kezdõlap | home

lapanet | blog | maroknyi VII. - egy maroknyi kulcs


kicsit rendhagyó lesz ez a bejegyzés, de tárgya a takarékosság és minimalizmus jegyében fogant egy messzi-messzi kínai gyár egyik robosztus öntõgépének izzó lávaként fortyogó műanyagjából. a rövid történet ott kezdõdött, hogy az ebayen a legkisebb pendrive után kutattam. a kritériumok egyszerűek voltak:


1. sd kártyás legyen - ezt úgy gondolom nem kell magyarázni. egy jó kártya úgyis tud usb-hez hasonló sebességet, telefonokból az sd kártya meg szintén kivehetõ-berakható-használható. mivel nincs usb 3-am az emiatti izgulás nem érint.


2. a lehetõ legkisebb legyen. ezt nem feltétlenül szó szerint kell érteni, ugyanis az amúgy szintén kínosan takarékosan tartott kulccsomón fog lakni.


DSC01072_k.jpg


ez ugye azt jelenti, hogy méretileg szóba jöhetne a kulcs alakú is. ha lenne sd kártyás, de nincsen sehol. úgy általában, a cégek még mindig azt hiszik, hogy az öngyújtónyi pendrive valamiféle jóság, még klasszikusból is nehéz minit találni (pár üdítõ kivételtõl eltekintve).


3. a kicsinység mellett a tartósság is fontos volt, de a műanyagcérna típusú lógatón és a 2 nap alatt eltörõs gyengített műanyagfülecskén túl ritkán tapogatóznak a gyártók.


a téma alapos körbejárása és korábbi tapasztalatok alapján végül eme termék mellett tettem le a voksom (nem itt vettem, csak linkeltem egy boltot).

mymemory

a tervezése és a fémházas kivitel már bizonyított, a fül is erõs és az egész nagyon lapos is. van hasonló sandiskben, de a műanyagcsodákat inkább hanyagolom.

oké, én máshol vettem a korábban linkeltnél jóárasítottabban (kártya nélkül), szóval egybõl rendeltem több darabot. két olcsó kínai hamisítvány statisztikailag nagyobb rendelkezésre állást csinál, mint akármelyik szupertermékbõl egyetlen. mivel egy ilyet hordtam már jópár hónapon keresztül a kulccsomón, tisztában voltam a gyengeségeivel, és hogy azokat hogyan lehet orvosolni.

az elsõ ilyen gyengeség, hogy az érintkezõk szabadon vannak. ettõl függetlenül nagyon jól bírják, a mostani adaptert a kulcsok között hordtam saccra fél évig, és a fekete festék teljeskörű lekopása ellenére a csatlakozók köszönik szépen. jobb azonban szárazon tartani a vészhelyzeti operációs rendszereket, így elõször is megfogtam egy jó bõ fekete zsugorcsövet. levágtam nagyjából fél centivel hosszabbra a kütyünél, majd a két oldalt felváltva óvatosan rámelegítettem. a zsugorcsõ nagyon nagy volt, nagyjából a duplája a szélessége az adapternek.


DSC01061_k.jpg


ahogy látszik úgy történt a rámelegítés, hogy lefelé mondjuk 1mm-t lógjon ki a kütyü, felette pedig szűküljön össze annyira, hogy ne essen le róla. fontos persze, hogy ne feszüljön rá se.


DSC01065_k.jpg


mivel a gyári cérna hosszú is meg vékonyka is volt, úgy döntöttem inkább visszafűzöm a kis karikára, majd az így duplázott zsinór lett erõszakkal áthurkolva. itt fontos a jó sorrend, elõször meg kell találni az elfelezett zsinór felezõponját, miközben a karika lefelé van húzva. csak így lesz egyenletes a terhelés a 4 ágon. amint látható a dupla kötés jól védi a kártyát a kieséstõl, de még nem zavar annyira, hogy jelentõsen akadályozza a kártyacserét (ha az irányra figyel az ember).


DSC01067_k.jpg


ezen a pendriveon amúgy tényleg a vészhelyzeti (linux...) os-ek laknak. nem merem senkinek sem ajánlani a multisystem nevű appot, mert nálam csinált érdekes dolgokat, mindenesetre egy tesztgépen végül sikerült összerakni vele egy boot menüt a következõkkel:

ubuntu 10.04 (ez 4gb perzisztens tárral - egy ilyen os lehet a multisystem megoldásban)
ubuntu 12.04 live
dban (dd lustaságibúl)
backtrack

szerintem érdemes némi idõt rászánni a dologra, és akkor mindig ott van az embernél egy ilyen kis mütyür ami szinte bármin elindul. a teljesítmény kapcsán annyit tudok mondani, hogy tizenvalahány mb/s megvolt, szerintem nem az adapter a szűk keresztmetszet usb 2-n.