kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven II. - post vaporosus


nemrég a hõhullám kapcsán volt errefelé egy "milyen itallal éled túl" topik. mivel én nem találtam most, ha valaki linkeli azt megköszönöm. mindenesetre elég aktuális volt a téma, mert szokás szerint az év legforróbb hetére idõzítettük (szabi lejelentés év elején...) a nehéz fizikai munkát.

mivel a sörtõl meg az alkoholmentes verzióktól is rosszul leszek ilyen jelentõs mennyiségnél, próbáltam más irányba elmozdulni. elsõként sikerült jóféle dinnyéket kifogni, a harapható víz fogyasztási élmény szempontjából mindentvivõen természetes. akad benne cukor is bõségesen, szóval energiát is gyorsan pótol. persze nem egy izotónikus cucc, meg az édessége okán a szomjat se nagyon oltja.

közben megért a fehér ribizli, a kis bokrocska jó szokásához híven hatalmas mennyiséget termett. az elsõ adagot még kicsit korán szedtük le, inkább a savanykás íz dominált még a gyümölcsben. gondoltam bepróbálom limonádénak.







a képen balról jobbra: komposztos edény, hűtött ásványvíz (csapvíz büdös és sárga), célpohár satnya jégkockákkal, komposztedény tetõ, ribizlitrancsírozó edényzet és a ribizli. elõször kanállal szerencsétlenkedtem, aztán meguntam és kézzel nyomkodtam szét. gépezni nem akartam, hogy a kesernyésebb magokat ne vágjam szét.







ez lett az elsõ adag, aztán még vagy 3 ilyet csináltam hogy legyen benne anyag rendesen. biztos lehetett volna még levet préselni a húsból, de nem éreztem igazán szükségét. gondolkodtam kis mézen, de végül maradtam a savanykás verziónál. mivel a cucc szépen leült az aljára, hanyagul beleállítottam egy nagykanalat is. enjoy én:







aztán elkeveredtem egy hivatalos itatóhelyre, ahogy "szimplán" úgy csinálják a túlárazott limonádét, hogy citrony és narancs gerezdeket héjastul beledobálnak a pohárba, majd fadarabbal összenyomorgatják. amellett, hogy az enyémbe valami limitált szériás bodzaszörp is került nem voltam elalélva, fõleg mert a narancshéj nálam tabu.

egyrészt ízre sem nagyon komálom, nem értem mi visz rá egyeseket, hogy süteménybe reszeljék. másrészt bennem erõs nyomot hagyott a hogyan komposztáljunk kapcsán, hogy bármit belerakhatunk a komposztba, kivéve a cirtusfélék héját. abban az indoklás szerint ugyanis benne marad az összes permetezõszer. hogy ez igaz-e vagy sem arról ötletem sincs, de rajtam nem fog múlni.

ennek ellenére a dolog szöget ütött a fejembe, mert maga a narancs nagy kedvenc. proli konyhasznobként persze nem frissen préselttel szoktam nyomni, de azért mindig akad itthon 100% narancslé. mivel engem a német tévé programozott nálunk a hohes c a sztandard, azon kevesek egyike amibe legalább valami gyümihús is kerül (legalábbis a piros dobozosba).

magában persze elég tömény. ez a töménység egy kiadós reggeli és keménykávé után fantasztikus tud lenni, de szomjoltásra gyakorlatilag alkalmatlan. viszont biztosra vettem, hogy megfelelõ arányban higítva jól fog esni az elõzõhöz hasonló nagyonjeges összeállításban. a sors ekkor véletlen a soroksári auchan felé irányított, ami nem egy gazdaságos hely egy proli konyhasznob számára. normál esetben ugye a kisteszkóba járunk, ott ha piros a pari veszünk, ha épp sárga akkor otthagyjuk. narancsot nem is emlékszem mikor láttam ott. itt az auchanban ugye van gömbölyű pari, körte alakú, citromsárga, fürtös, mogyorós, töltött, avas...

és van narancs. istenem, már vagy tíz éve nem ettem olyan narancsot, mint az. nagy, mézédes, minimálmagos. a 6 darab volt 1,6 vagy 1,8 kg körül, egy darab kifacsarva nagyjából az 1,5 deci körül lehetett. egy-egy darab leve ment bele a feles korsóba. az ízérõl annyit, hogy 1-2 óra alatt elfogyott a 6 x 0,5 liter. az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy nem ártana lefényképezni a ritka szép zsákmányt.







remélem hozzám hasonlóan sokan vannak narancsfetisiszták, és mindenki leeszi az n-vitaminban dús gerezdhéjat (gondolom nem ez a hivatalos neve). én már attól besírtam, mikor az elsõ félrõl tépkedtem lefelé foggal; már annak a száraz maradéknak is mesés íze volt. persze a java még hátra volt, az utolsó rostig ment bele a korsóba és rá a víz meg a jég. én trükkösen a vizzel beleöblítem a facsarót is a korsóba, csepp se megy mellé. az egyik fontos mozzanat, hogy a víz is legyen hideg (a jég sokáig tartson), a másik pedig hogy legyen átforgatva és összekeverve, ne az alján üljön a narancs.

nekem nagyjából ez lett az ultimate szomjoltó, a görögdinnye kapta a második helyet és a ribizlis cuccé a bronz. sajnos tényleg annyira gyorsan elfogyott, hogy mire észbe kaptam már nem tudtam fotózni, de azóta ezt az 1 deci felrázott hohes c + 4 deci részben fagyott ásványvíz kombót rendszeresen fogyasztom. ebbõl látható egy rövid de (gyümölcs)velõs ízelítõ alább:







a 400 forintos doboz így 5 literhez elég, ami szerintem nem drágább, mint a kóla. lövésem sincs mondjuk mennyibe kerül a kóla, de ebbõl egy literrel a napi javasolt c vitamin (is) fedezve van. amúgy a narancs is nagyjából ilyen árban volt. gondolkodtam mivel csinosítsam a fotózáshoz, mert én még a menta illatától is rosszul vagyok. végül az ásványianyag-utánpótlás jegyében a szárított (sós) paradicsom nyert, az úgyis kell mindenbe mint a hagyma.