szükséges fájlokat. egy ATI vga catalyst 6.12 driverébõl a következõ fájlokat másoltam ki:



catalyst

az 5_12 és 5_13 könyvtárak korábbi meghajtók biztonsági másolatai, ezek természetesen elhagyhatók. csakúgy, mint az üres _6_12 nevû fájl, ami csak egy apró segédlet az aktuális meghajtó verziójának észben tartásához.

legalább ennyire bonyolult dolog lehet az alaplapi driver feldolgozása, amennyiben több összetevõt is tartalmaz. ilyenkor jól jöhet egy szûz rendszer, amelyre még nem lett semmilyen driver telepítve, a windows ugyanis megjelöli azokat az eszközöket, melyekhez nem talált vezérlõt. hogy lássuk melyek ezek, lépjünk be az eszközkezelõbe:

start --> futtatás --> devmgmt.msc

itt kis sárga felkiáltójelek képében láthatóak a hiányzó driverek. ha elõzõleg kicsomagoltuk pl. az alaplapi meghajtócsomagot, a sárga felkiáltójelen jobb gombot nyomva frissíthetjük a drivert a korábban kicsomagolt csomagból. itt egyszerû próbálkozással tudjuk megállapítani, melyik könyvtár tartalmazza az aktuális eszközhöz szükséges inf fájlt. ezt a könyvtárat kell átmásolnunk az $OEM$\tmp\drv\ mappába.

a válaszfájl kiegészítése

hogy a windows telepítõnk tudja, hol kell keresni az általunk összevadászott drivereket, meg kell mutatnunk azokat a válaszfájlban. ehhez a következõ bejegyzésekre lesz szükség:

[Unattended]
OemPnpDriversPath=\tmp\drv\01_nvmem;...;\tmp\drv\09_mgeups;\win\Inf
OemPreinstall=Yes
DriverSigningPolicy = Ignore

a fentiek egyrészt listázzák az összes általunk létrehozott driver-könyvtárat (a \tmp\ itt C:\tmp\ útvonalat jelöl), másrészt lehetõvé teszik a nem aláírt meghajtók telepítését. nem tudom megmondani mikor lett kijavítva az a korábbi windows-bug, ami korlátozta az ''OemPnpDriversPath'' értékének teljes hosszát, ezért sok driver esetén javaslom a lehetõ legrövidebb elérési utak kialakítását.

a fent részletezett eljárás nem telepíti az ATI vezérlõpultot, és általában semmilyen, a driverrel együtt szállított programot, kiegészítõt; ezek telepítését tehát igény esetén valahogy meg kell oldani. én nem élek ezekkel, tehát konkrét tanácsokat nem tudok adni, az adott drivercsomagtól függ, hogyan kell a különbözõ kiegészítõket telepíteni. a következõ részben egyébként is a programok telepítésérõl lesz szó.

sata / scsi / raid vezérlõk

a fentiek sajnos nem elegendõek azon meghajtók telepítéséhez, melyeket alapesetben a windows setup legelején, az F6 gomb megnyomásával, floppyról töltünk be. ezek integráláshoz újfent moonman nyújt segítséget. más vezérlõk integrálása sem lehetetlen egy kis guglizást követõen.

a dolog kényelmetlenségét az adja, hogy az OemPreinstall=Yes beállítás esetén a floppyn lévõ drivert jó eséllyel nem fogja megenni a setup. az ilyen driverek integrálása tehát szükségszerû, ha a windows leendõ merevlemeze ilyen csatolón csüng.

driverpacks

érdekességképpen megjegyzem, hogy ezen oldal készítõje elhatározta, hogy a tárgyalt koncepcióra építve összeállítja az ''ultimate-hardver-windows-telepítõt'', vagyis egy telepítõt, amely (szinte) minden létezõ hardvert támogat. a meghajtók kategorizálva letölthetõk és aki úgy gondolja megépítheti saját magának is ugyanezt. kollégám tapasztalatai szerint jelentõsen megnöveli a telepítés idejét, de mûködik. részemrõl inkább egy diszkrét, 1,3 GB-os iso fájlba csomagoltam az oldalon elérhetõ drivereket. a fájl a telepítõ könyvtárban pihen, így szükség esetén mountolható és kereshetõ a telepítõ dvd-rõl.

összegzés

a driverek felügyelet nélküli telepítése a legmacerásabb az egész folyamat során. nem biztos, hogy elsõre sikerül eltalálni minden driver helyét és sajnos ez nem derül ki virtuális gépen sem. ha azonban egyszer összeállításra kerültek a használt driverek frissítésük gyerekjáték, így mindig a legfrissebb kezelõprogramok ülhetnek a telepítõ dvd-n. természetesen a dvd írás a második részben ismertetett módszerrel zajlik, végülis csak annyi történt, hogy kiegészítettük pár könyvtárral és fájllal a telepítõt.

a következõ rész már csak levezetõ futás amelyben programokat és nyomtatókat telepítünk, iso fájlokat csatolunk fel és le, szolgáltatásokat babrálunk és registy bejegyzésekkel tömjük gyakorlatilag kész windowsunkat.