kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | terraformálás felsõfokon


aki hallott már a terraformálásról, az valószínűleg a kissé sci-fi szagú víziókra asszociál, melyek a mars lakhatóvá tételét célozzák meg.

arról azonban kevesen tudnak, hogy már jelenleg is folynak konkrét kísérletek a terraformálásra. olyan helyen tesztelik a különbözõ eljárásokat, melynek eléréséhez nem kell hónapokat utazni, elég ha csak kilépünk a lakásból. de mit ígér számunkra ez a ködös fogalom? nos, pár példa a rövidesen elérhetõ, kézzelfogható valóságra:

-Grönland szigetét végre nevéhez hűen teljes terjedelmében elboríthatja a buja növényzet.

-nem kell majd külföldre utazni egy normális síeléshez, megoldódik a magyarországi pályák élvezhetõ mennyiségű hóval történõ ellátása.

-Hollandiában rövidesen beindulhat a gazdaságos termésátlagot ígérõ rizstermesztés.

-a jegesmedvék végre visszatérhetnek természetes közegükbe, a végtelen óceánokba és a kék bálnákhoz hasonló földkörüli vándorlásokat tehetnek.

szinte vég nélkül lehetne sorolni az életünknek új értelmet adó példákat, amikre a modern tudomány a terraformálás révén lehetõséget nyújt. akit mélyebben érdekel a téma nézze meg az an inconvenient truth - kényelmetlen igazság című filmet. tudtommal már úton van a magyar fordítás, de ezt felesleges is volt mondanom, úgyis megveszi mindenki a dvd-t. ezúton kérek továbbá mindenkit, hogy próbáljon meg elvonatkoztatni a film narrátorának politikai ambícióitól. akinek aggályai vannak egyszerűen felezze el a filmben látottakat.

"it's very important to save the frog"