kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | apogrif X. - nem sigerült





nos, ezt érdemes röviden feltárni. elõször is elakad, mert nincs differenciálzára. differenciálzár nélkül egy állandó összkerekes jármû "4x4" helyett 0 kerék meghajtásúvá válik, lévén a legkisebb súrlódású keréknél eldifferál.

egy kapcsolható négykerekes elsõ + hátsóba kapcsolva, vagy állandó összkerekes zárt központi difivel technikailag még mindig 0 kerék meghajtású, mert nem mondható el róla, hogy bármelyik kereket is bizonyosan hajtaná. annyit lehet tudni, hogy elöl is, meg hátul is pörögni fog a kevesebb tapadást kapó kerék. ezért nem lehet ilyen autókkal rendes árkokon se átmenni, mert keresztben az átellenes sarkak elpörögnek. persze trükközni meg lendületet venni lehet.

nem tudjuk, hogy a patrolon be volt-e kapcsolva a központi difi (asszem állandós, de nem tuti), de egy hátsó differenciálzár valószínûleg segített volna épp annyit, hogy kivonszolja magát. ott már beszélhetünk két kerék biztos meghajtásáról, plusz elöl valamelyik még csinál valamit.

belátható, hogy a legszerencsésebb az elsõ + hátsó difizár, zárt harmadik difivel, vagy kapcsolhatónál zárt elsõ-hátsó tengellyel. hatalmas különbség van ezek között a meghajtási szintek között, rendes terepjáróba sokkal fontosabb egy zárható difi, mint a csörlõ. persze ha nincs zárható difi fontos a csörlõ. kivéve ha lapos pusztán akad el az ember. hozzáteszem, hogy katonáék meg erdészék jellemzõen inkább a hóláncot (németben igazából csúszászgátló láncot) tartják fontosabbnak, és jellemzõen minden jármû összes kereke zárható difis.

visszatérve a videóra ugye elakadt, aztán mikor jön a trakesz a tündér nem kezd el lassan hátrafelé tolatni, hanem várja, hogy a trakesz majd leszaggatja a fél kocsit. itt megint kijöhetett volna, csak kicsit meg kellett volna nyomnia a gázt, hogy gördülni tudjon a likban.

ez nem történik meg, a trakesz láthatóan szintén difizár nélküli, és kerekenként beássa magát a zseni mellé. nagyjából ugyanezért nem tud kijönni akkor sem, mikor a hernyó már húzza. az egyik elsõ kerék eldifferál, a másik meg megül a lukban és nem tud kigurulni.

rosszabbul is elsülhetett volna, ha nincs náluk vodka.