kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | jégkorszak másfél


ez talán hanyagul rövid lesz... nem baj, úgyis csak "kis színes" jellegűnek szánom. pár hete épp kedvenc szülõházam ereszcsatornáját készültem kipucolni a pont emiatt nem annyira kedvenc fák belehullott lombjától. ahogy a létra tetejére értem és körbenéztem érdekes dologra lettem figyelmes: a cserepeken furcsa bigyók kapaszkodtak meg:


ez a szülõház teteje

guvasztottam a szemem, mert sosem láttam még ilyet. a kis áttetszõ alkatrészek apró (3-10mm) jégoszlopok voltak, amelyek elszántan nõttek kifelé a cserép felületébõl. a nagyobbak szépen elhajlottak egyik oldalra, de mindvégig megtartották a keresztmetszeti alakjukat. úgy nézett ki, mint mikor a sütire krémet nyomnak ki a célszerszámból, csak itt fejjel felfelé történt mindez.

gondolkodtam mi okozhatja a jelenséget, végül arra jutottam talán lehet némi köze a mikrosütõkhöz és a repülõgépszárnyakhoz. a mikrosütõs sztori egy talán-hoax lánclevéllel kezdõdött, miszerint a mikrohullámú sütõben nem feltétlenül kezd el forrni a víz 100 fokon, hanem a felett is folyékony (nem pedig lobogó) marad. lehetett olvasni még a levélben drámai beszámolókat a már kézben tartott edényzetben robbanásszerűen meginduló forrásokról, mind azt próbálva igazolni, hogy a dolog megtörténhet.

persze a fizikát tanult emberként leginkább csak legyintettem. egészen addig, amíg unokatesóm eme levélre küldött válaszát meg nem kaptam. azt írta akár lehet benne igazság is (feltételes mód), lehetséges ugyanis, hogy a víz bizonyos esetekben nem akar engedelmeskedni a hõmérõnek. pilótaként tananyag volt náluk a jelenség, miszerint pl a levegõben lévõ vízpárában nagyon tiszta környezetben messze 0 fok (pontosabban fagypont) alatt sem tudnak jégkristályok képzõdni, csak ha valamilyen úton szennyezõdés éri õket. ilyen lehet például egy repülõ szárnya vagy - gondolom én - egy szülõház teteje.

persze nem biztos, hogy ennek bármi köze is van a másik halmazállapot-változáshoz, de azóta inkább szárazon tartom a puskaport és bizalmatlanul megbökdösöm a poharat, mielõtt kiveszem a mikróból.