kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | extrém music awards


kicsit fura a zenei ízlésem. meg van egy ilyen fura rángás a bal karomban is, de most nem errõl van szó. emlékszem volt egy (vagy két-három) év, mikor például csak a metallica loadot hallgattam a kocsiban. ismerõsök között igazi esemény volt, mikor végül megtört a jég. csak annyira, hogy utána egy évig a toten hosen koncertfelvétel ment.

talán jobb, hogy nincs már est fm, azon azért voltak rendszeresen új számok, amikbe hasonlóan szerelmes lettem, mint mondjuk a load-ba. hozzáteszem a load a kevés teljes albumok egyike volt, normál esetben csak a legjobb pár számot mentem el, többit törlöm. mostanában ez persze egyszerűbb, kocsiban is mobilos mp3 van. ismeretlen zene hallgatásakor gazdasszony már tudja, hogy új szerelem van, és hogy endless loop lesz belõle pár hétig.

ez persze egy dolog. csakhogy "az én kollektoromnak voltage leakje van", ami még aranygyűrűvel sem javítható. ez a nem kicsit homályos megfogalmazás a legújabb kedvenc számomból való, és meghallgatva világossá válik miért vicces dolog a zenei rajongásomat passzívan elszenvedni.







les horribles cernettes - collider

mondjuk a performance számomra nem különösebben meglepõ, tartós svájci tartózkodás még a leg bozonfetisisztább tudósokban is kisebb-nagyobb leaket okoz. aztán crashelik a gatewayt. pláne francia svájcban, ahol még rend sincs. az eggyel ez elõtti betegségem a

frank c. stanley - battle hymn of the republic

pont ebben a verzióban. lenyűgözõ, simán véremet adnám a köztársaságért amikor csak meghallgatom. a család is ott tartott, hogy eret vág. pedig edzettek voltak már akkor, mert ez közvetlen a clerks (shop stop) újrafelfedezésem után volt. az pedig bõvelkedik a devianciában, sikerült is kiválasztani két gyöngyszemet. az egyik a vidám

supernova - chewbacca,

a másik a könnyed rázós-csajozós

love among freaks - berserker.

"my music preference is like a truck berserker". ez utóbbira fõzni is nagyon jól lehet. ennél lényegesen kommerszebb volt a republic elsõ albumainak felelevenítése, élükön a nemtudommirõlszóló

republic - jópofa vagyok

című művel. ez művészet, és érinthetetlen. nem is tudom hány éves voltam és hogy mertek elengedni unokatesómmal a szlovákiai (oké, párkány annyira nem) koncertre. tán nem sokkal az érintett album megjelenése után volt, persze már betűre tudtuk és ordítottuk. nem sokra emlékszem, szóval a "felejthetetlen" így szó szerint nem igaz, de nagy élmény volt. kevésbé kívánatos lesz majd egy esetlegesen bekövetkezõ prosectura comeback, de arra még nekem is pihennem kell egyet. itt már kicsit tán kezdem elveszíteni a pontos idõrendet, de biztosan volt

brent simon - bittorrent song

mondhatni szakmai ártalomként. ennek simán végigordibálom a kocsiban a szövegét, ha épp egyedül vagyok. neki mint most kiderült van másik száma is, ami akár betétdal is lehetne. és ami rosszabb - éppen elkezdett a fülembe mászni. lehet hogy holnap a család erre ébred a misére hívó harangszó helyett. mindezt persze annak ellenére, hogy gazdasszonyom már az elsõ felcsendüléskor meglepõen rutinosan bedobott egy preventív-szarkasztikus "hűdejószám"-ot. amúgy kitűnõen választom ki a népzenei témákat is:

gr.uchkeken - ata dzhurt

ezt érdemes végighallgatni a fináléig szerintem. persze hetedszerre másoknak már nem vicces a 6:04 hossz, de én napokig elvagyok vele. tovább emeli a mű presztízsét, hogy az eredeti forrásban jóféle ruszki jármű is szerepel. én amúgy is csak olyan gépeket szeretek amik egyedül kijönnek a sárból. régesrég játszották az est fm-en a

flying pickets - smells like teen spirit

-et, elsõre teljesen letaglózott. és utána még asszem 86-szor. nem kéne amúgy nekem a jutubon hülye zenéket keresgélni, mert lám máris találtam egy újabb kandidátust:

the ukulele orchestra of great britain - smells like teen spirit

úgy gondolom a javát sikerült a fentiekben összeszedni. a végére, egyfajta levezetés gyanánt még hagytam két klasszik mesterművet, inkább a szürreális videók miatt.

the knack - my sharona

men without hats - safety dance

persze hallgatok rendes zenéket is. és mivel ezektõl a jófej srácoktól nem áll messze az önirónia, bátorkodom jelölni még "rendes extrém" kategóriában a

die aerzte - claudia

sorozatát, amiben a hõsnõ elõször kutyával, aztán lóval *****. de vannak mesterművek a hosentõl is, például a szép ívű történet a génhibás Willyrõl, akit elõször intézetbe raknak, aztán rendõr lesz (és hosen koncertekre jár).

die toten hosen - willy 1/3

"ich hab das schon immer gesagt: hildegard, wenn man sieht das eine sache gentisch versaut ist, das kann man mit prügel allein nicht korrigieren. die hildegard hat dann immer geweint."

"én mindig azt mondtam: hilegard, ha látszik, hogy a dolog genetikailag el van rontva, azt csak veréssel nem lehet helyrehozni. hildegard olyankor mindig elsírta magát."

a zene ugyanúgy élet, mint az evés.