kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven XVII. - savanyú leves retekkel


no, Kalandor már leírta, én hozzáteszem a magamét nagyrészt képekben. ott kezdõdött, hogy a kerítésre akasztódottak volt ezek a drágaszágok:


DSC01326_k.jpg


a fekete retek hűde egészséges. megpróbáltam megenni nyersen, de azért ennyit képtelenség. viszont nagyon be voltam már éhezve kis savanyú levesre. pláne, hogy még sose csináltam. najó talán egyszer-kétszer. mindegy, gazdasszonyt elszalasztottam savanyúért, közben elolvastam pár receptet mi fán terem ez a savanyú cucc.


DSC01330_k.jpg



a feketeretek vastag héját a kicsihez hasonlóan egész jól le lehet húzni.


DSC01335_k.jpg



túrtam a hűtõt, hogy miféle dolgokat tudnék még belekontárkodni. maradék oldalas, házi szalonna, vacak zeller, majdnem egész állott pari, fokhagyma. a darált paprika végül nem került bele. itt még úgy voltam vele, hogy gõzpárolom majd, azért a fura edényzet.


DSC01341_k.jpg



a gõzölgetésrõl végül lemondtam. nagy lábos, beléje a zöldség és víz. két leveskocka és némi vizuálbors.


DSC01344_k.jpg



közben a hagymákat is jó emberes darabokra vágtam. segített, hogy egész vastag volt egy-egy réteg. alá a kicsiny szalonna meg pótvaj. nagy láng.


DSC01347_k.jpg



hogy a káposzta ne legyen spagetti hosszúságú, nagyjából 3 centinként keresztben és hosszában is elnyiszatoltam.


DSC01349_k.jpg



közben párszor megrázva a hagymát a szalonnának már émelyítõ illata lett. ment bele a darabolt fokhagyma meg a kiskockázott sült husi.


DSC01351_k.jpg



oké, mivel a húst már nem tudtam kivenni, itt került bele a nagyjából két kanál csípõs pirospaprika meg a liszt. kicsit még összemelegítettem, de figyeltem ne égjen meg. inkább a színe miatt játszottam.


DSC01358_k.jpg



ment a levesbe a káposzta után. a csomag káposztából egy kicsike kupac maradt ki, és párszor kóstolás után az összes lét is beleöntöttem. ez nyilván termékfüggõ, érdemes elõször kinyomkodni és pohárban félretenni. akkor lehet utólag savanyítani. ízlés szerint kömény és kis kanál méz is elfér még, meg só szintén kóstolás alapján. nem azt mondom, hogy ezentúl a fekete retek leves lesz a favorit, de teljesen rendben volt így. gazdasszonynak is csak a vizuálborssal volt baja, mikor el-elroppant a foga alatt. nekem tetszett. ez összesen 4 litér körül lett, eléggé jól megállt benne a kanál.


DSC01359_k.jpg


bónusz track selected audience-nek: micsináltok annyi retekkel abba fürödtök?