kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | édeanyám nem geek


olyannyira nem, hogy az ebay regisztrációjáról igazi levélben kért visszaigazolást. na jó, a hangzatos féligazság másik fele, hogy a német ebayen regisztrált némettudás nélkül. innen nézve viszont akár geek is lehet, méghozzá kitûnõ nyelvérzékkel.

persze ettõl függetlenül tényleg nem geek. a gép neki munkaeszköz, gyakorlatilag internetet böngészik, mailez, fotókat méretez és pakol, meg néha játszódik kicsit. ja, még adóbevall néha. az ehhez szükséges tudást - bár elenyészõnek tûnik - nem volt könnyû befogadnia, nem digitális bennszülött már. a gépet én raktam össze neki, csökkentett jogosultságú internettel, hogy ne legyen baj.

már attól ökölbe szorul a kezem*, ha belegondolok hányszor mesélte, hogy a sírógörcs kerülgette, mert a gép érthetetlen, illogikus dolgokat csinál. az eseteket rekonstruálva rengetegszer kiderült, hogy egyszerûen egy téves feltételezés vagy általában a nem-geekség okozta a galibát. az mindenesetre elvitathatatlan, hogy a kívülálló önmagától igen nehezen tudja csak elsajátítani a fiatalok számára egyértelmû mûveleteket. persze tudtam, hogy az operációs rendszer is ludas, de nem tudtam vele mit kezdeni.

* nem miatta, hanem az OS miatt

a múltkor sokadszorra szakadt el a cérna...

"és annyira lassú idõnként a gépem, hogy néha már itt akarom hagyni. Most tettem fel az internetre képeket, azt hittem, azért lassú az elsõ, mert ki kell keresnie a sok közül. de lassú a 2. és a 3. is, a negyedik meg villám gyors. vagy a közepe gyors, az eleje meg a vége lassú. vagy ahogy õ akarja. de van, hogy 10-12-ig számolok, mie részlegesen bejön. idõnként oldalt váltani se tudok, csak úgy tudom megnézni az outlook után a g-mailt, ha az elõzõ ablakot lekicsinyítem. de ez akármelyik oldalra vonatkozik. nem tudok én ezzel valamit csinálni?"

persze sóhaj, franc se tudja mi a rák baja van az ipari hulladéknak. pár napja már volt "kevés a virtuális memória", gondolom most is ilyesmi van és a vinyóval küzd a gép a futó programok helyett. csináltatok hát egy "képernyõmentést" a helyzetrõl:



taskman

noigen, a screenshot kicsit alternatív, de mivel a fotózást gyakran csinálja ez az egyszerûbb út.

ugyebár ahogy várható volt, a hulladék ie7 csinálja a feszültséget. gyorsan hozzáteszem, hogy a gépet pár havonta megnézegetem, és ha van valami hiba azt megkarbantartom. frissítések mennek maguktól, bár az ie7 asszem manuál ment fel. volt is utána sírás-rívás hetekig, semmise ott volt, ahol elõtte. persze a júzer a hibás. mindenesetre már készültem mit kapok ha feltelepítem a chrome-ot... aztán egyszer csak megszûnt a probléma, édesanyám elmondása szerint a legutóbbi frissítés óta nem lassú. marha kíváncsi vagyok meddig tart ez az állapot, remélem az atomtudósok rádobnak valami hotfixet jövõ héten és megin magába zuhan. addigis öröm és gamez van. egy darabig legalábbis:



regedit

"a reggeli játékom közben ezt írta ki. mit csináljak vele? már egy csomó mindent kitöröltem és cd-re vettem. amikor azok a sárga buborékok jöttek ki, akárhová kattintottam, eltûnt a buborék és nem tudtam csinálni semmit."

tényleg kíváncsi lennék, hogy ezzel például hogyan birkózik meg egy átlagember, miután soktízezer forintért elõfizetett erre az orbitális szopásra. "vista jobb" és "ubuntu jobb" tanácsok kíméljenek. vistám már volt és az xp még mindig istenes hozzá képest, az ubuntu telepítõ meg rutinból nem indul el a gépen. egyébként se reális lehetõség, hogy mindent újra kell tanulnia.

ma ennyire futotta okádék operációs rendszerek fikázásából, mindenkinek kompjútermentes jövõt kívánok.