kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven XIV. - földmívelõ früstök


a babona vagymi azt mondja, hogy amit szilveszterkor csinál az ember, azt fogja csinálni egész évben. a mai nap tetteire személy szerint kínosan igyekszem ügyelni. azzal kezdtem, hogy a szokásosnál is késõbb bátorkodtam elhagyni a meleg dunna nyújtotta biztos fedezéket. de felkeltem, és ezt már önmagában nem lenne rossz biztosnak tudni az elkövetkezendõ 365 napra. kicsit kapart a torkom, de ezt határtalan optimizmussal annak tudtam be, hogy ma még gyógyulni is fogok. ami azóta igaznak is tűnik. pozitív jövõ ruley.

aztán leültem, végignéztem kit és mennyire sikerült megbotránkozatni legutóbbi trollászkodásaimmal. próbáltam valamit írni, de elkerült az ihlet. kicsit szomorkásan konstatáltam, hogy továbbra is inkább magamat szórakoztatom a blogolással, kiemelkedõ művészeti értékű műveim pártucat megnézéssel árválkodnak az internet végtelen óceánjában. nekem továbbra is nagyon tetszenek, úgyhogy elkönyveltem, hogy a hiba továbbra is más készülékekben van.

aztán megéheztem. mivel azonban a mai napot semmi kedvem nem volt már konyhasznob vuduval tölteni, gondoltam bevetem az egyik titkos fegyverem. a titkos fegyverek a penny marketben laknak, a bolt két félét is kínál fogyasztásra. az egyik a "bistro" márkánál jóval gazdaságosabb pizza-baguette (abból is a szalámis), a másik a helyiek lelkivilágához sokkal közelebb álló mirelit parasztreggeli.

ez utóbbinak futottam neki hirtelen. a sebességre jellemzõ, hogy még tiszta serpenyõt se vettem elõ. más kérdés, hogy a koszos serpenyõben maradt tehén-pecsenyezsír már magában is olyan finom, hogy a kutya szó szerint ugorva fekszik tõle, mikor kilátásába van helyezve jutalomfalat gyanánt. ma azonban ezt bukta, neki maradt a vizezett virsli.



DSC00957_k.jpg


DSC00962_k.jpg


DSC00966_k.jpg

persze, az rtfm azt írja ezt teflonban illene elkövetni, cserébe én nem rakom teljes lángra és nem bánom, ha némi alkatrész kicsit lesül.



DSC00969_k.jpg

nagyjából így néz ki majdnem készen. lényeg, hogy a szalonna kicsit üveges legyen.



DSC00975_k.jpg

az alkalomra való tekintettel természetesen száraz, palackban érlelt habzó borral illik tálalni. egyes történelmi magyar pezsgõpincészetek góréja és górénéje minden reggelt így kezd. esetleg nem a kitudja mekkora palackban érlelt hungáriával, hanem mondjuk valami mégfincsibb nyerspezsgõvel. volt szerencsém egyszer meglátogatni a budafoki pincerendszert, inkluzíve világ egyik legnagyobb fahordója, de kötve hiszem, hogy az ilyen tömegtermékek, mint az általunk favorizált nedű szintén a 2 literes, egyenként forgatott üvegekben kezdni életét. ettõl függetlenül nagyon szeretjük.

és bár tudom, hogy ez kicsit megkésett infó, de a tapasztalatból csak javasolni tudom az édes charmant doux meg talisman okosságok lefolyóba öntését, és ehelyett inkább feleannyi normálisabb száraz pezsgõ elfogyasztását. amennyire ugyanis az édes tankpezsgõk velejárója az erõs másnapi migrén, annyira nem lehet például a hungáriából annyit inni, hogy másnap annak bármilyen érezhetõ nyoma legyen. kipróbáltam, és köztudottan elég kitartó jószág vagyok.



DSC00980_k.jpg

most meg, hogy már reggeliztem, írtam is meg jól is érzem magam továbbállok a következõ napirendi pontra, ami a végtelen ideig legózás. sajnos nem ezzel, mert ezt gyerkõc ownedolja. pedig még én kaptam karácsonyra annyira sok évvel ezelõtt, amit ennyi pezsgõ után már nem tudok megbízhatóan kiszámolni.



DSC00953_k.jpg

úgyhogy lassan inkább a másik vadonatúj kultzörgõt választom, bár a végigjátsztást már nem tudom garantálni.



DSC00898_k.jpg

a végén valszeg a rossz irányba és korlátozottan billegõ műanyag hintaló marad nekem a műfüvön, ami nagyjából összefoglalja a jövõ évben várható világot is. optimistábban fogalmazva a bármekkora ütésbõl visszaáll egyenesbe a jól szervezett rugók miatt, és amúgy is elpusztíthatatlan. ez utóbbiakat kívánom mindenkinek, mert jövõre is szükség lesz ezekre a tulajdonságokra.



DSC00924_k.jpg

...

így a sokadik pohár után merengve rájöttem, hogy az egyik fontos útravaló kimaradt eddig, amit pedig mindenképp meg akartam osztani ma. ez pedig a pezsgõsüveg nyitása. vagy kezdjük még elõbb: a kezelésnél.

nem triviális, de a pezsgõsüveg dugójába nem jó belenézni, mert bár csekély, mégis létezõ valószínűsége van annak, hogy az arcunkba durran. ez a valószínűség nyilván a felrázás mértékével arányosan nõ, de rázás nélkül is fennáll. nagyon ritka, de néha megtörténik, hiába a draut.

a nyitásnál a közhiedelemmel ellentétben nem az a királyság, hogy "hű, mekkorát durrant" (és fele elfolyt...), hanem azt, mikor a lehetõ leghalkabb szisszenés kíséri a dugó kivételét (lásd vendéglõben nem jó vicc). tán videóban egyszerűbb lenne, de röviden leírom a folyamatot:

1. a pezsgõsüveget lerakjuk valami stabil helyre, ahol nem baj ha a dugó esetleg kirepül.

2. lebontjuk a fóliát, drautot nem.

3. elforgatjuk az üveget, hogy a draut füle felénk nézzen.

4. jó erõsen rátenyerelünk a dugóra, lefelé nyomva a tenyerünk közepével.

5. teljesen kitekerjük a fület, és a fül körbe menõ drautját mindenhol kijjebb feszítjük (nagyobb karika lesz).

6. a nyomást megtartva a tenyerünket oldalra csúsztatjuk, hüvelyk- és mutatóujjal továbbra is erõsen tartva a dugót.

7. az üveget megdöntjük kb. 70 fokban, hogy a benne lévõ folyadék felülete maximális legyen. ezzel csökkentjük a kifutást (inkább hűtetlen édes habzó bor szokása különbenis). itt már a kezünkben az üveg, figyelünk, hogy itt se irányítsuk semmi értékes felé.

8. jobbra-balra piciket mozgatjuk a dugót, többi ujjunkkal a palackon érezzük mekkora nyomás kell a lassú, miliméterenkénti kimozgatáshoz.

9. amikor a dugó már majdnem teljesen kint van, továbbra is befelé nyomva tartva oldalra feszítjük kicsit. itt a megfelelõ pont gyakorlat kérdése is, ha elsõre semmi nem történik mozdítunk rajta még egy milit kifelé.

10. ha oldalra feszítéskor már megfelelõen kevés van a dugóból a palackban, szépen csöndben elszelel a nyomás, mint mikor óvatosan nyitunk egy bármilyen szénsavas flaskát.

enjoy felelõsséggel.