kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | macskafog-ó


sose tudtam, hogy a macskáknak is van tejfoguk. õk nem beszéltek róla, én nem kérdeztem. a múltkor megnéztem kicsiny bogi cica száját és meglepetten tapasztaltam, hogy a felsõ állkapcsából szemfogak tömkelege kandikál ki. hirtelen megijedtem. cááápa!

próbáltam felmérni a helyzetet, mik az esélyek. tudtam, hogy a cápa elsüllyed, ha nem úszik. mivel csak a saját szememnek hiszek, gondoltam kivárok. néztem egy darabig, de annak ellenére, hogy nem úszott, nem süllyedt el. megnyugodtam, mégse cááápa.

a cicatejfog direkt úgy van megcsinálva, hogy elõtte már használható állapotban legyen az igazi eszköz, mikor kihullik mögüle a temporary. még a formája is olyan, hogy a csontfog elölrõl belesimul. kissé megkésett képes helyszíni beszámolónk:



cicaszája

a sötétebb piros folt a felsõ szemfog mögött a hűlt hely. nemtom mit csinált vele, tán lenyelte. lényeg, hogy van újabb, szebb, jobb. nagy szüksége van a hegyes szemfogakra, legfõképpen mert ásítás közben erõteljes vadállati jelleget kölcsönöz neki. valahogy így:



ásibéla

más részrõl használja evésre is. kedvenc gyermekkori rajzfilmjeink hazudnak, az egerek nem mindig menekülnek meg a cica elõl. a morális válságot csak tetézi, hogy az egerek inkább a szalonnát szeretik, a macskák pedig a sajtot (is). ha nincs sajt, akkor a cica kénytelen vadászni, melynek eredményeként kisebb-nagyobb állatokat (kicsit vagy nagyon halott állapotban) hurcol be a lakásba.

a zsákmányállatot elõször biztonságos helyen megkínozza. ennek során mancsával püföli vagy ízlés szerint karmára akasztja és akrobatikus mozdulatokkal nekicsapja a közeli kemény felületeknek. mivel a zsákmányállat - vesztére - nem kap szívinfarktust, az elsõ sorból nézheti végig saját prolongus terminusát.



ludens

mikor a felis silvestris domesticus ludens játékossága alábbhagy, nekiáll az elemózsia elõkészítésének. a szõrös állatkákat ehhez alaposan összenyalogatja, hogy jobban csússzanak. persze néha a nyalogatás hevében meghempergeti a rendelkezésre álló legdurvább koszban is. a tollas állatok eredeti csomagolásukban alkalmatlanok a fogyasztásra, ezért elõször meg kell tisztítani õket tollazatuktól. ha hõsünknek sok ideje van megkeresi a gazda számára legnehezebben elérhetõ helyet, például a franciaágy alatt az átlók metszéspontját. ha sietõs a dolog, akkor bárhol jó:



én fogtam ám

a hosszú elõjátékot követõ fogyasztási szakasz általában gyors lefolyású. ennek során elõször precízen összeroppantja a pár nagyobb csontot, majd hátsó fogaival sebészi pontossággal nagy darabokat metsz le a testbõl. egy átlagos egér 3 darabban bújik bele a pocakjába, az alábbi ábra és műveleti sorrend szerint:



jerry halott

persze az igazi egerek feje kisebb, inkább pinky-lookalike, mint brain-jerry-lookalike. ennek ellenére biztosan finomak; saját méréseim szerint 20-40 mp alatt elfogynak. a madarakkal több a küzdelem, általában leválasztják a szárnyakat, esetleg meghagynak egy galambfejet mutatóba.

jó fogást kívánok minden cicának.