kezdõlap | home

lapanet | blog | maroknyi II. - egy maroknyi foton


aki ismeri kicsit a munkásságomat az tudja, hogy a korábbi számítógépek elsõdleges célja még nem a peak oil túlélése volt, pusztán a csendes működés. a legutóbbi, falra szerelt megoldás jópofa volt és működött, ha kis szabadidõm lett volna tán le is bloggolom hogyan készült. csakhogy közben megtértem. nem hirtelen történt, mindig is érzékeny voltam a környezet és szisztematikus pusztításának témája iránt. de a what a way to go-nak és az ahogy ég a világ-nak elvitathatatlan érdeme, hogy földszimpatizánsból sajátéletem-aktivistává nõttem. mondhatnánk egyre nyomasztóbbá vált, hogy a 72w idle fogyasztás 24/7-ben jóval több macit ölt meg, mint amennyit amúgy együltõ helyemben el tudtam volna fogyasztani.

nem csak a gép lett terhemre, a nappali fõ világításaként működõ 300w halogén állólámpa is nagyon sokat fogyasztott. ez a két gép együtt 4 ezer körül evett havonta, ez energiában (és nem a hazug módon olcsó fosszilis-villanyárban) kb az elképzelhetetlenül sok. a 72w nagyjából a közepes erõsségű pedálozásnak megfelelõ energia, én meg nem tudok éjjel-nappal pedálozni. nem mellékes, hogy napi legalább 12 órát a monitor is ment, ami további 26w-ot jelentett. elõször természetesen a gépet cseréltem le.

nforce-on nevelkedett embertõl elvárhatóan az új gép egy 780g integrált alaplap, egy 4450e sff athlon x2, egy scythe mini ninja, egy notivinyó meg (kicsivel késõbb) egy fsp zen 400 lett. reális, mondhatnánk. lelkifurdalásom legyűrtem, lévén 2008 végén lecserélni az abit nf7-s-v2-t annyira nem konzumbeteg ötlet. az új gép mondhatni tökéletes volt a hang szemponjtából. a visító raid 0 után a notivinyó nagyon csendes volt, post csippanás nélkül gyakorlatilag gond volt rájönni megy-e a gép éppen. mivel ez szerverként folyamatosan működõtt, ez utóbbi nem zavart különösen, sõt. elértem azt, amiért elõzõleg már csaknem egy évtizede küzdöttem: a néma és takarékos gépet.

e tájban kezdõdött el a power ledek egyfajta robbanása, korábban sosem látott teljesítményű modulok váltak elérhetõvé. olyan modulok, amikkel reálisnak tűnt akár a 300w-os halogén kiváltása is. a ledekrõl ismert, hogy alapvetõen kisfeszültségű egyenárammal működnek, pont olyasmivel, mint ami a pc-ben is lakik. kezdett összeállni egy konkrétabb kép egy kisfogyasztású szerverrõl, ami nem mellékesen a lakás világítását is hajthatná.

ez az ötlet még kissé gyenge lábakon állt, de az alapelv az volt, hogy a 230v-os led meghajtók valószínűleg nem tudnak 85% hatásfokot, mint akkor egyes válogatott pc tápok. további érv volt a megoldás mellett, hogy már a kettõvel ezelõtti szerver megoldásban is a pc tápjáról ment az adsl modem, és késõbb a monitor is. ez utóbbi mondjuk csak addig, amíg át nem hajtottam rajta a 12 ampert egy véletlen polaritáscserével. az elv ettõl függetlenül korábban már bizonyította életképességét és egyszerűségét (nincsen ugye adapter minden vacak dobozhoz). hozzáteszem akkor még nagyon keveset tudtam a ledek tulajdonságairól.

mivel okafogyottá vált a gép további némítgatása, a ledeknek szenteltem az idõmet. elsõdlegesen a nappaliban lévõ halogén lámpa kiváltása volt a cél, ezért az elsõ választás egy méretes, 2400lm@30w modulra esett, ami akkor sajnos csak természetes fehérben volt elérhetõ. ez a színhõmérséklet a hagyományos izzók melegfehér fényével szemben kicsit ridegnek hat, kicsit hasonló a neoncsövek fényéhez. azóta már dunát lehet rekeszteni mindenféle kivitelű melegfehér ledekkel is, akkoriban a kínálat még elég szűkös volt.


30w led

ez a led modul finoman szólva is ütõs, a 2400 lm fényerõ nagyságrendileg a 240w hagyományosnak feleltethetõ meg. itt szándékosan nagyolom el, a 100w izzó = 1000lm jó kiindulási alap ha az ember egy adott led fényerejére kíváncsi. ebbõl (mégegyszer: közelítõleg) olyan is lejön, hogy 40w izzó = 400lm, 60w izzó = 600lm. ha az ember a ledes webshopban nézelõdik, akkor egy 600lm-es ledtõl nagyjából egy hagyományos 60w izzó fényereje lesz elvárható.

ez a 2400lm tehát nem piskóta, a ledek 30w teljesítményen még a magas hatásfok ellenére is nagyon melegszenek. a hagyományos izzók tizenpár lm/w értéke helyett itt 80lm/w-ról beszélünk, de ez még mindig messze van az elméleti maximumtól. egy 30w-ot fogyasztó led lámpa a teljesítménye jelentõs részét még mindig nem fénnyé alakítja, hanem elmelegíti. ez nem volt újdonság, ezt a 30w modellt eleve aktív hűtésre találták ki. nekem azonban megtetszett az ugyanitt kapható (eredetiteg gondolom cpu) borda, és úgy gondoltam hátha sikerül kihajtani passzívan is.

a led modul hõvezetõ pasztával és kb facsavarokkal van ráfeszítve a bordára. a led 230v-os drivere 16 voltos feszültséget ad a lednek, sajnos 12v-on meg se nyikkan. mondjuk ez várható volt. mindenesetre a hõmérések azt mutatták, hogy teljesen szabadon és függõleges bordákkal a led maghõmérséklete megáll 95 fok körül. ez a 95 fok elég sok, ilyen melegben már élettartam-csökkenéssel kell számolni. a jellemzõ maximum 80 fok körül van. persze mára ez már nem feltétlen igaz, a gyártókat nyomják a nagyobb hõtűrés felé keményen.

érdemes megnézni egyébként a borda kialakítását, én azóta sem találtam ennél alkalmasabb kialakítást passzív üzemre. ritkás bordák, fõ ágakkal és azokból egyenes hõleadó lemezekkel. legalább ilyen fontos jellemzõje a bordának, hogy pont rámegy a "lift" cukros ital 2,5 literes pet palackja. röhögtem magamban a teszkóban jól, hogy milyen frappáns szempontok szerint választok üdítõt. a pet palack teljes egyforma átmérõjű részébõl egy kis kéményt fabrikáltam, és egy huszárvágással beledobtam az állólámpába.


chimney

bright

ezeket meg kidobtam ugyaninnen.


obsolete

szóval ennek az elsõ lednek még nem sok köze volt a 12v rendszerhez. mindazonáltal lenyűgözött a teljesítmény és a hatásfok, és tudtam hogy nem vagyok messze a kívánatos 12v tápfeszültségtõl. a következõ amit kipróbáltam a 20w kategória volt, már elvileg melegfehér színben. sok reményt nem fűztem hozzá hogy a 20w-os modul már elindul majd 12v körül, de ki akartam próbálni. külön bordát sem rendeltem hozzá, végül a faligép valaha szebb napokat megélt passzív bordájával szereltem össze, majd fellógattam műszerdobozostól a gyerekszobában.


borg

amellett, hogy a képen épp hõmérõ is van (és szigszalag még nincs) nincs mit szépíteni, nem kicsit lett ronda a csillár. kábé mintha a kon-tiki összeütközött volna a borggal. a helyzetet tovább rontotta az az apróság, hogy szép melegfehér szín helyett a ledeknek zöldes mocsársárga fénye volt (lásd a kép egészen színhű), ami fõleg a másik szobában világító hideg 30w led fényéhez képest (és zöld oldalfalakkal) volt durva. természetesen nem indultak még el ezek sem 12v-on. tesztnek jó volt, a ledek azóta is napi használatban vannak kültéri reflektor gyanánt.

végül (ahogy az a számolásokból várható is volt) a 10w-os ledek lettek azok, amik egyrészt elég méretesek (60w-nak megfelelõ fény), még passzívan hűthetõk és közvetlen(ebb)ül (azaz step-up konverzió nélkül) hajthatók 12v-ról. azért nem közvetlen hajtásról van szó, mert ezek a ledek minden esetben áramkorláttal mennek. az elektronika pwm-mel megszaggatja a bemenetet, hogy átlagban csak a névleges áram tudjon átfolyni. az elsõ 12v ledem véletlenül szintén hidegfehér (pontosabban természetes fehér) lett. miután egy pillanatra kipróbáltam a vadiúj fsp zen 400 12v dugaszáról és világított egybõl vettem hozzá egy 12v 700ma drivert is. és lõn:


10w and 700ma

talán látszik, hogy ezek a dc driverek szinte nem is állnak semmilyen alkatrészbõl, és egyátalán nem melegszenek. mivel hirtelen nem tudtam mit kezdeni a hidegfehér leddel leendõ fõ fényforrás részeként, úgy gondoltam eszkábálok egy önhűtésű led villanykörtét. levágtam egy különösen ritkás (pre-pentium) cpu borda 2 centis darabját, és köré melegítettem egy plexi burkolatot. talán látszik a kialakítás lényege, a levegõ csak a bordán keresztül lép be, majd a kéményen távozik. a cél a borda jobb hűtése a kényszeráramlás révén.


bulb

bulb off

mivel a mért hõmérsékletek rendben voltak, gondoltam kihasználom a már-már penetránsan erõs fényt valami jópofára. úgy döntöttem, hogy az amúgy is dekorációs célokat szolgáló (és amúgy is épp kiégett) tiffany lámpát dobom vele fel. szerintem jó lett, bár kicsit sok a belsõ visszaverõdés. meg kicsit diszko dancinges is lett a fénycsíkkal. mindegy, ezt a dolgot már zsebben éreztem, ez lett az elsõ erõs ledes fényforrás amit már lehetséges volt pc tápról hajtani.


tiffany

oké, a felsõ határ nagyjából megvolt, a 10w power ledek reális "60w izzó" alternatívának tűntek. mindjárt lerántom a leplet a végleges megoldásról, de elõbb nézzük a többit. kíváncsi lettem ugyanis a kisebb teljesítményű smd ledekre is, így röviddel ezután beszereztem egy pár 3w és 1,5w névleges jószágot, mindkettõt g4 lábakkal. a 3w-os egy relatíve ritka, erõs kialakítás, 16 db 5050-es smd modullal. ennek még kis lábai is vannak a megfelelõ hűtés miatt, de én egyébként sem terveztem kis, zárt térben hajtani õket.


5050

ebbõl lett az állólámpa másodlagos lámpája, ez a plafon felé fordítva kellemes háttérvilágítás esti tévézéshez (asszem 260lm). ugyanebbõl használtam fel 4 db-ot a konyha teljes és kitűnõ bevilágítására, mindenféle keret meg doboz nélkül csak fel lettek erõsítve az alsó szegélyléc alá. van, amelyik naponta kapja a kávéfõzõt és a fritõzt felváltva, és köszöni jól van. persze manapság dunát lehet rekeszteni a 3528-as meg másmilyen szalagokkal, konyhába, fürdõbe azok még üzembiztosabbak. ugyanez a 3w modul került a háló olvasólámpáiba is. láthatóan némi árnyékot vet az eredeti foglalat, de nem akartam szétbarmolni a falikart.


5050

de ugyanígy lehet ezekbõl szép szimbolikusosat is.


symbolic

ahogy látható ezek pillekönnyű darabok, egy kis drót is elég a megfelelõ pozícionáláshoz. ezt a jó tulajdonságot használtam fel a kinti lámpák szerelésénél is, a megfelelõ szögű besugárzáshoz és a holt tér minimalizálásához ott lámpánként két panelre volt szükség. a két panel egymáshoz képesti helyzetét egyszerűen az elõzõleg finoman irányba hajlított, majd a sorkapcsokba feszített lábak rögzítik, a sorkapcsokat pedig csak egy megfelelõen merev drót tartja irányban. ide már túlzás lett volna a lámpánként 2 x 3w, ezért a 1,5w körüli, 3528-as megoldást építettem be. valahogy így:


frontyard lamp

a 1,5w és 3w modulokkal gyakorlatilag minden, a "60w izzó"-nál kisebb fényigényt ki tudtam elégíteni a lakásban és akörül. a méretek minimálisak, az elektronika a nyák hátulján szintén minimális. a kis modulok polaritásérzéketlenek és elvileg 10-30v-ig bármilyen fesszel hajthatók. hozzáteszem jó fogyasztásnáciként néha rémálmaim vannak az egyenirányító híd tök felesleges vesztesége miatt. természetesen az ebayen manapság biztosan olcsóbban lehet megkapni, mint amennyiért én anno beszereztem a modulokat.