kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | sportosan


merthogy a gonoszelkapás egy sport.



yt

a posztok alapján úgy érzem ráfér a témára egy kis kifejtés. szóval vegyük a fenti videót, ami egy õrzõ-védõ vizsga illetve verseny. ez olyasmi, mint egy karate bemutató, ahol szintén egy stilizált ellenség a tégla, a deszka meg minden más. hozzáteszem akárhogy is néz ki, ez sokkal életközelibb feladat, valós ellenséggel, csak a helyszín és a pontos cselekmény "mű".

a kutyus rém boldog közben, de azért boldog mert tudja, hogy akkor lesz a gazdi boldog, ha õ jól végzi a feladatát. nem fogja tudni, hogy mekkora fájdalmat okoz majd egy valódi feladatnál az õ minél erõsebb fogása, õ csak azt tudja, hogy ez egy jól ismert vidám játék, ahol a gonosz (az ún. segéd, a karral menekülõ kiképzõ) folyton ordít rá és néha-néha kicsit bántja is. nem fog félni, akkor sem ha adott esetben egy fegyveresre ugrik rá és hal meg golyó által.

sose feledjünk, hogy ezek a jószágok a maguk módján okosak, de nagyon elnagyolva egy egy-másfél éves gyerek értelmi szintjén vannak. mégis 100%-os teljesítményt képesek leadni egy alapvetõen bonyolult feladat során. bármikor, bárhol, nem csak amikor kedvük van.

szóval van a lusta kényszervállalkozó biztonsági õr. a nyilvánvaló feladatok:

1. adott random tereptárgyas terület rendszeres bejárása illetéktelen behatolók után kutatva.

2. a talált betolakodó esetleges menekülési kísérletének megakadályozása.

3. illetéktelen behatoló lefegyverzése.

4. illetéktelen behatoló átadása a hatóságoknak.


nem egy veszélytelen meló. ezen feladatok ellátására egy kutya nagy segítség lehet. fontos alapkoncepció, hogy az ilyen munkakutya végtére eszköz, fegyver, és bár csúnyán hangzik de feláldozhatóbb, mint egy ember. természetesen ezeket a kutyusokat nem várja otthon egy kislány. hogy életszerűbb legyen, vidáman komótos pásztorkutya helyett legyen egy mali, ami nagyobb sebességgel nyomul. nézzük a koreográfiát lépésenként:

1. attól függetlenül, hogy a kutya jó eséllyel megneszeli a betolakodót, járõrözéskor a gazda vezényszavára az adott irányban található tereptárgyak mögé egyenként bekukucskál. a terepen persze nem indiánsátrak vannak, de a kutya késõbbi munkájában képes lesz elvonatkoztatni a tereptárgy formájától, amennyiben egyértelmű az irány számára. õ annyit fog tudni, hogy bármelyik mögött ott bújhat a final boss.

hozzáteszem, egy versenykutya ilyen szempontból igen delikát, nem fogják versenyre felkészítés közben összezavarni random irányba fürkészéssel, mert a versenyen egy ilyen tévesztés pontlevonással jár. a performanszoknak összehasonlíthatónak kell lenniük, ezt csak szigorúan szabályozva lehet mérni.

2. amint betolakodót talál, ott kell tartania. nyilván nem túl profi hozzáállás, hogy odamegy és össze vissza cincálja, mielõtt még kiderülne, hogy az illetõ csak eltévedt. a felugatással jelzi az esemény helyét a vezetõnek, és a testével "falat" alkotva nyilvánvalóvá teszi, hogy amíg nyugton marad, minden oké. természetesen egy éles helyzetben a vezetõ már szól messzirõl, hogy akárki is az, lesz kedves nem mozogni amíg odaér.

3. adott esetben valamiért nincs lehetõség arra, hogy a vezetõ végig ott maradjon a betolakodó mellett (mondjuk bemegy sz épületbe a zsarukat hívni). a kutyát kifekteti, a betolakodót megkéri hogy kicsiket lélegezzen, nehogy félreértse az eb. a kutya fekszik, majd amint a balga gonosz mégis menekülõre fogja, utánaered és elkapja.

ez némiképp komikusan néz ki, hiszen a támadónak szuperereje van és nem hat rá a kutyaharapás. az átlagos gonosz nem fogja végigcibálni a fél pályán, hanem a fogás pillanatában elkezd üvöltve fetrengeni a földön. itt a hosszú küzdelem szándékos túljátszása a történetnek. a való életben a kutyáktól is függ, hogy ilyenkor egy nagyot fog és nem ereszt, vagy büntibõl beleírja a gonosz mindkét kezébe ésvagy lábába, hogy "itt jártam, rex, 2013" meg "love trixi vasmacska".

4. a hosszú futással elfogás célja annak kiderítése, hogy a kutya mennyire tud nagyobb távolságból sprintelve egy gyorsan mozgó gonoszt megfogni (mennyire lesz mélyen végül a szájában a kar).

5. a betolakodó átnyújtja a fegyverét. fontos momentum eme mozdulat megkülönböztetésének képessége egy támadástól.

6. a vezetõ elkíséri a támadót a rendõrhöz, közben a kutya közöttük haladva pajzsként védi vezetõjét. a rendõrségnek átadják a támadót és fegyverét.