elég rendesen rajta maradtunk a kék sajton, na mindegy.
szerencsére azért elviselhetõ árban van. két személyre nagyjából az
alábbiak szerint alakul a történet. elõször két közepes (itt közepesnél
nagyobb) hagymát flancból egy kanál fűszervajon megpárolok. nagyobb
lángon, gyorsan kavarva, kicsit odakapatva.
lötty fehérborral felszedem ami leragadt, picit még rotyogtatom fél
lángon benne.
vízforralóban felraktam nagyjából 7 deci vizet, és 35
deka szép, érett
paradicsomot beledobtam, mikor forrt. kicsit hagytam benne, fél perc
múlva a vizet leöntve a parikról leszedhetõ volt a héj. a csumákat is
kivagdostam, majd az egész kupacot relatíve apró kockákra daraboltam.
jó, ha jó a kés, kicsit több lé marad a húsban. a kockázás végén
hosszanti csíkokat csináltam a pariból, és a deszkát megdöntve a lé
nagyját lecsurgattam (a csíkok között), hogy sűrűbb legyen.
itt 2 adagról beszélünk, nagyjából egy konzervnyi. múltkor próbáltam
nem-legolcsóbb dobozossal, kicsit erõsebb, savanyúbb volt az íze. a
konzervrõl is érdemes lecsöpögtetni a levet, sõt, az jellemzõen sűrű
paripürében áll.
a nagyjából félszer 10 deka sajt és két kisebb gerezd
fokhagyma.
a parit összetettem a hagymával, már elkezdett
forrdogálni. kicsi
lángon rotyogtatom tovább.
mióta rukkola-szezon van, már megértettem miért olyan
drága jószág ez.
egyenként varázsolni a levelekkel annyira nem gyors, de végül nem
vészes. szándékosan elég komoly mennyiséget pucoltam. hozzáteszem ez
nálunk fajtára vad rukkola, kicsit erõsebb, csípõsebb ízzel. love.
mivel gyökerestül szedtem ki a szebb szálakat, lett
töltelék a
komposztba bõven.
két tányérra elosztva, a sokrukkola-ellenes front
tagjait kicsit
kímélve.
néha megkevertem közben a kicsi lángon fõvõ szószt, elég
szépen lefõtt
sűrűre. már került bele ekkor egy érezhetõ adag bors és kiskanálnyi só
is. itt beleugrik a sajt.
aldis flancolós tésztát vettünk hozzá, ami jó volt, de
nem éri meg a
pénzét. normál durum spagetti ugyanazt fogja nyújtani, ha nagyon
sznobizálni akar az ember akkor ilyet lehet otthon is (1 toji 10 deka
liszthez vagymi, aztán kinyújtani és lobogó vízben valami pár percig
hagyni).
bazsalikom megy bele elég szépen. én itt lányos
zavaromban hosszában
elvágtam, de jól néz ki az is, ha az ember hosszú és vékonyka csíkokat
vág keresztben a levelekbõl.
a fakanállal még összetördelt sajtból már alig van
egyben. pár csepp
balzsamecetszósz (vagy balzsamecet és méz kombó) megy még bele. több /
más savasat csak kóstolás után tennék, de valószínűtlen, hogy kell.
amikor a maradék sajt is megolvad a kevergetéstõl, akkor még egy
rottyantás és készen van.
közben ki tudja miért a tésztaszűrõvel együtt megfõztem
a tésztát.
a rukkola tetejére gyorsan kipakolva a még forró tésztát
én nem
zavartatom magam, és rátolok pár darab fűszervajat, majd a rukkolát nem
felbolygatva kicsit összekeverem. ennek a tésztának úgyis elég érdes a
felszíne, nincs para hogy nem ragad rá a szósz. de spagettivel is ezt
csináltam volna. fõleg úgy a jó a fűszervaj, hogy hűtõben
állott-összeragadt spagettit jól átforrósítok mikróban, majd rá egy jó
kanál több darabban és alapos keverés. szétválnak a tészták és már az
illata is toszkána, nem tömbösített maradék.
persze rámegy a tetejére a szósz is, és tádá. mint
kiderült a rukkolát
prímán hozzá lehet tekerni a hosszú tésztához, nagyon kellemesen lehet
enni a kicsit már-már salátává zöldített tésztaálmot.
|