kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | telepítés bekötött szemmel I.


Windowst telepíteni mindenki tud. ki így szereti, ki úgy. ebben a szösszenetben megkísérlem összefoglalni a windows telepítõ azon szolgáltatásait, melyekkel a telepítés igény szerint automatizálható. írásom talán megkésettnek tekinthetõ, hiszen az itt leírtak nem feltétlenül használhatók Vista telepítésnél. ennek ellenére úgy érzem vannak elegen, akiknek segítséget jelenthet a késõbbiekben. az alábbiak eszerint XP és 2003 alatt érvényesek, esetleg 2000 alatt is. elõrebocsátom, hogy írásom haladó felhasználóknak szól és némi angol nyelvtudást is feltételez.

talán felmerül a kérdés, hogy mi értelme van ennek, ha van ghost meg ntbackup meg nlite. a válasz egyszerû: ez így frissebb. az általam összefoglaltak elsõsorban egy teljesen friss rendszer klikkelgetés nélküli elkészítéséhez nyújtanak segítséget, aktuális driverekkel, patchekkel és egyéb jóságokkal. az nlite persze szintén friss rendszert adhat, de némely beállítás csúnyán belenyúlkál a telepítés folyamatába, ezt én inkább kihagyom. akik használtak már nlite-ot, azok persze sok ismerõs dologgal találkozhatnak olvasáskor, hiszen a program végül is a következõkben részletezett lehetõségekre épít.

még az elején leszögezem, hogy inkább lelkes amatõr vagyok a témában, mint profi telepítõvarázsló. írásomban lehetnek hibák, de törekszem a pontosságra. a bemutatott eljárások nálam céges és otthoni környezetben is mûködnek, nálad talán nem fognak. mielõtt gallyra vágod az éles rendszered próbálkozz tesztgépen vagy virtual pc-n.

kezdjük az alapokkal:

válaszfájl

a válaszfájl egy egyszerû szöveges fájl, a telepítésre vonatkozó beállításokat tartalmazza. válaszfájl készíthetõ a setup managerrel, de ezt követõen kiegészíthetõ, ha további beállításokat van kedvünk eszközölni.



setup manager

a manager által készített ésvagy kézzel kiegészített válaszfájlt winnt.sif néven floppyra mentve az automatikusan feldolgozásra kerül a setup során, nem kell cd-t írogatni.

egy minta válaszfájl. sok kedvem nincs egyenként magyarázgatni a paramétereket, inkább egyfajta útmutatóval szolgálnék. látható, hogy a fájlban [valami] -ként jelölt bekezdések vannak, ezek tartalmazzák az egyes beállításokat. alapesetben sem az egyes bekezdések, sem pedig az adatok nem kötelezõek, persze van pár egymástól függõ beállítás. a mintafájl természetesen nem teljeskörû, de általános célokra megfelel. lássuk a kategóriákat az értékek ill. a fájl konkrét értékeinek rövid (és némiképp felületes) ismertetésével.

[Data] és [Unattended]

megadjuk, hogy a telepítendõ partíciót bekötött szemünk ellenére ki szeretnénk választani. óvatosan, mert az AutoPartition és a Repartition kapcsolók helytelen használata újrapartícionálja és formázza a lemezt.

megadjuk továbbá a fájlrendszer típusát, a "Windows" és "Program Files" könyvtár nevét. a többi kapcsoló elég beszédes, nem térek ki rájuk. az OemPnpDriversPath, OemPreinstall és DriverSigningPolicy kapcsolók elhagyhatók, ezekrõl késõbb, a driverek telepítésénél esik szó. az egész válaszfájl-témakörbõl egyébként a kedvencem a könyvtárnevek beállítása, mert ilyen szépet lehet vele csinálni:



cé

[GuiUnattended]

itt adhatjuk meg az admin jelszót, és hogy hányszor jelentkezzen be automatikusan a telepítés végeztével a gép. az autologin fontos lesz programok telepítéséhez, ezért rövid magyarázat: ha megadunk jelszót ÉS EncryptedAdminPassword=No, akkor mûködik az automatikus bejelentkezés. titkosított jelszót a setup managerrel gyárthatunk, ami nem visszafejthetõ. ez esetben viszont elvesztjük a lehetõséget az automatikus bejelentkezésre. én nem szoktam megadni jelszót (AdminPassword="*"), telepítés után pedig kézzel megváltoztatom.

megadható még az idõzóna, területi beállítások és a "Documents and Settings" mappa helye. az OemSkipWelcome és ServerWelcome az üdvözlõrutint deaktiválja, rendre XP és 2003 vonatkozásában.

[GuiRunOnce]

itt fogjuk késõbb futtatni a programok telepítését végzõ scriptet.

[UserData], [Display], [TapiLocation], [RegionalSettings]

a felhasználó adatai és a termékkulcs adható itt meg, valamint a képernyõ és bill. kiosztás.

[NetAdapters] --> [params.TCPIP.Adapter02]

a mintafájlban itt két hálózati kártya fix IP-címének megadása látható. az eszközazonosítókat az eszközkezelõbõl lehet kilesni.

[WindowsFirewall] --> [WindowsFirewall.EchoRequest]

itt adhatók meg a beépített tûzfal tulajdonságai.

[TerminalServices]

távoli asztalt engedélyezhetünk.

[CertSrv_Server], [InternetServer]

2003-ra vonatkozó beállítások.

[Components]

ez egy izgalmas rész, itt adhatók meg a windows összetevõk közül telepíteni, ill. kihagyni kívánt dolgok. értelemszerûen a defaulthoz képesti eltéréseket célszerû megadni. a mintában itt elég sok 2003-specifikus összetevõ van, ezek azonban az XP-s telepítést nem zavarják. ettõl függetlenül azokat érdemes megadni, amit (fel)ismerünk a listából, pl. "Minesweeper=off".

[URL] és [Branding]

IE kezdõlap, csak [Branding] megléte esetén mûx.

[Shell]

klasszikus start menü és téma deaktiválás.

[PCHealth]

hibajelentõ deaktiválás és távoli segítségnyújtás beállítások.

telepítés

a válaszfájl tetszõleges összeállítását és floppyra mentését követõen kezdõdhet a szokásos CD alapú telepítés. a következõ lépés a DVD (igen, DVD) írás lesz, amikor a megfelelõen tesztelt válaszfájlt és egy frissített windowst fogunk bootolható lemezre írni.