kezdõlap | home

lapanet | blog | maroknyi VI. - egy maroknyi számítógép


oké, ez csak egy rövidke success story bejegyzés. van/nak ugyebár a defy telefonok használatban, de eddig sehogyse sikerült pár dolgot megoldani. itt fõleg az sshfs nevű apróságról van szó, ami lehetõvé tenné az otthoni fájlok biztonságos elérését bárhonnan. tulajdonképpen a távoli ssh szerver akár az sdcard egy almappájaként mountolható, browzeolható, toucholható, meg úgy általában. errõl pc esetén már volt szó itt, ott chipkártya + PIN bejelentkezéssel lehet "rendes szambázni" bárhonnan az otthoni rencört.

a defyvel elsõ körben odáig jutottam, hogy nagy sokára rábeszéltem magam egy cm7-re, "jó nekem a stock" jeligére. még ezen se ment a dolog (valszeg a hiányzó fuse modul miatt), de ics meg továbbiakról röviden azt olvastam, hogy tán kevés lenne a vas. mindenesetre nem lett sshfs, de a cm az nyilvánvaló szerelem lett elsõ recovery-nyomkodáskor.

a nemzetközi helyzetet nagyban fokozta, hogy érkezett gazdasszonyomnak egy nexus7. itt egy órácska nyomkodás után egybõl a lényegre tértem, és megnéztem fut-e az sshfs. mint kiderült a fél órával azelõtt felnyomott 4.2.1-re frissítés rontást hoz sshfs-re, és azon majd "working on a fix". gyors kérdezõsködés után nexus 7 toolkit letölt - 4.1.x stock letölt - telepít. már legelején a wifi keresésnél kiakad és nem megy tovább. ajaj, mondom. reggel fél 9 körül jött a gép, még 12 elõtt kiokosítottam magam, hogy a cm 10.0 4.1-re épül, (cm 10.1 már 4.2.1) éshogy mennyire stabil és mennyire jó lesz nekem. felment, jó lett nekem.

persze nem elsõre, de kis varázslattal rá lehetett beszélni az sshfs-t a kulccsal bejelentkezésre. röviden összefoglalva sshfs letölt, adb vagy mazoknak terminal emulatorral

ssh-keygen -t rsa -b 2048

itt lehet jelszót beírni, nyilván biztonság vs. kényelem. ez a parancs /data/ssh_client/id_rsa és id_rsa.pub fájlpárba teszi a kulcsot. célszerűen adb telepítve van gépen, usb rádug, majd:

adb shell
nano /data/ssh_client/id_rsa.pub

rsa kezdetű sor kimásol, majd

nano ~/.ssh/authorized_keys

és uccsó sorba beilleszt, majd ctrl + o és ctrl + x.

(azaz a telefon pub fájljában lévõ krixkraxot átmásoljuk a mi gépünk /home/aktuálisjúzer/.ssh/authorized_keys fájljába egy új sorba)

ezután elvileg már connectbot is kulccsal csatlakozhatna, de ezt a kulcsot nem sikerült még importálni bele. elég béna, bár saját kulcsot lehet generálni. mindegy, androidsshfs megnyit, alapvetõ infókat megad.

remote (távoli ssh gép könyvtára)
local (létezõ helyi könyvtár, mondjuk /sdcard/bla)
automount
read-only

az advancedben az alábbiakat érdemes / kell értelemszerűen kitölteni:

identity file (/data/ssh_client/id_rsa)
port (ha kusztom port)

advancedbõl visszalépve figyel és kislemezre bök, mert egyébként eldobja a változtatásokat. innen mennie kéne, ha nem megy lehet advancedben a debug módot kapcsolgatni (több kapcsolót is kell). ha viszont megy, akkor a cm 10 beépítettjénél okosabb (pölö linda) file managgerrel megjelennek a távoli gép könyvtárai /sdcard/bla alatt. linda managgerben a bla mappán hosszat nyomva "create shortcut" is kérhetõ, és csinál ikont a desktopra. hát nem édes?

persze épeszű ember valószínűleg megvárná, amíg az sshfs-t rájavítják 4.2.1-re, és azt mondaná ez jó referenciaplatform lenne telóra meg táblára is. viszont még csak kora délután volt, és már a negyedik oprendszer futott az aznap vett táblán. szóval gondoltam egy bátrat, és elkezdtem felkutatni mit alakítottak cm10-bõl defyre. mint kiderült unofficial nightly státuszú van, de az elsõ, júliusi verzió nem működik (nincs fuse). további egy óra turkászást követõen jövök rá, hogy emberünk a frissebb nightlykat már egy, a defy+-szal konszolidált verzióban adta ki. 20130104-es nightly letölt --> rátölt --> minden ugyanúgy megy, mint a tableten.

rövidesen gazdasszony telójára is felkerül ugyanez, és akkor egészen egységes lesz itthon a linux-felhozatal. és hogy ez mitõl konvergencia? mindegyiken van tévé, például:

DSC01190_k.jpg


de ugyanúgy van mindegyiken egygombos ipsec vpn (vpnc widget), cicatévé (weboldal-bookmark a desktopon a streaming kliens adataival), és mindegyiken lehet olcsón telefonálni is vagy egymást ingyen hívni wifin (fritzapp). azt hiszen szeretem a konvergenciát, amint különbözõ méretű lapos fekete tepsikbe rakja nekem a helyi hálózat esküvõi videóit. csak hogy még a klozeton válaszolni tudjak valami random topikba, hogy hogyan készül a sült krumpli.