kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | dear aunt...


kedves néném!

remélem levelem jó egészségben talál. az utóbbi idõben talán kissé elhanyagoltalak, kérlek ne vedd sértésnek. tudod új munkagépet kaptam, azzal játszódtam egy keveset. nemtom hallottál-e már róla, a legmodernebb "Vista" program van rajta. igazi álom. a céges eszközökre már ezt telepíti a gyártó, a múltkor az egyik csaknem élete elsõ 10 gombnyomásáig kibírta leállás nélkül.



preinstalled by god

persze kivételes esetek elõfordulnak, nem is estem tõle zavarba. új gépem kapcsán így végül el is csábultam, gondoltam legalább megúszom a driverek keresgélését. nagy erõkkel vonultam fel a használathoz, bölcsen teletömtem minden tuninggal a drágát, nehogy vashiány miatt vérszegény legyen a júzer experiensz.

imígyen felvértezve kezdtem neki a munkának kedves néném, de abban bizony nem sok köszönet akadt. elõször könyvtárneveket akartam kiegészíteni a világ legprimitívebb parancssor-alkalmazásában, amiben amúgy irónikus módon még a jobb egérgomb sem mûködik billentyûzetrõl. mostanra sajnos már a kiegészítõsdi sem:



parancsmegtagadó

öt év, néném! öt év! bizony sok víz lefolyt azóta a Dunán, de van ami sosem változik. ami meg mégis, az nem feltétlenül elõnyére. nagy hévvel vetettem bele magam az új képnézõ program tesztelésébe, reméltem sikerült levetkõznie az elõdõk primitív hibáit. elsõ ránézésre kellemes, jól használható eszköznek tûnt. arra lettem viszont figyelmes, hogy furán elmosódottak a képek rajta. elõször azt hittem az alkohol okozza, aztán csináltam pár screenshotot.



az átlagosnál kisebb

képzeld néném, a balga jószág alapértelmezetten leskálázza a képeket, lerontva azok minõségét! egy másik áttûnési módot használva ugyan eléri az ötéves elõd szellemi színvonalát, de ez azért mégiscsak béna. fejem szomorúan ingatva feltelepítettem a korábban is kényszerhasznált irfanview-t.

persze nem mindenhol használok külsõ programokat, a beépített fájlkezelõvel eddig mondhatni eléldegéltem. igaz ki kellett egészítenem pár kisebb szkripttel, de alapvetpõen elégedett voltam az elõzõ verziókkal. ahogy látom azonban itt is visszafelé forog a fejlõdés kereke, a képek elõnézetébõl csak demo verziót kaptam.

a következõ meglepetés akkor ért, amikor kézzel akartam hozzárendelni egy ismeretlen fájltípust a korábban telepített szövegszerkesztõhöz, az ugyanis sehogysem akart megjelenni a programok listájában. ezt a mutatványt természetesen mind az alkalmazásra rámutatva, mind pedig az alkalmazással történõ korábbi megnyitást követõen is reprodukálta a rendszer:



ezt kapod

persze apróbb hiányosságok elõfordulhatnak, nem minden olyan sötét, mint elsõre látszik. az egyik nagy fejlesztés például kifejezetten segít a napi munkában, a Vista ugyanis mindig tudja, mikor nyomtam meg a "Nyomtatás" gombot. bámulatosan megbízhatóvá vált így a nyomtatás, néném!



mindentudó


hasonlóan nagy segítség a hozzám hasonló sültbolondoknak, hogy ha az intézõben véletlenül az üres cd-meghajtóra kattintok, akkor kinyitja a cd-meghajtó ajtaját.



én tudom hova helyezném a micsodát

brilliáns, néném! hatalmas elõrelépés lehet ez a kar nélküli embereknek, õk biztos sokat hánykolódtak éjszaka azon izgulva, mikor válik ez az operációs rendszer részévé. én majd akkor alszom nyugodtan, ha végre sikerül megoldaniuk a becsukást. persze kattanós noti-meghajtóval baszhatom. mulatságos népek ezek a redmondiak, néném, sokat nevetek velük. hogy ne legyen unalmas az életem olyan fícsöröket építettek a programba, mely véletlenszerûen eltéveszti a parancsikonokban tárolt elérési utakat. mindezt százból mondjuk ötször.



határeset

az új rendszer olyan szép és gördülékeny, hogy néha csak keresem a szavakat. persze nem csak azokat szoktam keresni, van amikor fájlokat is. csakhogy nem mindig találom meg õket:



pedig nem sokon múlott

aztán volt amikor keresgélni próbáltam fájlok tartalmában is, pont ellentétes eredménnyel:



mégúgyse

persze ilyet a marketinghatásra mellételepített outlook 2007 is tud, bár az sokkal több, a keresési kritériumok szempontjából totálisan irreleváns találatot is ki tud listázni:



azokban nincs

az office 2007 egyébként is igen jól bírja a gyûrõdést, komolyabb igénybevétel esetén alig párszor áll le naponta.



sokadszor

sebaj megoldjuk

a kínos helyreállítási manõverek során persze adatom még soha nem veszett oda, a programozók kitûnõ munkát végeztek.

estig sorolhatnám az apró figyelmességeket, melyek tényleg könnyebbé teszik az életemet. ilyen például a másolós ablak, amiben most már látni hova milyen gyorsan mennek az adatok. igazi csoda, néném! apró üröm az örömömben, hogy minden alkalommal kattintgatni kell hozzá.



infosztráda fizetõkapuval

node sebaj, most már legalább képes vagyok kicserélni létezõ fájlokat. persze nem az enter billentyûvel, az luxusfícsör lenne.



elvitte a cica

szeretem még nagyon, hogy a dátum és idõ ablakocska az eddigiekkel ellentétben eltûnik, mihelyt inaktívvá válik. ez nagy segítség, mikor a benne lévõ adatokat használnám egy másik alkalmazásban. a vezeték nélküli hálózatok kezelésérõl már nem is írok, az úgy jó, ahogy van. node sebaj, néném! megérkezett a legújabb frissítéscsomag és röpke másfél óra alatt mindent helyretett.



az idõ minden sebet begyógyít

sokat mesélhetnék még a világ egyik legfejlettebb operációs rendszerérõl, de egyre inkább úgy érzem felesleges tovább gombolyítanom szavaim fonalát. eljött a búcsú ideje.

csók a családnak.