kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | telepítés bekötött szemmel II.


az elõzõ részben megtudhattuk, hogyan automatizálhatjuk az alap windows telepítését a gyári cd és egy floppy használatával. ebben a részben belehalászunk a zavarosba, frissítjük a windows és az office-t, majd kiírjuk õket egy dvd-rw lemezre. a windows telepítés céljára fenntartott rw lemez jó befektetés, érdemes bevállalni.

windows szervízcsomag (aka sp)az elõzõ részben megtudhattuk, hogyan automatizálhatjuk az alap windows telepítését a gyári cd és egy floppy használatával. ebben a részben belehalászunk a zavarosba, frissítjük a windows és az office-t, majd kiírjuk õket egy dvd-rw lemezre. a windows telepítés céljára fenntartott rw lemez jó befektetés, érdemes bevállalni.

windows szervízcsomag (aka sp)

ismert, hogy az rtm (szervízcsomag nélküli) windows fabatkát sem ér. mivel az sp2 intergálásáról szóló jobbnál jobb cikkekkel tele van a net, nem szaporítom a szót. a cd-írós részt persze most elengedjük, hiszen foglalkoznunk kell más dolgokkal is, például a hotfixekkel. a legfrissebb sp-t személy szerint a szervízcsomag nélküli windowsra szoktam telepíteni, a közbülsõkkel nem kell foglalkozni, ez így a legtisztább és ez foglalja a legkevesebb helyet.

a továbbiakban feltételezzük, hogy a merevlemezen megtalálható a frissített windows cd tartalma. ez a telepíteni kívánt többi program méretétõl függõen 1-4 gb helyet foglal. aki nem kíván ennyi helyet áldozni a dologra, annak a továbbiak komoly kényelmetlenséget fognak okozni. szerintem ennyi helyet megér a dolog. referenciaként nálam a D:\appz\src könyvtár tartalmazza a telepítõt (tehát pl. D:\appz\src\i386).

windows frissítések (aka hotfixek)

a rossz hír, hogy a frissítések macerásak. a jó hír, hogy csak egyszer kell összeszednünk õket, utána már csak ki kell egészítenünk az újakkal. az aktuális sp-t követõ frissítések listáját több helyen is meg lehet találni, én nem kívánok ilyen irányban tippeket adni. anno rászántam az idõt, és ráengedtem a windows update-et egy sp2-es rendszerre. az alábbiakban nagyjából látható, hogyan tölthetõk le a frissítések kézi módszerrel a windows update / microsoft update listája alapján.



hotfix

(bár a képen egy driver frissítés látható, ugyanígy néz ki a dolog windows szoftverfrissítéseknél is.)

tény, hogy el lehet vele pöcsölni vagy fél órát (vagy többet) mire az összeset letölti az ember, de a késõbbiekben már csak az automatikus frissítések által jelzett pár darab újat kell elmenteni.

ezt követõen két féle módon automatizálhatjuk a hotfixek telepítését. aki nagyon elvetemült, annak lehetõsége van ezek integrálására, például a kissé kusza kb cikk alapján. röviden arról van szó, hogy az egyes frissítéseket kicsomagoljuk, tartalmukat elmentjük a leendõ telepítõlemezen egy SVCPACK nevû könyvtárba, majd meghivatkozzuk õket a telepítõ egy konfigurációs fájljában. ez az igazán szakszerû út, de mint látható elég macerás. a frissítések telepítését megoldhatjuk egyszerûbben is, az elsõ bejelentkezéskor. erre majd egy következõ részben térek ki, itt csak a rend kedvéért említettem meg az integrálhatóságot. természetesen a frissítésekre mindkét módszer esetén szükség lesz, nyugodtan le lehet tölteni mindet.

office sp és hotfixek

(az alábbiak nem vonatkoznak az office 2007-et használókra, az ûrtechnológia fejlõdése révén ezt a verziót egyszerûbb automatizálni és frissen tartani.)

az office kapcsán nagy vonalakban ugyanazt tehetjük meg, mint a windowsnál. az aktuális szervízcsomagra történõ frissítéshez megint moonman linkjét kapjátok. itt már a hotfixek integrálása is le van írva, ezért csak megjegyzem, hogy a frissített officet is a korábbi telepítõkönyvtárba érdemes rakni (pl. D:\appz\src\office). aki nem akar pepecselni a kicsomagolgatással, annak elég a windows hotfixekhez hasonlóan egy könyvtárba letölteni az admin frissítéseket, késõbb megoldjuk.

office válaszfájl

jópofa, hogy van egy friss office telepítõnk, de még jópofább lenne a bekötött szemmel telepítés. a szoftver fejlesztõi errõl is gondoskodtak, egy, a setup managerhez hasonló eszközzel szabhatjuk testre az officet. az eszköz neve custom installation wizard, és a megfelelõ officehoz tartozó resource kit tartalmazza. a wizardnak megmutatjuk a (frissített) office msi-t (verziótól függõen több neve lehet, a gyökérkönyvtárban lévõ kettõ közül a nem(!) owc az igazi), majd indulhat a móka:



office ciw

a bûvész végigvezet a telepítésen és lehetõség van pár extra beállításra is, például az elõzõ verziók törlésére és az ikonok testreszabására. a végén egy *.mst fájlt kapunk, ez maga a válaszfájl. ezt célszerû a korábbi office könyvtáron belül elmenteni. természetesen lehetõség van ezt is floppyról indítani, kinek mi tetszik jobban. mivel az office testreszabása külön témakörként is felfogható, ezért itt közlöm a telepítéshez használható parancsot is, bár ezt is csak az új windowsunk elsõ bejelentkezéskor fogjuk kiadni:

''D:\appz\src\office\setuppro.exe TRANSFORMS=D:\appz\src\office\off_xp.MST /qb-''

ahol ''D:\appz\src\office\'' a friss office könyvtára, az ''off_xp.MST'' pedig az imént gyártott fájlocska. a ''setuppro.exe'' az adott office verzióhoz kapcsolódó telepítõprogram, az office lemez / mappa gyökerében található és nem feltétlenül így hívják.

bootolható dvd gyártása

van friss windowsunk és officeünk, nincs más hátra, mint dvd-re írni õket (cd-re ugyebár nem fér fel mind a kettõ). sokáig kerestem egy olyan ingyenes programot, amellyel ez megoldható. végül rátaláltam a burnatonce nevû kis programra, amely minden szempontból megfelel a célnak. a programon kívül le kell tölteni pár komponens frissített verzióját is, de mivel az oldal most épp nem elérhetõ nem tudok többet, minthogy ez egy darab zip fájl, pár exe-vel.

a telepítést és a burnatonce frissítéseinek bemásolását követõen elindítjuk a programot, majd a fõmenübõl a DVD masteringet választjuk. az alábbiakban látható, mit kell bepipálni a megfelelõ hatás eléréséhez. a bootolható dvd-hez szükség lesz még a képen látható boot.bin fájlra is, ezt bátorkodtam ezen a linken megosztani.



burnatonce

a képen a könyvtárszerkezet nem az eddig olvasottaknak megfelelõen alakul, próbáljunk most eltekinteni a $OEM$ könyvtártól és az office könyvtár hiányától. ezen felül apró, de fontos dolog a windows válaszfájl, melyet eddig floppyn tartottunk. másoljuk be a winnt.sif-et tehát az i386 könyvtárba még az összeállítás elõtt, hogy a telepítõ nehogy elanyátlanodjon. ezt követõen vagy iso képfájlként menthetjük a könyvtárszerkezetet (virtual pc-n történõ teszteléshez), vagy megírhatjuk az e célra rendszeresített dvd lemezünket.

bár a fenti lemez megírásával windowsunk már egyedül telepszik és nem kell lemezt cseréni az office telepítéséhez, még csak félúton járunk. a következõ részben összeállítjuk a gépben található eszközökhöz szükséges drivereket és kiegészítjük vele a telepítõkészletet.