kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven VI. - kõkorsó szelet


gondoltam mégse krumpli meg saláta legyen megint, és bár a sajtos bejegyzéshez már könyvtárnyi tartalmat kozmáltam össze, most mégis húst sütök. mindez pedig a véletlen műve, a hétvégén grillezõs családi összejövetelen találkoztam egy szimpatikus termékkel. sajnos (vagy hát ahogy vesszük) a termék végül a nájlonban maradt, de mivel mindenképp ki szerettem volna próbálni elmentem érte a teszkóba. a keresletet az is indukálta, hogy idén szégyenszemre még nem is sütögettünk kint, bár az eddig uralkodó átlaghõmérsékletek fényében ez némiképp tán érthetõ is. de majd most jól.

a grillezéshez van pár jól bejáratott protokollom, ha épp nem vagyok experimetál kedvemben akkor ezeket veszem elõ és biztosított a megfelelõ, ámbár rém unalmasan készülõ eredmény. az unalom kapcsán megemlítem, hogy rám nagy hatással volt valamelyik (tán francia) mesterszakács beszólása, miszerint kétszer ugyanazt fõzni teljesen értelmetlen dolog. ez nyilván némi nehézséget hordoz magában, ha egy kezeden megszámolható kaját tudsz, de elgondolkodtató idézetnek elmegy.

az egyik ilyen jól bevált módszer a diszkosz. a diszkoszban jó a zene, drága a pia és a drog, de lehet csajokat felcsípni. mindennek tetejébe kitűnõ köretet lehet benne párolni. szóval ez egy kettészedhetõ repülõ csészealj alakú fém, aminek a két felét valamilyen patentzárral vagy más mechanikai zárral össze lehet zárni. elõször egy soványka fürt saját szõlõ (gyermek most keveset kért, van rendes fürt is), meg a szokásos büszkeségem, a krumpli került bele. körmöm bánta mire kikapartam, de meglett. csak azért lett ilyen fura közös kompozíció, mert mindent le- illetve elmostam épp.







itt ugyan nem látszik, de ez egy edénynek a teteje és alja. a körethez elõször az alja kell, ebbe kerülnek a kisebb, egyforma méretű krumplik. a nagyok majd holnap (ha lesz egyátalán holnap valami) jutnak hasonló sorsra, de azok már félbe vágva. beleraktam még két fej hagymát, és az idei egyetlen, túlérett kukoricát. ez a szegény pára tényleg olyan, hogy egy átlagos koszton tartott disznó is kikaparná a vályú szélére, se napot, se vizet nem látott eleget. mindegy, ha már termett akkor uccu.

érdekes téma, hogy nem lett volna-e jobb errõl vetni jövõre, de már letörtem mire ez eszembe jutott. pedig a reprodukció jelentõs kérdés egy leendõ permakultúra kapcsán. no majd legközelebb rajtamarad. az egészbõl a leghasznosabb a csuhé lesz, azzal kiváltom az esõvizes hordó dugójához odaerõlködött kartonpapír-szigetelést. és hogy mi történt a többi kukoricával? véletlen kigazoltam õket, easy as that.

a krumpli és a csökött csöves mellé került még nagyon komoly dévaványai házi füstölt zsírszalonna (errõl majd lesz még szó egy másik részben). ha ez nem lett volna, akkor vajat kap, szerintem púpozott evõkanál körüli mennyiséget. lett még belepucolva fokhagyma, amit én félbevágtam hogy ne csak megfõjön de át is adjon valamit az ízébõl, aztán a 14-15 centi rozmaring és némi õrölt bors. eme alkatrészek alá nagyjából egy deci vizet szoktam rakni, de szerintem jópofa lenne fehérborral is. épp lusta voltam nyitogatni, szóval ez ma nem derült ki.





a bal oldalon lehet látni az est fénypontját, a jókora szelet bõrös húst kis csontival a közepén. 1.000 gramm, 1.000 forint és egy kisebb meg egy nagyobb szelet van elrejtve a polietilén burokban. kétféle ízben kapható, e mellett van még magyaros is. bár a hajnal hús nem dereng, mint nagy múltú vágóhíd a termék elég meggyõzõen nézett ki hogy bevállaljuk.





ez pedig az idén méltánytalanul elhanyagolt kerti sütöde. érdekessége, hogy mindösszesen kõbõl, földbõl meg guberált saválló acélból van (700 forint kilója). ezeket az alapanyagokat olyan trükkösen tettem össze, hogy úgy maradt, és azóta is úgy van pedig már jópár éve építettem. az élettartamát 5-7.000 évre teszem, nem egy gyakran elromló valami. a rács is hulladék, közelrõl megnézve látni, hogy ebbõl lézerrel vágtak ki kis négyzeteket a gondos gépek.





mivel én már-már betegesen vonzódom a kövekhez, pláne a sötétkék, csilingelõs bazalthoz, úgy volt hogy a sütõ alja 20-30 centi vastagon bazalthasábokkal lesz lerakva. már sokszor magam elé vizuáltam, ahogy a tűz melegét átveszi és majd a parazsat odébbkotorva hamun sül benne a pizza, amikor valaki benyögte hogy bizony a bazalt nagy hõterhelés hatására szilánkosan robban. innentõl fogva annyira nem tűnt jó ötletnek, hogy a robbanós kõ tetején tartsam az égõ-izzó fadarabokat, körötte meg a nekem kedves embereket. maradt tehát a fémalj, és azóta sem találtam megfelelõbb (idõjárásálló és egyben nagy hõkapacitású) aljzatot.

ezen a ponton nem kívánok cserkésztábort tartani, de megemlítem a parázscsinálás módját mert engem ezek a vegyszerrel öntözött faszenek eléggé kiborítanak. volt nekem is "hagyományos" 3.999 hufos kínai grillem, valahogy mindig sikerült meggyújtani rajta a faszenet napalm szõnyegbombázás nélkül is. a módszer nem bonyolult, csupán különbözõ méretű csontszáraz fadarabok kellenek, meg egy kis száraz szalma vagy szétbontott fakéreg, ilyesmi.

semmi másról nincs szó, csak arról hogy a legkisebb éghetõ dolgot meggyújtva annak elég ereje legyen meggyújtani a vékony gyújtóst, annak meg a nagyobb ágacskákat, annak meg a deszkát vagy nagyságrendileg 2 ujjnyi ágakat, míg végül ezeknek már van elég égéshõje, hogy a tényleges hasábok megfelelõ felületen égni kezdjenek. a hasábokból lesz az a parázs, amin végül a vacsora megsül. a módszer ugyanígy működik a faszenes grillnél is, csak ott kupac helyett rétegekbe kell pakolni az égetnivalót, lentrõl felfelé vastagodva.

alább a tűzhelyben egy kis fűcsomó (mint kiderült nem elég száraz), a vastagabb ágak meg jó kis akác hasábok láthatóak, kis-közepes gyújtósnak meg mindig a vödörben is látható száraz thuja-hulladékot használom. szebb lett volna, ha elõtte kitakarítom a tűzhelyet, de bevallom elég éhes voltam már. amúgy a takarítás nem bonyolult, a sík felületek miatt egy lapáttal szépen tisztítható. a rácsot szezon közben úgy tisztítom, hogy szisztematikusan belerakom minden részét a legnagyobb lángba mikor ég le a fa. tavaszra öntisztul.





szóval alulra megy a fűcsomó meg a thuja, célszerű lehetõség szerint lazára és úgy elhelyezni, hogy öngyivel odaférjen az ember. persze egy darab papír jó szolgálatot tesz, mert az öngyilángtól tényleg jól belobbanó gyújtós elég ritka. a még nem szétmorzsolódott thuja-levél amúgy ilyen. én mondjuk személyes kihívásnak élem meg és nem használok papírt, de egyátalán nem garantált a siker. az elinduló kis tüzecske felszításához kellhet némi jól kivitelezett fújkálás, kicsi lánycicáknak műanyag kislapát is beválhat segédeszköznek.





amint látható a kis gyújtósra kúp alakban pakoltam a többi fát, hogy ne nyomják ki a gyújtósból a levegõt. elöl igyekeztem némi nyílást hagyni a begyújtáshoz.





jaj, de jól ég. ismerõsnek ezután még négyszer elaludt, végül ment kislapát jellegű tárgyért. de még ekkor sem a használt kerozinos marmonkannáért.





amikor már szépen láncreagáltak az éghetõ anyagok az embert jobbára lenyűgözi az általa felszabadított energia. nekem mostanában már lelkifurdalásom is van, lévén elég komoly mennyiségű hõ megy veszendõbe csak hogy végül a fa szó szerinti hamvain megpirítsunk egy kis dínószeletet. ezt leginkább azóta dobom magamra, mióta ismerem ezt a brilliáns faelgázosító szerkentyűt.

eltökélt szándékom, hogy nemsokára a reggeli kávét napsütéskor parabolával, borús idõben meg ezzel fogom fõzni. mivel a módszer elemi része a kiemelkedõ hatásfokú égés, még azt is el tudom képzelni hogy egy kis fordulatra belõtt szagelszívóval elzötyög az ilyen bent is. ettõl függetlenül a tűz bámulása igen meghitt dolog, bár jellemzõen úgy élem meg hogy a baráti társaság közben valami sokkal kevésbé meleg helyen (pölö bent) mulat, és csak néha kiabál ki valaki, hogy "na mikor lesz kész?"





én itt már belerakom a diszkoszt, amint látható kellemes kis fogantyúja van. nem a máglyarakás közepébe teszem hanem a sarokba, és két oldalról körberakom jól égõ hasábokkal. pár percenként kiemelem, és jól összerázom. érthetõ, hogy a diszkoznak abszolút megbízhatónak kell lennie, egyéb esetben elég veszélyes rázogatni.





amikor már szét tudtam választani az égõ hasábokat a még kevés parázsló darabtól ráraktam a húst. fontos, hogy nem a gyújtós parazsa kell nekünk, hanem az emberesebb hasáboké. a húst nem lángolom, láng csak elvétve éri. nagyjából fel lehet mérni azt is melyik oldala milyen vastag, illetve melyik szelet kerüljön a nagyobb parázsra a vastagsága okán.





közben a tüzet kezelem, szétterítem de nem szétkotrom a parazsat. szétterítéskor hajlamos kicsit befulladni meg füstölni a parázs, ilyenkor lehet kicsit bárorítani a kislapáttal. tüdõ itt már nem nagyon játszik mert marha meleg van. diszkosz környékére is figyelek, mindig legyen két oldalon jól izzó, méretesebb darab. ott nem baj, ha még lángol. a húst néha megforgatom, tervezetten a vastagságnak megfelelõen. ez két szeletnél ugye nem egy nagy kunszt, de amikor a rács teli van akkor nem kevés sakkozást igényel az egyszerrekészlevés.





mivel a szélén az amúgy igen guszta bõrke nem akart megpirulni én meg amúgy is unatkoztam, odaraktam pár darab jól parázsló fát mellé.





ez megtette a hatását, és bár nem lett ropogós, de alaposan megsült tõle.





ez már a végjáték, de még mindig hatalmas energia lakozik a fában.





a végén még van egy kis felesleges izgulás, hiszen az emberfia nem tudja mi történt meanwhile a diszkoszban. az eredmény szokás szerint megnyugtató, átfõtt, rozmaringos, fokhagymás, kicsit füstöltes. ha a rozoga kukorica helyett bolti lett volna benne abból a világ egyik legfinomabb körete alakult volna ki. ez szegényke már elég száraz volt.





végül sajnos apró baki lett az este csattanója, ugyanis a húst szó szerint ehetetlenre sózták. megettük mindketten a szűk felét, a maradékot holnap elhasználom valamibe, amibõl annyira nem jön ki. milyen jó, hogy vettem nagy felindulásban egy magyarost is, remélem az is ilyen szétsózott.