kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | konyhanyelven XI. - ajándékok


tudom, hogy szinte semmilyen terménybõl nem terem említésre méltó mennyiséget a vadkert, de nekem nagyon tetszik így. bármikor kimegyek találok ezt-azt, amit lehet kicsit rágicsálni. most ráadásul gyönyörű idõ is van, egészen meglepõ dolgok nõttek.

itt elöl az azóta legyilkolt óriáskaralábé körül elkezdett nõni a sóska, valamivel foglalkozik a krumpli is, meg néhány megtévedt cékla is most talál magára (eddig a paradicsomtenger fenekén pihentek). bal hátul a képen valami óriáslevelű állat van, talán brokkoli de virág nélkül. a levelei viszont nagyon kívánatosan néznek ki. jobb fent az ennél józanabb brokkolik virágozgatnak, remélem majd kinõnek ennek okán jövõre is.





ezen a részen elég kevés a nap, meg a szélen már a víz is, de némi dolog nõtt itt is, amit nem nyomott el a paradicsom. kevéske paprika (ez palánta volt), karalábé, már kiszedett cékla, tavasszal egész szép számban retek. ez a sarok nemigen volt gondozva, majd jövõre kicsit kordában tartjuk a gazt itt.




az egyik idei sztár a brokkoli, bár ilyen zsenge jószágot nincs szívem lelegelni. a többi óriási lett, és mivel a virágzatuk nem összetartó csokorrá nõtt, nagyon kényelmesen lehet belõle letörögetni egy-egy szárat. amit amúgy szintén meg szoktam enni (nyersen), miután leszedtem a héját. még finomabb, zsengébb mint a karfiolé.





legnagyobb meglepetésemre rendes retket is találtam. kíváncsi vagyok, hogy a szándékosan elvirágozni hagyottakból nõ-e majd ki valami.





az óriáslevelű haszonnövényen túl cseperedik némi soványka újhagyma a rohadó parik és a száradó pariszárak között. beindult itt is a retek, de ezeknek már nem lesz idejük. itt is van sóska, de nem értem a spenót idén mitõl tűnt el. a sóskából valahogy nincs ingerenciám salit csinálni.





küzd egy pár sárgarépa is, most hogy a pariuralomnak leáldozott. normális méretű ebbõl se lesz, de ha gyermek megkívánja akkor legalább arra jó.





ruccolából nem állunk rosszul, láthatóan jól bírja a helyi klímát. most lebontottam a nagyját, jövõre majd figyelek rá. most is volt rajta elég egy-két salátához a termések erdeje alatt.





újra a lájkolt minibrokkoli, csak más irányból. itt is látható a rengeteg száraz szárból mennyire súlyos volt a pari.





és végül a nap fénypontjaként (november 17-ét írunk épp) egy kis maréknyival megajándékozott a sárga málna bokor is.





bár gazdasszonyom lázadása folyamatos a véletlenszerű burjánoztatás ellen, szerintem õ is érzi belül, hogy az a meló, amit egész évben csinálni kellett vele tényleg említésre sem méltó. ha összesen gazoltunk meg ritkítottunk 8-10 órát sokat mondok. ehhez képest egész nyáron volt mindenféle jó. de leginkább paradicsom.