kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven VII. - sajt pirítva


a mai fogás pirított trappista lesz, ami rendhagyó módon teljes mértékben saját fejlesztés. mindjárt lehet látni, hogy olyan is. ennél egyszerűbb és gyorsabb ételt nem ismerek, lévén csak sajt és fűszerek kellenek hozzá, meg pár percnyi teflonozás. elõre szólok, ez nem a hagyományos értelemben vett, igazi étel, de kiskoromban sokat ettem.

a sajt most szeletelt prémiumtrappista, mert bár 20 éve még a pirosnájlonos elfogadott középkategória és ehetõ-szeletelhetõ-sajtszínű volt, mostanra a helyzet nem ennyire egyértelmű. mivel én kizárólag a retro-kísérlethez kerestem egy pár szeletnyi normálisabb trappistát, erre esett a választás. az univer flekken fűszerkeverékbõl (szórható, sós) fiatalon szintén ipari mennyiségek fogytak el, ezt raktam a tésztára, a vajas kenyérre, a pirított sajtra és ha épp nem volt mire rakni, akkor magában ettem. beláthatóan már akkor is szalajtottam kicsit.





az elkészítés rendkívüli koncentrációt igényel. két lapnyit lerakok közvetlen egymás mellé a teflonba, a tetejére meg másik kettõt kötésben. a tetejére jó esetben rászórom a fűszert, jelen esetben meg már kicsit összeállt a nedvességtõl, úgyhogy jobb híján próbáltam egyenletesen szétmorzsolni.





amikor ezzel a bonyolulttal is megvagyok bekapcsolom a teflon alatt a tűzhelyet. a sajt elõször megolvad.





nem sokkal késõbb elkezd magától pirulni az alja, nem kell vele semmit csinálni. fakanállal meg lehet nézni a sarkánál hogy áll.





a széleket egész picit megpiszkálom, és elkezdem dinamikusan jobbra-balra rángatni a teflont. normális serpenyõben ezen a ponton el kell engedjen. itt jön a sütés leg-michelin-csillagosabb része, mert meg kell fordítani, mint a palacsintát. több évtizednyi lakókocsis palacsintaárus tapasztalattal a hátam mögött ez ilyen lezseren brilliánsan megy.





szép lett az alja, de ahogy a videón is látszik a tetején kicsit odakapott a fűszer. kevésbé negatív a hatás, ha az ember a két réteg közé szórja. régen csináltam már, no. mikor a másik fele is hasonló mértékben megpirult, az "étel" kész. én szeretem a pirult sajt ízét, a teszkós sajtos kiflirõl is imádom lezabálni az összes sajtot. ez ugyanaz, csak nem kell gondolkodni mi legyen az üres kiflivel utána.

voltak azonban ennél nagyravágyóbb terveim a maradék 4 szelet sajttal (ez maga a sors). a múltkor ugyanis jamie nagyon gyõzködött, hogy a világ legfinomabb finomsága ha kemény sajtot kis darabokra törünk, majd megszórjuk elõször õrölt kávéval, majd mézzel. elsõ, jamie útmutatása szerinti próbálkozásomnál nekem nagyon a kapucíner szelet ugrott be, gondoltam összerakom a kávét meg mézet a pirított sajttal.





nem ért különösebb meglepetésként, hogy a méz egy pillanat alatt elvesztette viszkozitását, lesüllyedt a sajt (zsír) alá és gyorsan feketedni kezdett.





alapkutatásnak nem volt rossz, az íze az ijesztõ szín ellenére kellemes volt. bár elég távoli rekonstrukciója volt az eredeti ötletnek, ebbõl jobban kiérezhetõ volt mi lenne a cél. majd csiszoljuk még. legközelebb otthon készülõs sajt lesz a menü, ez most tényleg csak kísérletezési kedvcsináló volt.