kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | dzsungelthémás klub IV.


legkésõbb a korábban már említett elsõ vízdíj kifizetését követõen rájön az ember, hogy vezetékes vízrõl a talpalatnyinál nagyobb zöldfelületek locsolása gazdasági öngyilkosság. a napi fél órás üzem nagyságrendileg 6-10.000 huf közötti összegbe kerül a fél éves szezon minden hónapjában. ezen hotfix jelleggel segíthet egy külön vízóra felszerelése, így legalább a csatornadíjat megspórolja az ember, ami egyébként furcsamód többe kerül mint maga a víz.

akár a föld alá is

a fenti összeget felezve kalkulálható havi 1.500-2.500 pénz azonban még mindig rettentõ sok, gazdaságos megoldást csak a kút jelenthet. persze az ember elõtte végigjárja a különbözõ esõvízgyűjtõ rendszerek szövevényes világát is, de akit a belépõszint 6 számjegyhez közelítõ költsége még nem riaszt el, azt talán az ország csapadékeloszlási térképe már józanságra inti. természetesen lehet értelmes rendszert építeni, de komolyabb mennyiségű víz egy átlagos, mondjuk 100m2 felületű tetõrõl biztosan nem jön össze. az ereszeken alkalmanként lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz persze értékes, csak nem a házfalak tövében.



földalatti


részemrõl ezt a vizet jobb híján a fűre vezetem ki. a fenti rácsos műanyag összefolyó alkalmatosságba a normál pvc csövön, a föld alatt vannak bekötve az ereszcsatornák. két ilyenem van, egyiknél egy gyári, 2m draincsõ vezeti el a vizet. a fent is láthatónál azonban egyszerűsítettem, így annak aljába elõször sarokcsiszolóval csíkokat vágtam, majd az egész rácsot egy geotextil burkon belüli, kb. festékesvödörnyi kavicságyba raktam.

a működési elv egyszerű: az esõvíz az 1-2% esésű pvc csöveken eljut az eresztõl az összefolyóig, majd elszivárog. felhõszakadáskor az elszivárogni nem tudott mennyiség egyfajta buffer overflow mechanizmussal a fűre ömlik. kicsit félek a draincsõtõl, mert a relatíve nagy réseken szerintem idõvel beszivárog a körülötte lévõ föld, esetleg meggondolandó lehet ott is geotextil körítéssel tálalni a dolgot.

akár a föld alól is...

...érdemes tehát vizet fakasztani. a kis vargabetű után visszatérek a kúthoz, bár tárgyalása csak informális jelleggel bír. ez abból adódik, hogy a helyi talajviszonyoktól függõen más-más (árú) technológiákra lehet szükség a kivitelezéshez. mi nagyon szerencsések voltunk, amikor az általunk elõzõleg elképzelt 15-20 méter mélységre a szaki csak legyintett és két jómunkásember kútépítõjével saccra 3 óra alatt terülj-terülj kutat varázsoltak a kert sarkába. mindezt kézi erõvel, 110-es átmérõvel, 7 méter mélységgel 31.000 forintért.



well


az elkészült kútban számomra két dolog rendkívüli. egyik, hogy gyakorlatilag sosem fogy ki. az óránként 4 m3-t meghaladó kivét ellenére még sosem sikerült leürítenem, messze órán felüli idõtartam alatt sem. fogalmam sincs honnan jön a másodpercenként egy liternyi víz, de örülök neki nagyon (v.ö. csapadékeloszlás és esõvíztárolók m3-re esõ ára). a másik csoda a fenti képen is szemrevételezhetõ technológia. szakiéknál úgy készül ugyanis a kút, hogy a csõ alját bedugózza, a víznyerésre szolgáló alsó, lukacsos csövet pedig alaposan és szorosan betekeri valami vékonyka szűrõ szövettel. az átadott kút így az elsõ perctõl kezdve ''steril'', több hónap alatt gyakorlatilag semmilyen szennyezõdés nem rakódott le a szórófejek vagy a csepegtetõ szűrõbetétjein.

újfent megemlítem, hogy a talajviszonyoktól függõen tudtommal inkább drágább a kútfúrás a fenti összegnél. keményebb talajhoz már nem elég a kézi erõ és jóval mélyebb kútra lehet szükség. fúrt kút mellett szóba jöhet még az ásott, gyűrűs kút is, a 80 centis gyűrű darabja tudtommal 7-8.000 forintba kerül. kollégám például ilyenbe fogott bele, mert a környékükön csak gépi fúrással lehetett volna vizet fakasztani - azt is csak elég borsos, hatjegyű összegért. a kútásás elmondása szerint nem túl bonyolult, de elég sportos tevékenység, pláne ahogy mélyebbre ásva az egymásra gurított gyűrűkben azok egyre gyorsabban telnek meg vízzel.

szívás, nyomás

az esõztetõkkel kapcsolatban már szót ejtettem a vezérlés és a párhuzamos működtetés lehetõségeirõl illetve korlátairól. a helyzet kútról etetéskor is hasonló, viszont itt a teljesítményt mi határozzuk meg. két variáció közül lehet végülis választani: egy megfelelõ méretű szivattyú messze több szórófejet képes kiszolgálni, mint a vízvezeték. egy ilyen szivattyú és az esõztetõk közvetlen összekötése esetén a locsolás egyszerűen a szivattyú áram alá helyezésével történhet. e megoldás hátránya, hogy nincs folyamatos nyomás, így külön vízvételre nem alkalmas.

a másik - mondhatni klasszikus - megoldás, mikor egy akár kis teljesítményű szivattyú külön, nyomáskapcsolók segítségével látja el az esõztetõket. ilyenkor a teljes rendszer folyamatosan üzemi nyomáson van, a vezérlés pedig egyenként nyitja a csapokat az egyes szórófejek / szórófejcsoportok felé. ez persze tetszõlegesen kiegészíthetõ külön vízvételi hellyel is, így praktikusabb.

legalábbis annak tűnik. a kérdéskör nálam a szivattyúk böngészésekor dõlt el. itt is két lehetõség van: van a néha házi vízellátónak is aposztrofált felszíni és van a mélykúti szivattyú. lényegi különbségük annyi, hogy a felszíni szivattyú valóban szívja a vizet, egy összenyomhatatlan szívócsövön keresztül termeli ki a kútból. a fizika törvényeinek engedelmeskedve ez a típus maximum 9 méterrõl képes felszívni a vizet, ekkor ugyanis kiegyenlítõdik a szívócsõben lévõ vízoszlop nyomása a légkörivel.

a mélykúti vagy búvárszivattyú belemerül a vízbe és nyomócsövön továbbítja a felszín felé azt. a működési elvbõl adódóan ebbõl jellemzõen nagyobb teljesítményt lehet kicsikarni, de a kecses, csõ alakú és teljesen vízzáró test miatt valamivel drágábbak a felszíni típusoknál.



tiefbrunnenpumpe


a korábban említett ''házi vízellátó'' fogalommal nem akarok megvezetni senkit, inkább tisztázom a tartály és egyéb tartozékok jelentõségét. a szivattyú az szivattyú, tartályra alapvetõen nics szüksége a működéshez. a tartály lényege, hogy a benne lévõ levegõt folyamatosan üzemi nyomás alatt tartja, így a kerti csap megnyitásakor azonnal teljes nyomás áll rendelkezésre, a motor elindulása miatti laggolás nélkül. igazi hidro-pneumatikus, mint a jobbfajta citroënek. arra persze érdemes figyelni, hogy 4 bar üzemi nyomás alapszükséglet; nehogy valaki a hatalmas vízhozam-értékektõl besztondulva szennyvízszivattyút vegyen.

a motor ki- és bekapcsolásáról egy nyomáskapcsoló gondoskodik, a szívócsõ alján pedig jellemzõen visszacsapó szelep van. ennek az a jelentõsége, hogy a felszívott víz ne tudjon visszaürülni kikapcsolás után. az olcsóbb felszíni szivattyúk szívócsövét tavasszal fel kell tölteni vízzel, a komolyabb típusok önfelszívóak. ez már csak téli víztelenítés szempontjából is elgondolkodtató, bár a szívócsõnek elég õsszel mondjuk a felsõ pár méterét kihúzni és vízteleníteni.

sokat gondolkodtam, mert a probléma nálam is fennáll. végül úgy döntöttem a nyomócsõ kb. két méter mélyen kap egy víztelenítõ szelepet, remélem a szivattyúnak nem lesz baja. elméletileg folyamatos víz alatt tartózkodásra van tervezve, csak azt nem tudom a téli álom nem árt-e neki.



pisilõs
szobor


persze lehet kapni igénytelen cuccokat is, nézelõdés közben a nyálam csimbókokban lógott a számból. felszíni megoldás is van, amire csak rádugja az ember az input / output csövet meg a jófajta hálózati feszt és onnantól ki van pipálva az otthoni vízellátás. önfelszívó, 4-5m3 / óra, 6 bar, saccra fél atx háznyi méretben.

amint azt írtam, a szivattyúk nézegetésekor eldöntöttem mire van szükségem. utána mondjuk egyetlenemtõl megtudtam, hogy igazándiból egy annál sokkal olcsóbbra vágyom. végülis érvelése jogos volt, hiszen ha el kellett volna adnunk a kertes házat a szivattyú megvásárlásához, nem sok értelme lett volna megvenni. letörölte a nyálat sírásra görbült szám szélérõl, én meg néztem egy olcsóbbat.

a fent képpel is illusztrált ún. alfa-lima kilo-oszkár tiefbrunnenpumpe óránként 4,8 m3 vizet képes a csövekbe pumpálni, 6 bar nyomással. persze a szállítási magasság és a vízhozam egy görbét alkot, az utolsó cseppek 50 méter magasságban csikarhatók ki a csõbõl. nálam, mivel a víz 3-4 méteren van, gyakorlatilag szinte a teljes mennyiség rendelkezésre áll. az okok, amiért nem nyomáskapcsolós rendszert alakítottam ki egészen egyszerűek: egy több körös vezérlõ és a kapcsolódó elosztó elég sok pénzbe kerül, a szivattyúnak meg mélyépítésű és méretes kutyaól kell a sok szerelvény miatt. nekem ez a két tényezõ és ehhez kapcsolódó további pozitívumok (gondozásmentesség, egyszerűbb felépítés, zajmentesség) elegendõek voltak a döntéshez.

vízlogisztika

a rézbõl készült szerelvények arról ismerhetõk fel a bolt polcain, hogy a törtarannyal nagyságrendileg egy árban vannak. ez egyébként igaz a korábban emlegetett vasrácsos műanyag összefolyóra is. én mégis réz alkatrészeket választottam, mert a horganyzott elemeket eddig nem sikerült normálisan műanyaghoz kötnöm. ez persze nem azt jelenti, hogy nem is lehetséges. az ilyen kötésekhez talán szerencsésebb lehet a teflonszalag, nekem a kenderkóc ettõl eltekintve teljesen megfelelt. egyik tömítõanyagot sem kell egyébként sajnálni, mehet bõven a menetekre mindkettõbõl. réznél a szakik vasfűrészlappal elõször kicsit fel is karmolják a menetre merõlegesen az elemeket, hogy a kóc ne csússzon el.

összesen 5 kör kapja a vizet az 5/4'' locsolótömlõrõl, ami az árát nézve valószínűleg szintén jelentõs mennyiségű aranyat tartalmaz. érdemes lehet megnézni a helyi gazdaboltot, az olcsó típusú 40 milis kpe műanyagcscsövet fõnyomócsõnek használva sokezer forintot megtakaríthat az ember. persze ezzel kicsit küzdõsebb a szivattyú leeresztése és felhúzása, de ha van korábban részletezett víztelenítõ szelep, akkor jó esetben évekig nem kell hozzányúlni.



elosztó


a 25 mm csövek és az 1'' réz elosztó mellett jobb oldalon alul látható egy 2000 típusú micro-drip nyomáscsökkentõ - késõbb még talán visszatérek rá. ez alatt kicsit kikandikál a korábbi, elsõ verziós víztelenítõ szelep. ezzel kapcsolatban annyit kell tudni, hogy a teljes rendszer legalacsonyabb pontjára kell beépíteni. ez logikusan magával vonja azt, hogy a kútnak is a csõrendszer legmélyebben fekvõ pontján kell lennie. ezt váltotta ki késõbb a csõre szerelt verzió, csak összeszerelt és elásott állapotban már nem mertem a régit kierõlködni a helyérõl. az egyik 25-ös csõ közösített, erre a messzi távolban a rendszer egyik kisebb, 200-as szórófeje és az elsõ virágoskert csepegtetõ rendszerének nyomáscsökkentõje csatlakozik.



ezt
nemtom mér neveztem el bsalatt.jpg-nek... mindegy kattincsál, nézd meg
nagyban.


beépítve már csak a szervízpakk 1 verziót mutatom meg. mint látható nem erõltettem meg magam aknaépítés ügyében, az egy képpel feljebb is szereplõ félmagas és egy teljes méretű, kivágott aljú zöldségesláda képezi a keretet, egy sornyi téglával hanyagul megtámogatva. bármennyire is szerettem volna elkerülni, végül nem úsztam meg a szivattyú vezetékének megbabrálását, csak így tudtam áthúzni az sp1 zárófedélen. erõteljes forrasztást kapott mindhárom ér, meg egy különbejáratú búvárharangot. ez érzésem szerint megnyugtató válasz korábbi, vízmentességhez kapcsolódó aggodalmaimra.

a csövek kb. 40 centi mélyen futnak össze az elosztó aknában, mely a külvilágtól persze nem csak gev ládával, hanem egy réteg fóliával is el van választva. érdemes lehet belegondolni, hogy egy olcsó szivattyú tartállyal együtt mekkora helyet foglal, nem beszélve a szükséges 3 mágnesszeleprõl. a föld alá pakolva szerintem minimum 1 X 1 X 1,5 m aknára lett volna szükség, megfelelõ víz elleni szigeteléssel, aknafedõvel, miegyébbel. persze más a helyzet, ha az ember úgy építkezik, hogy a pincében már jó elõre kialakításra kerül a kút. ahogy néztem kész födém esetén erõsen problémás lehet a kivitelezés, spéci fúróállvány és szerszámok kellenek hozzá.

egészen addig minden király is volt, míg távollétünkben fény nem derült egy apró résre a fólián. egy erõsebb felhõszakadás ezen keresztül gyakorlatilag kisebb sárlavinát indított el az akna belsejébe, és mivel a kút akkoriban nem volt hermetikusan lezárva, pár kiló sár bele is mászott. a rendszer 1.100 forintos elektromos idõzítõje minden nap könyörtelenül bekapcsolt, így a hosszú hétvége után hosszú disaster recoveryvel nyitottam. egy teljes napba és egy kölcsönkapott búvárszivattyúbva tellett, mire a teljes rendszert sikerült (majdnem teljesen) kitisztítani. sokat sírtam, de megfogadtam, hogy többet ilyen ziccert nem hagyok a gonosz birodalmi sárnak. így született meg az alábbi sp1 fedõpanel, amely biztosítja a kút külvilágtól történõ elszigetelését.



la résistance


a következõ rész már tényleg a vége, írok majd a virágoskertet ellátó csepegtetõ rendszerrõl, a nemrég készült komposztálóról és talán a szent aloe vera is szóba kerül.