kezdõlap | home

lapanet | blog | maroknyi III. - egy maroknyi lego


ebben a részben a nagy fényerõ-igényt kielégítõ 10w modulokra épülõ lámpákról lesz szó. ott hagytam abba, hogy már volt ilyesmi 10w modulom, de találtam még annál is jobbat. ez a csomag tartalmaz egy jó nagy felületű 10w melegfehér ledet, valamint egy 12-24v dc drivert. a driver igazából leginkább egy túlméretezett nyáklemez, mindössze pár alkatrésszel:


driver


az állólámpával kapcsolatban nem említettem, de fontos kitétel, hogy ezekkel a nagyerejű ledekkel nemigen szerencsés közvetlenül szembe világítani. ez a felfelé világító 300w halogén állólámpa után nekem egyébként is magától értetõdõ volt. szerintem soha nem szerencsés látni a lámpát. nem a lámpát akarjuk kivilágítani, hanem a környezetet. a látótérben lévõ fényforrás sokkal sötétebbnek mutat mindent, mint valójában.

a rossz hír, hogy a felfelé irányított világítás 30%-a még fehér plafonnál is veszteség. mivel késõn találtam rá egyelõre nem téma, de elvileg létezik olyan falfesték, ami "a duplája fényt" veri vissza. ez hozzávetõleg a 30w lámpa 30%-ának a fele, azaz 5w. ez az 5w nem tűnik soknak, de a +15% fényesség elgondolkodtató. és legalább ugyanígy elgondolkodtató, hogy minél kevesebb sötét felület (bútor, padló) van a lakásban, azok annál több fényt ver vissza minden ahelyett hogy elnyelné. mindez a természetes fényre nyilván éppúgy igaz.

elsõsorban a nagy gyerekszobába kellett volna valami csillárszerűt építenem ezekbõl, a terv 4 db 10w modul volt. a világítás iránya a fentiek alapján predesztinált volt, már csak az volt a kérdés mi olyat találok, amin jól néz ki 4 böszme cpu-borda. egy ideig nézegettem repülõket meg rakétákat a webshopokban és a vaterán, meg nézegettem már egy ideje normális nem-repülõ-alakú csillárt is. sajnos a valamirevaló, alapként alkalmas gyerekszobai csillárok nagyjából 15-20 ezer forint körül leledzettek, a jóárasított ikeás spot csillár után eléggé letaglózódtunk. végül eszembe jutott az egyértelmű válasz: az sts nyugdíjazásának okán egyfajta tribute-ként lego űrsikló lesz a csillár.

nézegettem a lehetséges szeteket, rémlett egy relatíve nagy technic modell régebbrõl. saját építésrõl az alapanyagok védelmében (gondolva a gyermekek késõbbi építményeire) nemigen lehetett szó. szégyen-nem szégyen nem tudtam az éppen akkor megjelent szetrõl, de ráguglizva-rátalálva a válasz nekem legalább olyan nyilvánvaló volt, mint gizmodoéknak: "Yes. I'm so getting this". oké, hogy ez nyilván nem mindenki számára elérhetõ kategória, de szerintem legalább ilyen jól néz ki egy saturn v is 4 kályhaezüst térugróhajtóművel. nem beszélve arról, hogy a saturn v mellé kap az ember leszállóegységet is, amibõl egy (pfff 230v-os) ikea jansjö led lámpesszal kitűnõ műhold építhetõ, ami az igazihoz hasonló, bár annál azért erõsebb fénnyel ajándékozza meg a szobát.


műhold

persze a holdacska unatkozna magában. elõször az volt a terv, hogy egyes házimozi-szobákhoz hasonlóan kis ledekbõl csinálok random csillagokat. ez viszont a kész plafonon annyira bonyolult lett volna, hogy inkább a foszforeszkáló csillagok mellett döntöttem. azokból viszont pihent módon kiraktam az északi égbolt összes fõbb csillagképét méret- és fényességarányosan. sajnos a kompaktom kevéske, hogy ezt "élõben" megmutassam, de valami azért gondolom sejthetõ.


égbolt

láthatóan elég zsúfolt a fenti világ, van autentik iss meg űrsétával javított műhold is. majd valamikor tán lesz autentik hubble is, nem csak egy akármilyen random szatelit. hogy pedig teljes legyen a híd tér és idõ között lesz még kicsiny elõregyártott halálcsillag is, meg tervben van maga az alfagép is. gazdasszonynak mondjuk nagyon nem tetszik és inkább erre szavaz, hiába magyarázom neki a támadhatatlan gondolati ívet a repülés kezdete és csúcsa között.

visszatérve a siklóra: látens nagykorúságom elsõ legoja volt ez (nomeg életem azóta is legdrágább szetje), és elég nagy csalódás volt érezni mennyivel lazábban illeszkedik minden mint régen, mintha szét akarna hullani az ember kezében. a drivereket a nyák felesleges részeinek levágását követõen beleraktam az üzemanyagtartályba. biztos ami biztos jópár helyen kapott átlátszó ragszalagot is a gép, mielõtt a 2 x 1,5mm2 kábellel fellógattam. a méretek jól látszanak a bordán épp űrkutatásó figurákon.


beauty and beast

warp 8

a 4 x 10w (2400lm) az ugyanaz a fényesség, amit a hidegfehér ledek 40w helyett már 30-ból kihoznak, nagyjából 200-240w hagyományosnak feleltethetõ meg. a nappaliba a 230v-os fehér led helyett ugyanez a kombó került, 4 helyett 3 leddel.


another way

a driverek kábelkötegelõvel meg használt átlátszó pet palack szigeteléssel vannak összekapcsolva. mint kiderült a technic tengely pont illik a borda csavarkonzolaiba (nyilván ez maga a sors), így készen is volt a (részben) roncsolás és szerszámok nélkül bontható csillár. a kábeleket mindenhol a nyák síkjában vezettem el, hogy ne akadályozzam a légáramot. pont ugyanezért van pet-flaska-lemezbõl megcsinálva a driverek és bordák elszigetelése, a légáram irányában ennek 0 keresztmetszete van.


production

3 x 10w

ahogy elképzelem, a 65 fok alatti maghõmérséklet miatt ezeknek a moduloknak (és a nem létezõ ac-dc elektronikának) kb örök életűnek kellene lennie. ha ötödölöm a modul 50.000 órás elvi élettartamát (fényerõ 80% alá csökkenése), akkor napi 3 órával számolva is 10 év az élettartam. máshonnan nézve 5 év múlva elérhetõek lesznek olyan ledek, amik e 10w-os modulok átlagos, 60lm / w értékének dupláját, tripláját hozzák. már jelenleg is vannak 1w melegfehér modulok, amik 120lm / w körül teljesítenek, csak drágák és az én szempontomból komplikáltabbak.

a fenti vilácsokkal sikeresen kiváltottam szinte minden gyakran használt fényforrást, a végeredmény egy teljes 12v alapú lakásvilágítás lett. röviden összefoglalva: gyerekszoba 40w, nappali 30w + 3w, konyha 12w, háló 2 x 3w, kint 10 x 1,5w + 2 x 3w. nincs még 12v mindenhol, a fürdõben és a korábbi mennyezeti csillárokban 230v "hagyományos" kukorica ledek szolgálnak ritkán, de egyelõre kielégítõen és stabilan. a lustaság oka nyilvánvaló: ezt a sok ledet valahogy be is kell kábelezni. itt egy alternatív kapcsoló, ott egy dugaljjal közösített kapcsoló, amott egy túl kicsi flexicsõ a falban és máris méretes problémákkal találja magát szemben az ember.

a kábelezés és a kapcsolók egyébként is különleges figyelmet igényelnek. ahogy sejthetõ, itt fizikailag is egy különálló elektromos hálózatról van szó, ami bele kell férjen a meglévõ csövekbe. mégpedig úgy, hogy itt azért más keresztmetszetekben kell gondolkodni. én anno vérkezdõként asszem 100m 1 x 10mm tömör rézkábellel indítottam, tán mert drága volt a sodrott vagy nem volt épp. ezekbõl a tömör vezetékekbõl lettek mindenhol a gerincek. amik a fõ fogyasztási helyekre mennek. errõl a gerincrõl egy másodlagos öreg ruszki óriáspáka, folyasztószer meg jó sok ón felhasználásával vannak lekötve az egyes fogyasztók vezetékei.

persze nem véletlen, hogy nem terjedt el a 12v hétköznapi használatban. ilyen kis feszültségen már az aránylag takarékos led fogyasztók is jelentõs áramot engednek át, ami csak ilyen brutális keresztmetszetekkel jelent vállalható veszteséget. hogy a problémát megvilágítsam egy rövid számolás a 40w sts térugrócsillár kapcsán:

össz vezeték: 9m x 10mm2 + 6m x 2,5mm2 (kapcsolóhoz). ennek a dupláját vesszük, mert oda-vissza megy a kábelen a záram. itt a táblázat, amit én használtam. a 18m 10mm2 szakasz ellenállása 0,0315ohm, azaz a 40w fogyaszónál 0,35w veszteség. a kétharmadekkora 2,5mm2-es szakasz ennél sokkal durvább: 0,084ohm és 0,93w további veszteség. ez összesen 3% és 1,3w, ami egyrészt kevésnek tűnik, másrészt rettentõ sok egy mindössze 40w fogyasztóhoz képest. persze minden relatív, manapság egy 2200w porszívó kábelén (a villanyórától számolva) is több tucat w veszteség keletkezik.

nem is kérdés, hogy a szokásos teljesítményű háztartási fogyasztókra a 12v dc nemigen alkalmas. felmerül azonban a kérdés, hogy miért nem indultam 24v-tal? érdekességképp 24v-on az 1,3w veszteség 0,32w-ra csökken. a választás egyébként tényleg nehéz, de okosan elpakolva a gerincvezetéket a dolog nem tűnik problémának. fontosabb szempont volt, hogy egyrészt nekem pc tápom volt, másrészt amúgy is szerettem volna más dobozokat is hajtani errõl a rendszerrõl (pl router).

a kábelek keresztmetszetén felül legalább ilyen fontos a kapcsolók milyensége. a bal oldali kapcsoló például névleges áram alatt egyszerűen megolvadt, hasonlóan a másik fajta kínai ugyanilyen jó termékhez. végül a jobb oldali kapcsoló jött be legjobban, masszív és határozott nyomásponttal rendelkezik, az ember átérzi hogy működésbe hozott vele valamit. a (nem irányfényes / dimmelõs) fali kapcsolók természetesen maradtak és bírják.


switches