kezdõlap | home fel | up

lapanet | blog | apogrif VII. - igh fahre einen benz...


...der in der sonne glänzt.

aztán majdnem az lett, hogy megállt alattam a benz. megyek a nulláson gyõr felé a diósdi elág elõtt, cikázok padlón a lassújármûvek között, az élet szép. még felgurulok a diósdi felüljáróig, megpróbálom elcsípni a zöldet, pont piros, közepes fékkel megállok. erre a motor a szokásos alapjárat helyett elkezd küszködni, kishíján lefullad benyomott kuplunggal. omg az om617 elromlott höhö. szaröregdízelmerci, a többiek is megmondták csak a baj lesz vele.

utána kicsit összeszedi magát, gyanús hang nincs, gázolajra jól reagál. a diagnózist már itt felállítottam, a körülmények ismeretében megállapítottam, hogy megint elromlott benne az egyetlen elromolható dolog. drága lesz, és beletelik majd vagy 15 percbe a javítás.





ez a kis alattomos lepedék nem engedte a szent gázolajat belefolyni az éhes motorba. a jelenség értelemszerûen nagy gáznál jelentkezik elõször, mikor a nagyobb áramlástól rátapadnak a szûrõre és nincs idejük visszahullani. szintén az elõzetesen felállított vak diagnózist támasztotta alá, hogy nemrég elfogyott a tankból az üzemanyag, és a kis 5 literes tartalékot öntöttem bele, ami már nem mai gyerek volt. már akkor számítottam rá, hogy lesz némi utóhatás.

a szerelés nem volt bonyolult. az kicsurgó kevés olaj felitatásához papírtörlõt rászorítva kihúztam, vízzel kimostam, visszaraktam, kész. ezekkel a régi autókkal csak a baj van. régen volt már ilyenem, a tank pár évig porszárazon állt még elõttem. na onnan is hullott a rozsda, volt hogy meg kellett állnom megpöcögtetni az elõszûrõt, hogy legalább hazáig elguruljunk.





nem öncélú a poszt, pár tanulság:

1. soha, ismétlem soha ne vegyél öregdízelmercit. milyen motor már, másfél millió kilométer után elhasználódik.

2. mindig legyen nálad pótüzemanyag. lehetõleg rögzítve, hogy valami balesetnél ne fröccsenjen a család nyakába a benzin.

3. emlékezz, hogy a gázolaj és benzin lejárós szavatosságú termékek, egy év alatt mindenféle mikrobák meg lebomló adalékanyagok veszik át benne az uralmat. vagy cseréld a pótkannában lévõ üzemanyagot, vagy készülj hogy ez csak a szaröregdízelben javítható 15 perc alatt, legrosszabb esetben is 230 forintért a helyi aro-mtz traktorboltból.