kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | szemét karácsony


...no nem kell olyan tragikusan venni a címet. csak azért választottam, mert az írás apropóját az ünnep történései adják. remélem sikerül olyan gondolatokat ébresztenem, melyek kitartanak jövõ ilyenkorig, meg még tovább is.

az égig érõ karácsonyfa

nem (elsõdleges) célom a lelkiismeret-furdalás ébresztése a kedves olvasóban, minden radikalitásom ellenére elfogadom, hogy az ünnepnek meg kell adni a módját. persze minden máshoz hasonlóan módjával, a józan ész keretei közt. a kijelentés tán kissé hipokrata színezetet kap annak ismeretében, hogy gyermekkoromban minden évben óriás (értsd 3,4m+) karácsonyfánk volt. az idõgép most éppen nincs nálam, így jobb híján punkzenével üvöltöm túl a látens bűntudatot.



kfk
forrás: fkf.hu

kicsit furának tartom a szokásainkat. kis ünnepeken csak kisebb kupac döglött (aka megölt) virágot szokás a másiknak adni, nagyobb ünnepek során viszont egész erdõnyi fát is elpusztítunk, ezzel is jelezve mekkora hatalmas szeretet és béke uralkodik kicsiny szívünkben. nem gondolom, hogy a fenyõk nem ellenõrzötten kerülnek kivágásra, de azt sem hiszem, hogy mind így. úgy gondolom elég sok értékes felület is kárba vész, ugyebár kivágáskori átlagéletkor x szükséges felület = összes felület.

gondolom a helyzet kezelésére az erdõmérnökök fel vannak készülve, nem szándékom a tények ismerete nélkül ítélkezni. annyit viszont biztosan tudok, hogy kivágott erdõk tápanyagait belsõ égésű motorokkal szállítjuk kedvtelésbõl otthonainkba, ettõl kezdve pedig nehézkes igazolást találni ennek megalapozottságára.

belegondolva egy gyermekes családban nehéz ügy lehet a karácsonyfa-vásárlás. gazdasszony bevallotta, hogy kiskorában õ is irígykedett a rokonságban felállított nagy karácsonyfákra, gondolom a Béluskának mér hozott nagyobbatt kérdést családfõként nehéz elfelejteni a következõ évi fa méretének kiválasztásáig. mindenesetre nem vagyok túl boldog (de meglepett se), hogy ebbõl is egymásra-licitálós státusszimbólum lett. az egyetlen öröm az ürömben, hogy az árak miatt relatíve kevesen engedhetik meg magunkak az álmaiknak megfelelõ magasságú díszhordozót.

a túlélõ tűlevelű

a kert lévén az elmúlt pár évben szerencsére meg tudtuk kerülni a vágott fa kérdéskörét, tudatosan olyan földlabdás típust vásároltunk, melynek késõbb helye volt a kertben. igaz a legutóbbi alkalommal a kiültetést követõen kétségessé vált a küldetés sikere, szerencsétlen több, mint fél évig lábadozott a nem megfelelõ kezelés (hõsokk + fagysokk) miatt. hiába, a lustaság hanyaggá tesz és nehéz erõt venni magunkon olyan dolgok védelmében, melyeken nem látszik-hallatszik (azonnal), ha épp szenvednek.

tapasztalataim azt mutatják, hogy az egyetlen lényeges szempont az idõzítés. ha az ember nem az utolsó pillanatban kezdi el a várost járni maradék után, sokkal jobb eséllyel talál az elképzelésnek megfelelõ, kiültethetõ vagy visszaváltható példányt.