kezdõlap | home

lapanet | kompjuta | v2 | broadbandsajnos a kisszekrényes megoldás az idő múltával nem volt tartható (merhogy polcrendszer lett helyette), így szükség lett egy desktop házra. kerestem is több helyen, de nem találtam olyat, ami olcsó (=max. 5e huf) és megfelelő lett volna. a projekt kicsit megállni látszott. aztán...

valahogy ráérzek néha és megtörténik egy lov at försztszájt bizonyos tárgyakkal kapcsolatban. ilyen volt a cég egy régi szerverháza is. saccra 8 kiló, atom lemezekkel, 12 cm ventivel meg mindennel ami szép és jó. kivéve persze az atx szabványnak megfelelő likak és távolságok meglétét. mindegy, hazahoztam. szemeztem vele pár hónapot mire rászántam magam, aztán végül aránylag gyorsan ment. hosszú küzdelmek során megszabadultam a pár felesleges lemeztől (1mm vastagság). a ház a pöcsét tanulsága szerint 1994-es, a taiwani mérnökök azóta is azon mulatnak esténként, mekkora eszméletlen nagyot szív majd az, aki a különös alapossággal végrehajtott ponthegesztések kötését meg akarja törni. jogosan mulatnak, nagyon kemény volt.

az alaplapot gumibakok közé, önmetsző facsavarokkal rögzítettem, jobb ötletem nem lévén. persze elotte tesztalaplap bejáccott, mert az istennek nem találtam meg az atx specben, hogy a pci slotok mennyire vannak az alaplapi likaktól. végülis jó lett. bekerült a táp, amihez persze megint barkácsolni kellett a furatokat meg miegymást. közben jáccottam egy sort a lehetséges variációkkal venti meg beömlőnyílások ügyben.

közben beújítottam olcsó és jó whisperrock iii hűtőbe, ami egy álom volt a régihez képest. aztán fordulópont következett, mint kiderült a táp nem bírja a raid-et. vettem tehát egy csendes (f@szt csendes) enermax ax-ve 365 típusú "noisetaker" (=takes all the noise direct to you) tápot, ami csutkára lecsavarva is hangos volt. majd megőrültem. persze kb két héttel ezután megjelent pl. ph-n a coolink 12 centis tápja, és ezzel egyidőben elárasztották a piacot a legkülönfélébb 12 cm-es tápok. brávó.

a vinyónak kivágtam egy szép nagy beömlőnyílást a ház elején. igyekeztem fűrészelés meg egyéb hardcore anyagmegmunkálás nélkül dolgozni, így döntöttem a lemezvágó olló & lyukacsos lemez kombó mellett. persze tudtam, hogy nem célszerű szemezni a seekelő vinyóval, de ez volt. sajnos a két vinyónak akkor nem találtam elég nagy keretet, pedig a húzózáras felfüggesztés mindenképpen jó lett volna. így maradt az eredeti keret, amiben természetesen ugyanúgy helyeztem el a vinyókat ahogy korábban volt (lásd ugyanaz a vinyó újfent fejjel lefelé). a beömlőnyílás szigetelésre került, csakúgy mint az összes többi lyuk az elő- és hátlapon.

ekkor kicsit elszaladt velem a ló, ugyanis egy hirtelen ötlettől vezérelve ráraktam az egyébként igen kultúrált vérhólyaglila szünetmentes tápot a vinyó keretére, majd "jééé bazz, pont ráfér" csodálkozás után elkezdtek forogni a kerekek... egyébként nemtom milyen faszik tevékenykednek az mge ups marketingosztályán, de visszakézből kirúgatnám az összeset. hogylehetmá' ilyen színű alkatrészt piacra dobni? szóval szépen beillesztettem a szünetmentest a keretre. ehhez és a többi dolog rögzítéséhez a brikóboltban kaptam ragyogó ötletet, emberünk mondta, hogy használjak tükörragasztó szalagot, merhogy jól bejön. hát az egy csoda anyag. 4 db 1,5 x 1,5 centis tappancs atomstabilan tart bármit, a szivacsos réteg pedig jó hibatűrő, ha a két felület nem teljesen sima. óvatosan kell vele bánni, nagyobb tappancsok esetén feszegetéssel old csak (vagy még uccse).

hamá' lúd alapon gyorsan kitaláltam, hogy ugyebár az nem lehet, hogy áramszünetkor nincs internet, tehát az adsl modemnek is kellett a táp. ami persze a házban volt, így nem maradt más, mint a modem integrálása. hallottam, hogy a modem nem szereti a kibe kapcsolásokat, pedig eredetileg a gép tápjáról akartam hajtani. no mindegy, az adapter még simán befért, egyébként sem volt otthon belevaló dugasz, a modem (és az adaptere) meg kölcsibe van a provájdertől. emi+emf rulez.

hangra érzékeny lévén soksok éve küzdök mindenféle kábelhosszabbításokkal. a korábbi lakásban a gép (lásd titánhűtő) a másik szobában székelt, onnan meg vastag kábelkötegeken jöttek ki az elektromosságok a monitor+bill+egér kombónak. szóval itt is kellett egy ilyen. a nappali közepén, a dohányzóasztalon kapott helyet a júzer interfész. a billentyűzet kb 4 méter stp-be került, a video egy franyesz ujjnyi vastag, 5 méteres kábelt kapott. még egy stp-t kapott a mikrofon+monitor hangszóró kombó.

kirájság lett így, hogy van internet, de muszáj volt valami megoldást találni a monitor ups ellátására. gyárilag 2 méteres "220v számítógépkábel" ment bele egy lapos dobozba, abból meg vékony kéteresen ment további 1,5 méterre a 12v. ez sehogyse volt jó, mert nekem a szobán (asszony teljes megrökönyödésére) keresztülvezetett egérszürke típusú kábelcsatorna ('D' alakú, kb 3 x 1cm) 3 méterét kellett áthidalni. fogtam tehát egy frankó vastag hangszórókábelt, találtam egy, az eredetivel kompatibilis monitorba-dugeszt, a hangszórókábel másik felét meg jól reádugtam a külön molexre. zavarszűrő sajnos kájne volt, így bizonyos frekiken csíkoz (mostanra találtam zavarszűrőset).


v2_01.JPG

553

kB

v2_02.JPG

564

kB

v2_03.JPG

562

kB

v2_04.JPG

543

kB

v2_05.JPG

561

kB

v2_06.JPG

584

kB

v2_07.JPG

550

kB

v2_08.JPG

587

kB

v2_09.JPG

596

kB

v2_10.JPG

562

kB

v2_11.JPG

590

kB

v2_12.JPG

521

kB

v2_13.JPG

484

kB

v2_14.JPG

538

kB

v2_15.JPG

604

kB

v2_16.JPG

576

kB

v2_17.JPG

577

kB

v2_18.JPG

562

kB

v2_19.JPG

574

kB

v2_20.JPG

548

kB

v2_21.JPG

591

kB

v2_22.JPG

529

kB

v2_23.JPG

503

kB

v2_24.JPG

556

kB

v2_25.JPG

493

kB

v2_26.JPG

543

kB

v2_27.JPG

579

kB

v2_28.JPG

566

kB

v2_29.JPG

539

kB

v2_30.JPG

586

kB