kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven XV. - gyors káposztasali


a gyümölcscentrifuga-ellenes nemzeti front részirűl rövidített salátázás következik. a forrás az egészség házaként is aposztrofált kfc, ahol hasonló állagú és ízű dolgot kapni zongoralakk színű műanyagtégelyben. meg grandert, ami szimplán obey. ahogy írtam semmi váratlan nem fog történni, hétköznapi nyers káposzta ízű étel készül. kedvcsinálónak bizonyára megteszi.

elõször is termesztünk egy kilónyi almát, erjesztjük, többször lepároljuk és végül elfogyasztjuk. ezzel a nehezén túl is vagyunk, jöhet az önfeledt improvizációs experimentálás az izgalmasan éles reszelõ körül.


DSC01227_k.jpg


egy kicsiny, 75 deka körüli káposztát az ikeás nagyobb lukú reszelõn átpréselek. próbálom úgy forgatni, hogy a levelek sose szemben álljanak az élekkel, így kevesebb hullik szét. a torzsa és közvetlen környezete nem reszelõdik le.


DSC01228_k.jpg


persze valamennyi mégis széthullik, hanyagul összedarabolom.


DSC01230_k.jpg


a fent fotózott mennyiségbõl egy répa maradt ki, a hagymát relatíve kicsi kockákra vágtam.


DSC01232_k.jpg


kicsi olivaolaj, szűk kanál almaecet vagy fél citrom leve, sok majonéz, szűk kanálka mustár, púpos kiskanál méz, szűk csapott kanál só. hogy a majonéz mellett van-e értelme az olajnak, az nyilván kérdéses, semmi nem múlik rajta.


DSC01239_k.jpg


mivel ez majonézes sali, majonézbõl jó sok kell. nem lett túl guszta, ez van.


DSC01244_k.jpg


mivel alapos kevergetés után még mindig nagyon semmi szósz nem látszott, pánikszerűen túrni kezdtem a hűtõt. mivel találtam egy kibontott 2 decis fõzõtejszínt ez került bele, egyébként valami tejföllel jóárasodott volna.


DSC01246_k.jpg


nagyjából itt a vége, fogyasztható. a paprika csak azért került rá, mert valami rossz nyelvek azt írták, hogy a kaliforniai típusú paprika a paella fõ alkotóeleme (a paellát akkor írom meg, ha legalább hárman kérik hszben. csalni nem ér). közben kiderült, hogy de abba mégsem kell, így maradt meg a jóképességű darab dekornak.


DSC01249_k.jpg


mostmár csak a grandert kell rekonstruálni.